söndag 1 maj 2011

Kupreitjik till Täby

Viktor Kupreitjik är topprankad i Täby. Foto: www.chessdom.com

Det är en månad kvar till veteranturneringen i Täby och jag finns med bland de anmälda. Jodå, det är spännande att se hur startlistan fylls på efter hand. I toppen finns nu stormästarduon Viktor Kupreitjik och Juan Bellon. Högst rankade bland de svenska spelarna är Magnus Wahlbom och Nils-Åke Malmdin.

Det är tjugofyra år sedan Kupreitjik spelade i Sverige senast. Då bjöd jag in honom till den GM-turnering som ingick i Schacknytt-Festivalen i Malmö 1987/88. Han hade en publikfriande spelstil och det har han fortfarande. Det skulle vara skoj att få en lektion av honom i Täby.

Som jag tidigare har berättat här på bloggen var Kupreitjik nära att vinna veteran-EM i Courmayeur för ett par veckor sedan. En pjäsbortsättning i sista ronden kom emellan. Då vill han säkert hellre minnas följande partislut från detta mästerskap:

Viktor Kupreitjik – Mark Tseitlin
Vit drar



Det finns något bättre än 17.fxg7 Te8, nämligen ...
17.Ld3! Te8 18.e5 h6 19.Lxh6 Txe5 20.Lh7+! Kxh7 21.Lg5+ uppg.
Efter 20...Kxh7 21.Lg5+ Kg8 22.fxg7 Kxg7 23.Dh6+ Kg8 24.Lf6 med matt.

* * * * *

Av resultatlistan från slutronden i Luc Open att döma var det inte ett regelrätt parti som Hans Tikkanen förlorade idag mot fransmannen Yannick Gozzoli. Annars hade han ett kanonresultat efter åtta ronder. Nu hamnade han utanför prislistan.

Christin Andersson samlade ihop 4,5 poäng på de nio ronderna i Sydney International Open, och Leif Gunnarsson har en vinst och en förlust i Bad Sooden-Allendorf.