onsdag 22 augusti 2012

Lennart Hansson in memoriam

LARS FALK:
Göteborg var en rätt trist stad för schackspelare i början på 1970-talet, men det fanns en ljuspunkt - Lennart Hanssons lördagsspalt i Göteborgs-Posten. Lennart Hansson visste att han inte var någon stor spelare och avstod från alla analyser. Han gav partierna i ren notation och belyste i stället helt andra sidor av spelet.

Lennart Hansson förfogade över ett vidsträckt nätverk via sitt arbete som nyhets- och redaktionschef på Sveriges Radios utlandsprogram. Det använde han för att hålla oss schackspelare uppdaterade och ge oss färska översikter över allt som skedde i schackvärlden. Internet var inte ens påtänkt och jag är säkert på att spalten gav GP många läsare.

Lennart Hansson började som journalist på GP och arbetade där i 16 år innan han gick vidare till Sveriges Radio i Stockholm, där han blev chef på utlandsprogrammen (senare Radio Sweden). Lennart Hansson var en uppskattad chef, men ville han få lugn och ro drog han sig gärna tillbaka och ordnade veckans schackspalt.

Lennart Hansson var en verklig schackentusiast. En gång träffades vi på Haningeturneringen tillsammans med Alexander Hildebrand, som vid den tiden arbetade med Sveriges Radios ryska utsändningar. Alex anmärkte lite avundsjukt: ”Ni är verkligen entusiaster!” Min begeistring är lätt att förstå: jag var fortfarande ung, men Lennart var faktiskt fem år äldre än Alex men lika förtjust som alltid i spelet. Lennart Hansson föddes 1916 och var vid sin bortgång 95 år gammal. Hans gärning är ett exempel på att den blir lyckligast som använder sina gåvor för att göra andra lyckliga.

* * * * *

CALLE ERLANDSSON:
Lunds Schackakademis 2:a specialauktion sedan en vecka är i gång. Totalt utbjudes 150 objekt – huvudsakligen schacklitteratur – på www.chesslund.com. Deadline för denna aktion är den 1 september. För att kunna bjuda på de olika objekten måste man registrera sig (gratis).

Förutom auktionsobjekten finns också hundratals objekt till fast pris. Alla är välkomna att till en låg provision sälja objekt. Man kan också lägga upp en önskelista.

Allt överskott från auktionen och annan försäljning går till Lunds Schackakademis verksamhet till gagn för unga schacktalangers träning och tävling.