måndag 2 maj 2011

Thessaloniki och Sarajevo

Jevgenij Vasiukov är förstabordsspelare i ryska laget vid lag-EM för veteraner i Thessaloniki. Foto: chess-news.ru

Efter ett par dagars relativ stiltje börjar ett par intressanta evenemang imorgon, Lag-EM för veteraner i Thessaloniki och Bosna Open i Sarajevo.

Det ryska laget har högst snittranking i Thessaloniki och får gälla som favoriter till guldet. Sverige har två lag på plats. Sverige 1: Nils-Åke Malmdin, Gösta Petersson, Sören Svensson och Åke Sandklef. Sverige 2: Ingvar Carlsson, Robert Danielsson, Gunnar Kärrlander och Carl Olof Stål.

Det kan bli ett laddat toppmöte med speciella förutsättningar: Jevgenij Vasiukov, Ryssland mot Viktor Kortchnoi, Schweiz, mästerskapets två högst rankade spelare. När Kortchnoi fyllde 80 var det en person som inte instämde i hyllningskören: Vasiukov när han intervjuades av Jevgenij SurovChess-News. Det finns också en intressant Fischerhistoria i denna intervju. Den finns översatt till engelska här. Kan tänka mig att Kortchnoi gärna skulle vilja sätta öppenhjärtige Vasiukov på plats.

Nils Grandelius gjorde fint ifrån sig i Bosna Open i fjol och nu är han tillbaka i Sarajevo. Det ska bli spännande att följa hans framfart. Gör det gärna här på bloggen.