tisdag 31 maj 2011

Evansgambit i Bonn

Glöm inte att kolla twitterflödet då och då. Där dyker det till exempel upp tips på undersköna partier. Det var Mark Crowther, TWIC-mannen, som tipsade om en Evansgambit från dagens rond i tyska mästerskapet i Bonn.

Junioren Niclas Huschenbeth kom välpreppad till mötet med Jan Gustafsson och sopade brädet med stormästaren. Jag har tidigare utnämnt Gustafsson blogg – länk under GM-bloggar i den oumbärliga högerspalten – till världens bästa GM-blogg, och det omdömet gäller fortfarande. Han brukar inte blogga medan han spelar med i en turnering, men så småningom kan vi nog avnjuta hans kommentarer till katastrofen. Hans senaste blogginlägg är från dagen före mästerskapet och där framgår bland annat att han kände sig ”i alla avseenden väl förberedd” och att han hade införskaffat en ny väckarklocka. Det finns nog en överhängande risk att detta parti kan förstöra hans nattsömn, så väckarklockan var säkert en bra investering.

Niclas Huschenbeth- Jan Gustafsson
Evansgambit (C 51)
1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lc4 Lc5 4.b4 Lxb4 5.c3 Le7 6.d4 Sa5 7.Le2 exd4 8.Dxd4 d5 9.Dxg7 Lf6 10.Dg3 dxe4 11.Sd4


11...Se7
Möjligen en nyhet. 11...Ld7 spelades i partiet Li Chao-Recuero, Pamplona 2007.
12.Sb5 Sd5?! 13.c4! a6
Efter 13...Lxa1 14.cxd5 väntar ett hemskt hugg på c7.
14.cxd5 axb5 15.Sc3 Dd6?
Damen kommer ut på villovägar
16.Lf4 Db4


17.Le5! De7 18.Lxf6 Dxf6 19.0–0 Ld7 20.Sxe4 Dd4


21.Df4!
Rockad nu och springarschacken vinner damen.
21...Kd8 22.Tac1 Sc4 23.Lxc4 bxc4


24.Txc4! Dxc4 25.Df6+ Ke8
Tillbaka till utgångsfältet med sorg i hjärtat.
26.Te1 Tf8 27.Sd6 matt

* * * * *

Installerad i Täby. Bland medresenärerna på tåget upp fanns en annan skåning som också ska spela med i den internationella veteranturneringen med start imorgon. Eller, tja, skåning och skåning. Det var Hans Svedbark som slagit sig ner i Höllviken efter pensioneringen och nu återvänder till Täby för att sprida skräck bland brädena. Hasse påminde mig om att jag har spelat i Täby förut. Han kunde berätta att det var i Täbyturneringen 1974, som han arrangerade vid den tiden. Årtalet stämmer förmodligen, Hasse brukar ha koll på sånt. Faktiskt minns jag två av mina partier från den turneringen. Kent Gramer (vart tog han vägen?) avslutade mycket elegant mot mig och grannlåten dök sedan upp i Informator på kombinationsavdelningen. Men jag minns också att jag vann ett bra parti mot Peter Karlsson (vart tog han vägen?) och då var det fyrbondevarianten i Kungsindiskt som levererade.

Det är bara när jag anländer till T-centralen i Stockholm vid rusningstid som jag känner mig som en lantis. Sicken myrstack. Och vilken lättnad när Roald Berthelsen stod och väntade utanför med bilen. Tack! Jag vill bli omhändertagen när det är rusningstid i Stockholm. Den känslan har jag för övrigt aldrig när jag ankommer Hovedbanegården i Köpenhamn. Det är något med tempot på T-centralen. Resten av Stockholm känns betydligt mer välkomnande.

Jag tog en kvällspromenad till Täby Park Hotel och kollade spellokalen. Där var det linnedukar och Stauntonpjäser. Det här ska bli skoj. I Lido Adriano förlorade jag tre partier och det påverkade inte min spellust det minsta i negativt avseende. Där var det två av mina förlustpartier som gav mig mest schackligt. Det skulle ju vara trevligt om det var ett vinstparti som gav störst behållning den här gången. Det är förresten direktsändning på åtta bord varje rond. Till skillnad från Jan Gustafsson kommer jag nog att blogga mellan ronderna.