fredag 27 maj 2011

Helgguiden

Lennarth Eriksson träffade Iivo Nei, aktuell för veteranturneringen i Täby, i Tallinn 2008. Bilden är från Paul Keres-museet och det är Keres i vax vid skrivbordet.

Till alla dem som tänker ansluta sig till supporterskarorna på Täby Park Hotel när veteranturneringen drar i gång på onsdag: ta inte med vuvuzelorna! Tro mig, det skulle bara väcka irritation.

Det spelas flera turneringar i anslutning till kristihimmelfärdshelgen i veckan som kommer förutom den i Täby. Vi har Stockholm Elo Challenge, Deltalift Open i Laholm med stormästartrion Jonny Hector, Tiger Hillarp Persson och Stellan Brynell i startfältet samt UmELOpen i Umeå. På andra sidan Sundet har vi Fynmästerskapet i Odense, som är starkare än turneringsnamnet kanske antyder. Det är en internationell turnering med ett halvdussin stormästare. Hans Tikkanen är fjärderankad. Alla länkarna finns under Aktuella turneringar i den oumbärliga högerspalten.

Idag har jag lunchat med grannen Stellan. Nästa års VM-match fanns med bland samtalsämnena. Stellan förklarade att Gelfand är ganska enahanda i sitt öppningsval mot 1.e4. Anand kan förbereda sig på Ryskt alternativt Najdorfvarianten i Sicilianskt. Eller kan det bli som när Kramnik besegrade Kasparov? - plötsligt dök Berlinförsvaret upp på arenan. Gelfand kommer med ett tredje alternativ? Eller blir det så att Anand satsar på 1.d4? Det är väl hur som helst Anand som får gälla som favorit.

Hemmavid fick jag sedan en lektion av Stellan i bruket av Chessbase. För tillfället känner jag mig väldigt modern. En varning till kommande motståndare i Täby: jag tar med min laptop och jag kommer att kartlägga er! I Lido Adriano upptäckte jag att även veteraner preppar, kusligt men sant. Stellans vinnartips: Juan Bellon tar hem förstapriset i Täby.

Ikväll ska jag på middagsbjudning och där finns Ulf Andersson med vid bordet. Han är i Lund för en träningssejour och imorgon lördag ska han vara med i Rolf Martens minnesturnering. Om en månad fyller Ulf sextio, och jag hoppas av hela mitt hjärta att det blir starten på en fin veterankarriär.

Idag inleds Liechtenstein Open och bland deltagarna finns Borislava Borisova som enda svenskt inslag. Parallellt arrangeras en rätt stark veteranturnering. Är det jag som blivit fixerad av veteranturneringar eller är det möjligen så att det har blivit många fler av det slaget på senare år?

Slutligen: det är hög tid att anmäla sig till SM i Västerås.