lördag 21 maj 2011

Tättrio i Ballerup

Axel Smith och Jonny Hector möttes i femte ronden i Copenhagen Chess Challenge med remi som följd. Foto: Gunnar Finnlaugsson

Inför morgondagens två avslutande ronder i Copenhagen Chess Challenge delas ledningen av Jonny Hector, Henrik Danielsen och Andreas Skytte Hagen på 5,5/7. De två förstnämnda drabbade samman i sjunde ronden:

Henrik Danielsen – Jonny Hector
Vit drar



Det lurar en springarschack på c3 så tornet måste undvika minerad mark. Det ser kanske ut som om a-bonden är såld, men Danielsen fann på råd.
30.axb6! Lxa1 31.b7 Tb8 32.Sc6 Txb7 33.Sd8+ Ke7 34.Sxb7
och remi sjutton drag senare.

Samtliga partier i turneringen är genomspelbara på turneringens hemsida - länk under Aktuella turneringar i den oumbärliga högerspalten. Klicka på respektive resultat i turneringstabellen och fram kommer partiet.

* * * * *

Jag vet inte om det är entréavgift vid kandidatmatcherna i Kazan, men om så är fallet kan jag tänka mig att en och annan krävde pengarna tillbaka efter dagens fjortondragsremi. Imorgon söndag är vilodag. Alexander Gristjuk och Boris Gelfand påbörjade tydligen vilan redan idag.

Det har blivit tre remier så här långt i finalen och tre långpartier återstår. Det är väl lika bra att spetsa in sig på ett nytt särspel. Av 27 spelade långpartier i Kazan har alla utom två slutat remi.