måndag 6 augusti 2012

Riga Open – del 1

Det är Vladimir Svesjnikov till höger. Foto: Sten Bernhardsson

En av de första jag såg när jag klev ut från hotellet var Jaan Ehlvest. Det är väl för mycket sagt att Riga Open präglar Riga, men visst märks det att det pågår en internationell turnering i gamla stan. Slog mig i slang med en holländare i hissen ner utan att veta att det var en schackspelare och sedan upptäckte jag honom i spellokalen.

Vi är tre svenskar på plats. Martin Lokander vann programenligt. Sten Bernhardsson kämpade på bra mot GM Ilmars Starostits och kom in i ett remibetonad tornslutspel. Där är det som bekant viktigt att spela aktivt, men Sten drog den tesen alltför långt och förlorade. Då var första protokollet med sextio drag fyllt och de hade kommit en bit in på andra protokollet. För egen del spelade jag svart mot IM Vladimir Svesjnikov, son till den mer kände Svesjnikov om jag har förstått det hela rätt. Min plan var att komplicera spelet så mycket som möjligt för att skapa tombolaatmosfär. Svesjnikov var behjälplig.

Vladimir Svesjnikov – Lars Grahn
Vit drar


14.Sd5!?
Ett chansrikt bondeoffer.
14...Lxc5 15.De4+ Kf8 16.Sf3 Ld6
Den löparen behövs i försvaret.
17.The1 Sb6 18.Lxb6 axb6 19.Sxb6
Djärvt att öppna för en avdragsschack, men vits tunga pjäser skapar ju ett och annat mothot.
19...cxb6 20.Txd6


20...Txa2!
Svesjnikov hade kanske bara räknat med en avdragsschack, men alla sådana besvaras starkt med Kb1. Och springaren behövs i både försvar och angrepp. Inte minst i det förra. Efter partidraget kan 21.Kb1 besvaras med 21...Da8.
21.Te3


I efteranalysen föreslog Svesjnikov 21...g6 med ömsesidiga chanser, men i begynnande tidsnöd missade jag ett hot som jag hade sett i ett tidigare skede. Även 21...h6 tycks vara okej. Det gäller att ordna en tillflyktsort för kungen.
21...Ta1+ 22.Kd2 Ta2??


23.Txc6!
Naturligtvis. Slag på c6 besvaras med 24.De7+ och matt på e8.
23...Dd7+ 24.Td3 Txb2+ 25.Ke3 uppg.

Och i morgon är det dubbelrond ...

* * * * *

I junior-VM vann Nils Grandelius mot Sahaj Grover och finns nu med i den kvartett som leder på 4,5 poäng efter fem ronder. De möter varandra i sjätte ronden enligt följande: Yu Yangyi-Samvel Ter-Sahakyan och Nils Grandelius-Alexander Ipatov. Missa inte Axel Smiths fylliga rapporter från Aten på schack.se.