lördag 4 augusti 2012

Politiken Cup – del 6

Jakob Vang Glud finns med i ledargruppen. Foto: Calle Erlandsson

Efter åtta ronder i Helsingör har Jonny Hector sällskap i ledargruppen med sju andra spelare. De har 6,5 poäng. Det finns en drös spelare med 6 poäng. Hur det här ska sluta är följaktligen en helt öppen affär. Två ronder återstår.

Gårdagens räddning stod Sven Rosell för:

Ulrich Gebhardt – Sven Rosell
Svart drar


Vits fribonde har allt stöd den kan få. Kanske hade Gebhart börjat fundera på var han skulle inta sitt kvällsmål. Kanske funderade han på en liten promenad längs med den vackra kustremsan med Sverige synligt på andra sidan Sundet. Kanske var han lite irriterad över att Rosell inte gav upp.
49...f4!?
Fritz signalerar forcerad matt efter 50.Kf6 men det finns flera andra vinstdrag. Bara inte ...
50.exf4? Txc6!!


Det måste ha varit en chockartad upplevelse för Gebhardt. Om han slår tornet är det ju patt. Och det visar sig att den merbonde han trots allt har kvar inte är värd ett vitten.
51.Td1 Tc2 52.Ke6 Kg6! 53.f5+ Kg5 54.Td5


54...Tc6+ remi
Efter 54...Txf2 förlorar vit ytterligare en bonde, men det är troligen remi. Det hade krävts en kraftig psykologisk omställning från Rosells sida för att börja spela på vinst.

* * * * *

Nils Grandelius spelade remi i gårdagens rond mot indiern Upadhyaya Anwesh och i dag möter han turken Burak Firat. I gårdagens rond fick topprankade Ding Liren släppa en halv poäng mot landsmannen Gao Rui. Det gick ännu värre för Jaroslav Zjerebuch och Richard Rapport, rankade trea respektive fyra. De förlorade mot betydligt lägre rankade spelare. Sekundanten Axel Smith rapporterar på schack.se.

JVM-partierna genomspelbara (fast länk i den oumbärliga högerspalten under Aktuella partier).