torsdag 9 augusti 2012

Riga Open – del 3

Martin Lokander höstar in elo-poäng. Foto: Sten Bernhardsson

Tidigare i sommar spelade Martin Lokander i Pardubice. Det blev inga stormästarskalper den här gången, men ett halvdussin elo-poäng. Helt okej. I Riga Open bör det bli ytterligare en liten hög. I dagens middagsrond besegrade han Vladimir Svejsnikov i ett ”krångligt parti”. Martin tyckte inte att det var publiceringsbart, så ni får hålla till godo med mitt kverulantalster. Det är bara att zappa vidare om det inte passar. I kvällsronden spelade Martin med finländaren Vilka Sipila om en plats på scenen bland de direktsända partierna. Tyvärr är det inte Martin som hamnar i strålkastarljuset imorgon.

Sten Bernhardsson kan också vara nöjd med sin insats trots förlusten mot Petter Stigar i kvällsronden.

Över till följetongen ”Vad skulle du annars skriva om?”, baserad på en idé av Jonny Hector och dramatiserat och iscensatt av mig. I dagens avsnitt spelas huvudrollen av Katrina Skinke, som säkert ser fram emot sin nästa turnering: hon spelar med i Lettlands damlag i Istanbul. Efter att ha studerat partifilerna – tsss, klart jag vet hur man preppar - visste jag att hon skulle besvara mitt 1.d4 med Kungsindiskt. Säkert hade hon inte läst min artikel om Sge2-varianten i TfS nummer 4/2008, och jag noterade belåtet att hon enligt partifilerna inte hade råkat ut för min specialare förut.

Jag var faktiskt fylld av optimism när jag klev in i spellokalen. Självsuggestion och falska förhoppningar, jag vet ju mycket väl vad den här följetongen handlar om. Det visade sig i varje fall härligt snabbt att hon inte var förtrogen med varianten.

Lars Grahn – Katrina Skinke
Vit drar


Jag hade förhindrat b7-b5 och f-linjen är min. Jag övervägde 19.Sf5+ och såg att jag skulle få tillbaka pjäsen efter 19...gxf5 20.Dg5+ Sg6 21.exf5. Efter till exempel 21...Sh7 22.Dg3 kan svart börja hoppas på bättre lycka i Istanbul. Men jag ville ha något ”ännu säkrare”. Följden av velandet blev att Skinke gradvis tog över och slutligen vann. Velpottor belönas sällan. Och det var dagens avsnitt.

Efter sex ronder är det fem spelare i topp på 5 poäng, däribland Jaan Ehlvest. Martin har 3,5 poäng, Sten och jag 2,5.

Det lär pågå ett OS i London. Det är inte läge att sitta framför en tv-apparat här i Riga. Å andra sidan är jag inte särskilt intresserad av udda grenar som trippeltrap eller vad det nu heter. Och apropå det så meddelar turneringsledningen här i Riga att deltagarna är välkomna att vara med i en skyttetävling imorgon. Jag har inte en tanke på att ställa upp. Jag skulle förmodligen träffa nån och bli diskvalificerad.