torsdag 30 augusti 2012

OS i Istanbul – rond 3

Sverige mot Kroatien, Zdenko Kozul och Pontus Carlsson närmast kameran. Foto: Calle Erlandsson

Det var alldeles säkert en god idé att flytta upp tredjerankade Nils Grandelius till första bordet i det här OS-laget. Han kan ge de tuffa grabbarna en match. I dag mot Kroatien fick han reda ut en del problem på kungsflygeln mot Ivan Saric men gjorde det med bravur och kontrade. Han tog över initiativet men mer än remi räckte det inte till. Utmärkt så.

Emanuel Berg la in ett till synes lovande pjäsoffer i mittspelet, men Mladen Palac försvarade sig väl och kunde avvärja offensiven och ta hem hela poängen. När dessa båda partier var avklarade återstod det där Hans Tikkanen hade en väldigt komplicerad ställning medan Pontus Carlsson såg ut att vinna. Oavgjort verkade inom möjligheternas gräns. Men så gick Hans vilse i komplikationerna.

Hans Tikkanen – Hrvoje Stevic
Vit drar


Hans spelade 48.Df5 och dukade så småningom under. Här fanns 48.Dxh6! Dxh6 49.Sxd5 följt av 50.e7 med kompensation för damen. Pontus såg i alla fall till att förlusten reducerades till 1,5-2,5.

Pontus Carlsson – Zdenko Kozul
Vit drar


Här faller 30.Dxb4? (30.Txb4?? Tc1+ med matt) på 30...Tc1+ 31.Se1 Dxb4.
30.g4!
Nu däremot är b4-bonden fallfärdig. Kozul söker sin räddning i komplikationer.
30...Sg3!?
En skenbart finurlig lösning. 31.fxg3?? faller på 31...Dxg3+, till exempel 32.Kf1 Tc1+ 33.Ke2 Te1+!.
31.Te6!!


Ett mycket starkt mellandrag. Damen måste ju behålla kontakten med g3, men det finns ett pris för det.
31...Df4
Efter 31...Dc7 32.Kg2 visar det sig att springaren helt enkelt är fångad. Efter partidraget fungerar inte fångsten eftersom svart slår av på g4.
32.Te7+! Kh6 33.De3!


Springaren kommer aldrig ut från g3 med livet i behåll.
33...Se2+ 34.Dxe2 hxg4 35.hxg4 Dxg4+ 36.Kh2 Df4+ 37.Kg2 Dg4+ 38.Kh2 Df4+ 39.Kh3
Pontus behövde tjäna in lite tid. I det här läget var tidsnöden det största orosmomentet, men det är ju å andra sidan ett normaltillstånd för Pontus.
39...g5 40.Sh2 Df5+ 41.Sg4+ Kg6 42.De4


När damerna försvinner är risken för remischackar i stort sett eliminerad.
42...Dxe4 43.Txe4 f5 44.Te6+
Här hängde direktsändningen på OS-hemsidan upp sig, men innan jag hade hunnit inventera mitt svordomsförråd – endast de bästa är bra nog i sådana här sammanhang – fick jag den briljanta idén att gå över till alternativ 2, Chessbomb. Annars fungerade faktiskt direktsändningen på OS-hemsidan betydligt bättre i dag jämfört med tidigare ronder.
44...Kh7 45.Sf6+ Kg7 46.Txb6 Tc2 47.Sh5+ Kf7 48.Txb4 Txf2 49.a5 Kg6


50.a6!
Han undgår sista fällan: 50.Sg3?? g4+. Kozul hinner ändå inte slå springaren.
50...Tf1 51.Sg3
Nu fungerar det däremot utmärkt.
51...g4+ 52.Kh4


52...uppg.
Till exempel 52...Ta1 53.Tb6+ och slag på f5.

Sverige – Kroatien 1,5-2,5
Nils Grandelius – Ivan Saric remi
Hans Tikkanen – Hrvoje Stevic 0-1
Emanuel Berg – Mladen Palac 0-1
Pontus Carlsson – Zdenko Kozul 1-0

De fyra partierna genomspelbara.


Svenska damlaget i dagens match med Inna Agrest närmast kameran. Foto: Calle Erlandsson

Christin Andersson spelade med i samtliga elva ronder i förra OS, men nu finns nyfödde sonen Martin med och pockar på uppmärksamhet. Pappa Sune Berg Hansen spelar med i danska laget. Hon stod över i dag när Panama svarade för motståndet. Vägen till 4-0 var inte spikrak men det är den ju sällan.

För damlaget gäller det att ta sig ur schweizerhissen – omväxlande hög- och lågrankade lag – på rätt sätt. Det handlar om att göra ett bra resultat mot högre rankade Mongoliet i morgon. Det kan gå.

Sverige – Panama 4-0
Inna Agrest – Raisa Barria 1-0
Viktoria Johansson – Yaribeth Gonzalez 1-0
Emilia Horn – Betty Arosemena 1-0
Angelina Fransson – Alba Munoz 1-0

De fyra partierna genomspelbara.

* * * * *

Uppsnappat om OS:

* Litauen kom utan Edward (Eduardas) Rozentalis, som har flyttat till Kanada.

* Kaffe, te och vatten i spellokalen brukar OS-arrangörerna bjuda på. Så är det inte i Istanbul. John Donaldson, lagkapten för USA, har varje rond med sig en stor termos med kaffe till sina spelare.

Lagkapten Stellan Brynell – utan termos. Foto: Calle Erlandsson

Lars Schandorff och Jakob Vang Glud – efter kaffet. Foto: Calle Erlandsson

* Lars Schandorff berättar en kaféhistoria på Dansk Skak Unions hemsida: ”Annars är ju OS en fantastisk show med världsstjärnor och i det närmaste nybörjare i samma spellokal. Före ronden var jag ute i kaféet med Glud för att få lite java. Bredvid satt ryssen Gristjuk. En afrikan fick syn på den berömde angreppsspelaren och frågade om han kunde få ett foto av sig själv och Gristjuk tillsammans. Det fick han naturligtvis gärna. Afrikanen fick han som satt sidan om Gristjuk att ta bilden och gick sedan leende sin väg. Jag tror inte han var medveten om att det var den tidigare världsmästaren Kramnik som han fick att sköta kameran.”

* En kalmuckisk turist undrade om Calle Erlandsson kunde tänka sig att ställa upp på en bild tillsammans med honom, eller hur det nu var. Jurgen Stigter höll i kameran:


* En skräll i andra ronden: Vasilij Ivantjuk förlorade mot Mohamad Al-Modiahki, Qatar. Här är partiet kommenterat av Daniel King. Efter partiet satt Ivantjuk länge kvar vid brädet, förtvivlad och otröstlig. Idag spelade han en solid remi med Boris Gelfand.

Vasilij Ivantjuk. Foto: Calle Erlandsson

* Som tidigare nämnts kunde Bermuda bara ställa upp med två spelare i första ronden. Övriga tre hade visumproblem. Det löste sig efter en natt på flygplatsen till andra ronden. Det bör innebära att det traditionella Bermudapartyt före första fridagen blir av. Värre är det med Anish Giri, som har problem med sitt pass. Han saknas verkligen i det holländska laget, som började med att vinna med endast 2,5-1,5 mot Malaysia för att sedan förlora med samma siffror mot Venezuela och Georgien.