onsdag 18 maj 2011

Viktorija Cmilyte tog EM-titeln

Genna Sosonko och exvärldsmästarinnan Nona Gaprindasjvili fanns på åskådarplats i Tbilisi. Foto: Chess-News.ru

Med en snabb remi i sista ronden säkrade Viktorija Cmilyte förstaplatsen vid dam-EM i Tbilisi. De flesta av toppmötena i slutronden slutade remi. Det gällde att säkra en plats bland de fjorton som skulle vara direktkvalificerade till dam-VM. På de tretton främsta platserna kom spelare med minst 7,5 poäng. Med en avslutande remi hamnade Pia Cramling i en klunga om fjorton spelare på 7 poäng, där särskiljning fick tillgripas för att få fram en spelare till den sista VM-platsen. Prestationsrankingen räknades i första hand och där visade sig Nadezjda Kosintseva vara värst med 2513. Pia hade 2506.

Nu lär det också vara möjligt att kvalificera sig till dam-VM med hjälp av ett tillräckligt högt elotal.

* * * * *

Efter triumfen i Wijk aan Zee valde Hikaru Nakamura bort deltagande i USA-mästerskapet i nya hemstaden Saint Louis. Han ville koncentrera sig på större uppgifter och lämnade fältet fritt för Gata Kamsky att försvara sin titel, vilket han ju också gjorde.

Men schackklubben i Saint Louis ville se Nakamura i aktion och för att deras man skulle få träning i matchspel på hög nivå kallade man in Ruslan Ponomariov till en match som ska gå över sex långpartier och fyra snabbpartier. Första partiet spelades i natt och resulterade i en förlust för Nakamura. Här kan du spela igenom partiet. Ponomariov fick som synes chansen att visa att han kan tekniken för mattsättning med löpare och springare. Andra matchpartiet börjar klockan 22.30 och direktsändningslänken finns i den oumbärliga högerspalten.

Och i kväll finns det också möjlighet att följa första ronden i Copenhagen Chess Challenge i direktsändning. Bland annat.