fredag 31 augusti 2012

OS i Istanbul – rond 4

Hans Tikkanen var ende vinnaren i svensklagen i fjärde ronden. Foto: Calle Erlandsson

Match mot Förenade Arabemiraten och ett juniormöte på första bordet, Nils Grandelius mot Salem Abdulrahman, rankade nia respektive tia i sommarens junior-VM. De spelade inte mot varandra i Aten och i slutändan var Nils 1,5 poäng bättre än Salem. Artonårige Salem kom i rubrikerna för ett par månader sedan i ett trist sammanhang. Han och hans resesällskap Al Marzooqi besökte Peter Leko i ungerska staden Szeged för två veckors träning inför JVM. Efter ett restaurangbesök överfölls de båda av tre civilklädda poliser från immigrationsmyndigheten. Al Marzooqi misshandlades svårt medan Salem lyckades fly till hotellet. Väl där kunde han inte gärna ringa polisen, som ju angripit dem, utan fick söka hjälp hos Leko, som kom till undsättning och tillkallade ambulans. Al Marzooqi klarade livhanken och ”utredning” pågår.

Det fanns förhoppningar att schacket skulle få ett rejält genomslag i Förenade Arabemiraten efter OS i Dubai 1986, men det blev inte så mycket med det. Det finns bara två spelare över 2400 på rankinglistan och Salem är den ende stormästaren. I december förra året var Maradona i Dubai där han deltog i en kampanj för att popularisera inte fotboll men schackspelet. Chessbase rapporterade. Någon som tror att det ger bättre resultat än OS i Dubai?

Det här var en match som skulle vinnas men det började illa. Som svart i en sicilianare offrade Axel Smith kvalitet på c3, men resultatet av det var nedslående. Ibrahim Khoori kontrade och vann. Hans Tikkanen såg till att det blev utjämnat:

Noaman Omar – Hans Tikkanen
Vit drar


Efter 22.Lxf7 Kxh6 23.d5 Ld7 24.h5 återstår för svart att lösa problemet med utvecklingen av damflygeln. Ömsesidiga chanser. Omar ville ha mer.
22.d5? Lxd5!
Tack för bonden, den var god.
23.Lxf7
23.Lxd5 Td7 är inte bättre.
23...Lxf7 24.Le3 Sc6


Svarts damflygel är nästan färdigutvecklad och hans pjäser börjar sprudla av aktivitet. Vit är förlorad.
25.Td1 Sd4! 26.Lxd4 Td8 27.Ke2 cxd4 28.Kd3 Lb3 29.Ta1 Le6 30.f3 Lf5+ 31.Kc4 a5 32.g4 Lc2


Röda mattan är utrullad för d-bonden.
33.h5 d3 34.hxg6+ Kxg6 35.uppg.

Då var det 1-1 och både Nils och Pontus Carlsson hade initiativet i sina partier. Nils hade kvalitet för bonde, men motståndaren höll jämvikten med sitt starka löparpar. Salem hade en a7-bonde som sparkapital. Den bara stod där till synes ofarlig men oslagbar. Nils fortsatte att manövrera runt och plötsligt började a-bonden att avancera. Där började åtminstone jag bli orolig för att Nils skulle driva sina vinstförsök för långt. När Nils så beslöt sig för att ställa sitt torn på a8 bakom fribonden så var det ett grovt fel som Salem genast utnyttjade och vann. Under tiden hade Pontus initiativ runnit ut i sanden. Remi och förlust med 1,5-2,5. Så var det ju inte tänkt ...

Sverige – Förenade Arabemiraten 1,5-2,5
Nils Grandelius – Salem Abdulrahman 0-1
Hans Tikkanen – Noaman Omar 1-0
Pontus Carlsson – Abdalla Faisal remi
Axel Smith – Ibrahim Khoori 0-1

De fyra partierna genomspelbara.

Vid OS i Chanty-Mansijsk för två år sedan vann Ukraina i öppen klass och Ryssland i damklassen. Efter fyra ronder i Istanbul är det dessa båda lag i topp i respektive grupp. Jag vägrar berätta på vilken plats Sverige ligger i öppen klass (länk till resultatservice finns under Aktuella turneringar i d.o.h.) men kan avslöja att det kommer att se mycket bättre ut efter morgondagens storseger mot Andorra.

Hört talas om Batkhuyag Munguntuul förut? Stamgästerna här på bloggen har säkert gjort det. Hon mötte Pia Cramling två gånger i fjol och vann både i GP-turneringen i Doha och i Europacupen i Rogaska Slatina. Där fick Inna Agrest en rejäl utmaning. Det uppstod ett damslutspel där Inna var bonde under. Det var förmodligen remi men det var ett slutspel av den typ som är svårt att hålla i praktiskt spel. Inna gick så småningom fel och förlorade. De övriga förlusterna är inte mycket att säga om. Viktoria Johansson var mycket illa ute i ett skede men lyckades ordna en halv poäng. Fortsättning följer i schweizerhissen.

Sverige – Mongoliet 0,5-3,5
Inna Agrest – Batkhuyag Munguntuul 0-1
Viktoria Johansson – Tuvshintugs Batchimeg remi
Christin Andersson – Dulamsuren Yanjindulam 0-1
Angelina Fransson – Sengeravdan Otgonjargal 0-1

De fyra partierna genomspelbara.

I morgon kommer damlaget att besegra Paraguay.

* * * * *

Uppsnappat i OS

* Laguppställningarna lämnas för första gången via en sekretesskyddad länk på internet senast fem timmar före rondstart. Det är möjligt att göra ändringar i laguppställningen fram till det klockslaget.

* Anledningen till att Humpy Koneru inte spelar med i indiska damlaget är att hennes pappa Ashok inte fick följa med på förbundets bekostnad. Anledningen till att Vishy Anand inte är med i herrlaget är att han inte har lust att vara med i OS. Hans sekundant Peter Heine Nielsen är för övrigt kapten för det tyska laget i öppen klass.

Peter Heine Nielsen. Foto: Calle Erlandsson

* Eugene Torre och Lajos Portisch har båda varit med i tjugo OS. Torre fanns med i Filippinernas laguppställning den här gången och skulle ha slagit rekord med tjugoen starter. Men hans mor dog några dagar före den planerade avfärden till Istanbul och han stannade hemma.