torsdag 5 maj 2011

Lag-EM för veteraner, rond 3

Danmarks förstabordsspelare Bent Sørensen. Foto: Gunnar Finnlaugsson

Okej, jag vet inte mycket om tävlingsverksamheten i Ryssland, men det skulle inte förvåna om det är Tyskland som arrangerar flest veteranturneringar. Vid veteranernas Lag-EM i Thessaloniki ställer tyskarna förutom nationslaget med två stormästare i spetsen upp med fyra klubb- eller distriktslag. När Sveriges förstalag idag slog Sportfreunde Katernberg med 3-1 så verkar det kanske helt i sin ordning, men då ska man veta att tyskarna hade högre ranking vid alla fyra borden.

I toppstriden vann Danmark med 3-1 mot tredjerankade Israel. Starkt. Det blev vinster genom Bent Sørensen och Bjørn Brinck-Claussen. Jag har tidigare berättat att Bjørn fungerade som en inspirationskälla för mig i Lido Adriano. Som när han mötte GM Dmitri Svetusjkin (2543). Du kan se den vackra avslutningen här. I ett tidigare skede valde Bjørn bort möjligheten att avveckla till ett något bättre slutspel, för han såg taktiska möjligheter i ställningen med pjäserna kvar på brädet. Ett modigt beslut som lönade sig. I dagens rond fick han upp följande ställning:

Bjørn Brinck-Claussen, Danmark – Leon Lederman, Israel
Vit drar


I ett tidigare skede gjorde Bjørn ett lovande kvalitetsoffer. Många hade säkert valt att genast ta tillbaka kvaliteten med 27.Sc8+, men då får svart bättre överlevnadschanser än i partifortsättningen. Björn tar det lilla lugna.
27.Df3!
Ett mellanhot mot f6 förändrar allt. Från f3 sneglar damen även mot c6.
27...f5 28.Sc8+ Kd8 29.Sxa7 Dxa7 30.Lxe8 Txe8 31.Dxc6 Te7 32.Tb6 Td7 33.h4 Dc7 34.Dxe6 Te7 35.Td6+ uppg.

Danmark ligger tvåa en partipoäng efter Italien. De möts imorgon. Heja Danmark! Sverige 1 spelar mot Schweiz (utan Kortchnoi) och Sverige 2 mot Belgien.

* * * * *

Som framgått av direktsändningen slutade alla fyra kandidatpartierna i Kazan remi, och Nils Grandelius förlorade mot Ivan Saric i Bosna Open efter att ha missat vinsten i ömsesidig tidsnöd. Mer om detta imorgon i Helgguiden.