lördag 25 augusti 2012

Medaljchans för Malmdin

Nils-Åke Malmdin finns med i hetluften i Kaunas. Foto: Gunnar Finnlaugsson

Det känns lite ovant. I junior-VM var det Nils Grandelius som var med i medaljstriden i sista ronden. Nu är det Nils-Åke Malmdin som genom dagens vinst är med i tätstriden i veteran-EM. Ukrainaren Valentin Bogdanov leder en halv poäng före en klunga på åtta spelare och av dem ligger Malmdin tydligen sämst till i särskiljningen. Det innebär troligen att han inte kan vinna EM-titeln ens om han besegrar andrerankade Viktor Kuprejtjik i morgondagens slutrond. Men det bör finnas medaljchanser.

Inför dagens rond var som bekant Nikolaj Pusjkov i ledningen, men han gick på en mina.

Valentin Bogdanov - Nikolaj Pusjkov
Svart drar


Efter 26...Ke7? 27.Sc4 tvingades Pusjkov inse att löparen i praktiken var fångad. Det blev ett desperat kvalitetsoffer på c4 och rätt snabb undergång. Så kom det sig att Bogdanov tog över ledningen.

Jurij Balasjov finns med i förföljarklungan och det ska han vara glad för. Det här var slutställningen i dagens parti:

Jurij Balasjov – Jevgenij Mochalov
Svart drar


I direktsändningen visades ännu ett drag, nämligen 52...Sg6!, men det togs sedan tillbaka. Förmodligen var det så att när Mochalov hade accepterat remianbudet så föreslog någon av spelarna springardraget och utförde det på brädet. Om Mochalov hade avslagit remianbudet och spelat 52...Sg6! så hade han haft klar fördel. Det går inte att slå springaren för matt i två och 53...Se5 är på gång. Då är springaren överlägsen löparen.

Jag fick ett intressant tips av Johan Sigeman: 1.c4. När jag kom till Kastrup för att flyga till Riga så hänvisades jag till gate c4. Det var som ett tecken från skyn. Budskapet höll på att hamras in: c4, c4, c4. Och så dyker denna miniatyr upp bland dagens direktsända partier från Kaunas.

Algimantas Butnoriius – Boris Marjasin
Engelskt (A 35)
1.c4 c5 2.Sc3 Sc6 3.Sf3 Sf6 4.g3 g6 5.Lg2 d6 6.d4 cxd4 7.Sxd4 Ld7 8.0-0 Lg7 9.h3 Dc8


10.Kh2?
Det hade varit en god idé att först byta av på c6.
10...Sxd4! 11.uppg.
11.Dxd4 Sg4+ och ridåfall. Fast man ska väl inte låta sig avskräckas av sådant?

* * * * *

Igår kväll var jag på OS-middag på Operagrillen i Malmö. OS-laget hade dessförinnan haft ett träningspass i Svedala. Det är schackentusiasten Bengt Kvisth som har ordnat det hela, och du kan läsa mer om det på OS-lagets blogg (fast länk under Aktuella turneringar i den oumbärliga högerspalten). Fyrbarnspappan Emanuel Berg var inte med, han laddar upp sista helgen inför avresan till Istanbul med familjen. Axel Smith var inte heller med i Svedala för han var upptagen med en annan prepp, den inför dagens giftermål med Ellinor Frisk.

Calle Erlandsson hade ordnat en jättesvår OS-quiz för sällskapet och i den deltog en Axel Frisk. Det visade sig vara experimentverksamhet, Axel ville bara se hur det kändes och såg ut i skrift. I Istanbul uppträder dock Axel som Smith om jag förstått det hela rätt.

Det fanns ett demobräde på plats. Nils Grandelius visade sitt vilda parti mot Richard Rapport i junior-VM och sedan tog Stellan Brynell över. Han visade ett par varianter som man analyserat på träningslägret. Jag tänker inte avslöja vilka varianter det rör sig om eftersom det finns spelare i andra OS-lag som läser denna blogg. Det ska bli spännande att se om någon av de svenska spelarna får chansen att spela varianterna under OS. Och då får jag också möjlighet att avslöja att det rör sig om Svedalaanalyser.