fredag 28 februari 2014

Nils Grandelius i isländska lagmästerskapet

Nils Grandelius dubblerar på Island. Foto: Lars O A Hedlund

Torsdag-lördag spelas de fyra sista ronderna, rond 6–9, i isländska lagmästerskapet. Det är som det brukar vara, lagmästerskapet är kopplat till Reykjavik Open som börjar på tisdag. Nils Grandelius är en av dem som tänker dubblera.

Nils spelar för Taflfélag Vestmannaeyja, som låg i topp efter fem ronder men som mycket överraskande förlorade mot Taflfélag Reykjavik igår och tappade mark. Nils har varit med i samtliga ronder och han har ett utmärkt resultat på gång. Efter fyra vinster blev det två remier följt av en vinst idag.

Tyvärr är det inte någon direktsändning från lagmästerskapet. Det skulle vara utmärkt om någon av bloggens isländska besökare kunde hjälpa mig med ett eller annat parti från de sista ronderna. Efter dagens rond återstår det dubbelronder imorgon. Komplett resultatservice (fast länk under Nationella lagmästerskap i den oumbärliga högerspalten).

Pontus Carlsson säsongsdebuterade för Skakdeild Fjölnis igår och det blev förlust på förstabordet mot Grzegorz Gajewski, Vikingaklubburinn (nionderankad i Reykjavik Open).

Vid Köpenhamnsbesöket i onsdags avvek Lisa och jag från min favoritväg in i staden, vi promenerade på gator där jag aldrig har satt min fot förut. Så plötsligt upptäckte min schackradar en källarlokal på Brolæggerstræde 6 och det visade sig att där håller Dansk Skoleskak till. Det hade jag ingen aning om. Där fanns Jakob Aabling-Thomsen, som visade runt i lokalen och berättade om verksamheten. Anledningen att jag kommer att tänka på det nu: jag ser att Jakob också finns med på Island. Han spelar för Skakfélag Akureyrar. Igår förlorade han mot förre VM-kandidaten Johann Hjartarson, som väl sedan många år tillbaka inte spelar schack utanför Island.

* * * * *

Dagsnotering: 7,5 hål (och flera återstår).

torsdag 27 februari 2014

Dubbelfångst i elitserien

Stefan Schneider kombinerade. Foto: Calle Erlandsson

Det känns lite grann som släppefester när partifilerna från elitserien serveras på schack.se. Nu är partierna från senaste ronden i elitserien tillgängliga. Jag fastnade för en dubbelfångst:

Stefan Schneider, Limhamns SK – Rahul Kumar, Örgryte SK
Vit drar


27.Txc5! bxc5 28.Lc7
Just det, pjäsfångst.
28...Kg7 29.Lxa5 Tb8 30.Lc4 Tb2 31.Lb3 Tb1 32.Ld2 Th1 33.Kg2 Tb1 34.Le3 c4 35.Lxc4 Tb4 36.Ld3 Ta4 37.Lb1 a5 38.Lc5 Kf7 39.d6 exd6 40.Lc2


40...uppg.
Först fångades springaren på a5, sedan tornet på a4. Löpare till b3 kan fullborda fångsten.

* * * * *

Det ska dras in nya vattenrör till lägenheterna här i vår bostadsrättsförening. Först ska det borras. Enligt lappen i brevlådan skulle jag utsättas för detta onsdag eller torsdag eller fredag nån gång mellan 8 och 16. Lagom preciserat. Fridstörarna har en av mina reservnycklar.

Grannen Stellan flydde till stadsbiblioteket när de gick i gång i hans lägenhet. För egen del har jag gått i partiell landsflykt. Igår och idag har jag haft mitt högkvarter på underbara Atelier September i Köpenhamn. Tipset fick jag med denna artikel i Sydsvenskan.

Nu har jag haft gott sällskap på andra sidan Sundet. Igår bjöd jag dottern Lisa på födelsedagslunch i högkvarteret. Idag var jag där med min nypensionerade barndomsvän Georg. En gång i veckan lunchar vi tillsammans och vi försöker variera oss. Det handlar i regel om dagens lunch nånstans i Malmö. Om någon vill ha ett gott råd i denna fråga så står jag gärna till tjänst.

När jag kom hem igår noterade jag med stor besvikelse att man inte borrat ett enda hål. Idag blev det ett hål. Återstår ett halvdussin hål! Jag vill ha tillbaka min lägenhet och friden! Nästa gång jag förlorar ett schackparti tänker jag skylla på att jag i slutet av februari var tvungen att ställa väckarklockan tre dagar i sträck för att fly fältet undan fridstörarna.

För övrigt spelas det schack på Atelier September varannan torsdag. Det var si och så med aktiviteten idag, men jag träffade i alla fall några trevliga mänskor vid brädena. Trevligt ändå med ett kafé där det finns ett par schackspel till hands.

tisdag 25 februari 2014

GM-inteckning för turneringsvinnaren

Jose Cuenca Jimenez mot Rasmus Skytte i Århus. Foto: Gert Medom

När Jose Cuenca Jimenez besegrade Rasmus Skytte i näst sista ronden i Århus, så fanns möjligheten för båda att klara GM-normen. Men för det krävdes vinst i dagens slutrond. Skytte fick nöja sig med remi medan spanjoren Cuenca Jimenez fick en inte alltför svettig väg till GM-inteckningen och turneringssegern.

Lawrence Trent – Jose Cuenca Jimenez
Spanskt (C 77)
1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lb5 Sf6 4.De2 a6 5.La4 b5 6.Lb3 Lc5 7.c3 0-0 8.0-0 Te8 9.a4?!
Det inleder en misslyckad aktion på damflygeln. Det hade varit bättre att säkra centrum med 9.d3 och fullborda utvecklingen.
9...Lb7 10.axb5 axb5 11.Txa8 Dxa8


12.Dxb5?
Trent kombinerar men det finns en hake. 12.d3 och vit kan kämpa på.
12...Sxe4 13.Lxf7+ Kxf7 14.Dc4+ Kf8 15.Dxe4


15...Sd4!
Haken. Svart har tillåtits ladda upp på långa diagonalen och nu är vit försvarslös. Det måste ha gjort ont för Trent att betrakta sina outvecklade pjäser på damflygeln.
16.Dxh7 Se2+ 17.Kh1 Sf4
Inte 17...Lxf3?? 18.Df5+ och Dxf3.
18.Df5+ Kg8 19.Dg4 Te6 20.d4


Och Trent gav upp utan att invänta 20...Tg6 med avgörande angrepp.

Grannen Stellan var med i turneringen.

Partierna genomspelbara och slutresultat.

* * * * *

Imorgon klockan 18.30 är det åter dags för onsdagsklubben på Schackhuset i Lund. Det är Sune Berg Hansen som talar om ”Tekniskt schack – vad är det? Hur lär man sig det? Exempel och uppgifter.” Mer information på LASK:s hemsida.

måndag 24 februari 2014

Mobil-KM!

Roland Johansson tar sig en funderare. Foto (från Malmö Open): Peter Månsson

PETER MÅNSSON:
Jag började spela schack i mitten av 80-talet i SK En Passant från Svedala. En av ledarna då var Roland Johansson som 1976, bara 15 år gammal, hade varit med om att bilda klubben. Roland (eller Rålann, som han själv kallar sig) är fortfarande, snart 40 år efter klubbens bildande, i allra högsta grad aktiv i En Passant både som spelare, ledare och ordförande. Han är en av alla de eldsjälar som klubblivet i detta land aldrig klarat sig utan. Även om han har lagt ner betydligt mer tid på att lära ungdomar att spela schack än på sitt eget spelande har han en ganska imponerande merit. Roland är nämligen en av få (den enda?) i Sverige som har spelat i allsvenskans alla divisioner, från distriktsseriens division 6 till superettan och elitserien. (En Passant spelade i allsvenskans finrum under en säsong på 90-talet.)

En av Rolands bästa egenskaper är att han brukar komma med lite galna förslag, vilket bland annat har resulterat i att En Passant har anordnat både korr-KM och dubbelschacks-KM på bassängkanten på Svedalabadet. I dagens mobiltelefonbaserade värld kläckte han idén att det var dags för ett mobil-KM! Förutom att det är väldigt kul, lärorikt, prestigefyllt och väldigt beroendeframkallande, så är det ett bra sätt för medlemmarna att hålla kontakten med schacket och sin klubb, speciellt för dem som inte har tid att komma ner på klubbkvällarna så ofta. Det finns flera gratis mobilappar som man kan spela på, till exempel "Chess Time" eller "Chess.com". Man kan välja exempelvis två eller tre dagars betänketid per drag och roligast blir det naturligtvis om man kommer överens om att inte ta hjälp av några schackmotorer.

Även svenska mästarna Limhamns SK har hakat på trenden med mobil-KM och ställningen nedan uppkom i ett av partierna där.

Christian Jepson – Joel Eklund
Vit drar


26.b4!
En vacker och effektiv pawn lever, som Axel Smith hade kallat det i ”Pump up your Rating!”.
26...cxb4 27.Tdc1!


Vit hotar 28.Tc6+ bxc6 29.Txc6 matt och svart har inget bra försvar.
27...Tf7 28.Sc4+ Kxd5 29.Sxe5 Lxe5 30.Tc5+ Ke4 31.Lxe5 uppg.

söndag 23 februari 2014

VM-matchen i Norge?

Magnus Carlsen försvarar VM-titeln i november. Foto: Anastasia Karlovitj

Inte nog med att schack-OS ska arrangeras i Tromsø i augusti, nu ser det ut som om även VM-matchen i november kan komma att förläggas till Norge. Mer om det här.

Sjutton dagar kvar till kandidatturneringen. I slutet av nästa månad vet vi vem som ska utmana Magnus Carlsen.

* * * * *

Hårda bud för Stellan Brynell i Århus. Ny förlust idag. Efter sju ronder leder Rasmus Skytte på 5,5 poäng. Han behöver en poäng till på de två sista ronderna för en GM-inteckning. Partierna genomspelbara.

I Bundesliga spelade både Nils Grandelius och Jonny Hector remier när deras SK Turm Emsdetten förlorade mot Bremen med 3,5–4,5. Partierna genomspelbara.

lördag 22 februari 2014

Toppmatch i elitserien

Viktorija Cmilyte säsongsdebuterade för SK Rockaden. Foto: Calle Erlandsson

I dagens toppmöte i elitserien mellan SK Team Viking och SK Rockaden kom det senare laget med säsongsdebuterande spelare på de två toppborden: Jon Ludvig Hammer och Viktorija Cmilyte. Hammer besegrade Emanuel Berg medan Cmilyte spelade remi med Evgenij Agrest. Matchen slutade 4–4. Inför slutsammandraget den 7–9 mars ligger dessa båda lag 2 matchpoäng efter serieledaren Lunds ASK.

Limhamns SK ligger på fjärde plats. Idag fick man klara sig utan Jonny Hector (Bundesligaspel) och Stellan Brynell (Århus), men vann ändå med 7–1 mot Örgryte SK. Komplett resultatredovisning.

Vad gäller grannen Stellan så lyckades han bryta förlustraden i Århus med en vinst mot Mads Andersen efter ovanligt vilt spel. Jonny å sin sida förlorade sitt parti för SK Turm Emsdetten efter sedvanligt vilt spel, medan Nils Grandelius spelade remi. Deras SK Turm Emsdetten förlorade mot Hamburg med 3,5–4,5.

Baden-Baden vann som vanligt och idag kom man minsann med Vishy Anand på förstabordet. Han lyckades vinna en remiställning:

Vishy Anand, Baden-Baden – Markus Ragger, SG Solingen
Svart drar


Det finns ett drag som håller remi: 57...Tg6!! och svart bygger en fästning, till exempel 58.Ke7 Tg8 och det tjänar ingenting till att slå bonden för Tg7, eller 58.Dc5 Kg7 59.De5+ Kg8 och vit kommer inte vidare. I partifortsättningen fick svart inte chansen att bygga den där fästningen.
57...Tf5? 58.Dd6 Tg5 59.Df4 Kg6 60.Ke7 Tf5 61.Dg4+ Tg5 62.De4+ Tf5 63.Dd3 Kg5 64.Dg3+ Kh5 65.Ke8 Kh6 66.Dg4 Tf6 67.Kf8


67...uppg.
Det är inte vunnet i brådrasket men det är en vinstställning.

Baden-Baden vann matchen med 7–1 och Peter Heine Nielsen, Viktorija Cmilytes man, bidrog med en vinst. Partierna genomspelbara.

Och var finns Peter Heine och Viktorija när det är dags för elitseriens avslutning? Hemma i Palanga? I Malmö? Någon annanstans?

Ny Bundesligarond imorgon.

fredag 21 februari 2014

Fusk och oetiska regelvrängningar

Coach Stellan Brynell vid OS i Istanbul 2012. Foto: Calle Erlandsson

Min syn på schackspelare i gemen har varit ganska naiv. Jag levde i tron att det inte fanns schackspelare som fuskade. Det är ju mot reglerna. Nu har det på senare år dykt upp fall där det har varit tal om mobilfusk, det har blivit en hårdare verklighet i schackvärlden.

Min granne Stellan Brynell tror att det i varje större öppen turnering finns en eller annan som fuskar. Och det kan ju räcka med en enda mobilkonsultation på toaletten för att påverka utgången av ett parti. Peter Leko fanns med som kommentator under Zürich Chess Challenge och förklarade att om någon av deltagarna i denna superturnering hade tillåtits konsultera ett av de analysprogram som numera ryms i en smartphone en enda gång under varje parti, så hade den spelaren haft ett rankingtal 100–150 elopoäng högre än det han nu hade. Skrämmande perspektiv.

I en turnering i Danmark ertappades en spelare med mobilfusk. Arrangören fick en misstanke och listade ut hur det skulle avslöjas. Bevisen för fusk i det här fallet är övertygande och det kan finnas anledning att återvända till detta när domen har fallit.

I många turneringar är det numera förbjudet att ha mobilen påslagen. Det är egentligen en halvmessyr, för arrangören har ju inte någon koll på vad som händer bakom toadörren. Det enda raka är att förbjuda mobiler i spellokalen. Det fanns en tid när folk klarade sig utan mobiler, det vill säga under större delen av mänsklighetens historia. Jag förstår inte detta behov av att vara uppkopplad och anträffbar dygnet runt. Om det är ett mobilförbud som krävs för rent spel så inför det.

I Yasser Seirawans bok Chess Duels – My games with the World Champions uppmärksammades jag på ett problem som jag inte reflekterat över förut.
Closing thoughts about the Malta Olympiad: My first of ten Olympiads events convinced me that team events can produce some very uneven individual results which should not count for norms. Players can have an excessive number of white games. They can choose which opponents to play or avoid and even combine outcomes of their game with others (if the team captains negotiates a 2–2 match draw, for example). Norms are supposed to be earned from an individual's result, but team play is very different. (…) These all pervert the notion of an individual norm.
Tanken slår mig, det är alltså möjligt att ta en inteckning i en internationell titel med uteslutande vita partier. Reglerna tillåter detta, men här kan man verkligen tala om en oetisk regelvrängning. Stellan har varit coach i flera olympiader och har försäkrat mig att så skulle det aldrig gå till i ett svenskt lag. Det är ju en lagtävling och då finns det inte något utrymme för egoistiska excesser som går ut över de andra lagmedlemmarna.

Jag känner inte till någon spelare som har ordnat en inteckning med idel vita partier – vem vill stå med den skammen? – men eftersom Yasser berör problemet så förmodar jag att jag än en gång får lägga min naivitet i dessa frågor åt sidan. Lösningen får då vara att färgfördelningen måste finnas med på något sätt i normkraven.

torsdag 20 februari 2014

Dagen när Fide förlorade oskulden

Luzern 1982. Florencio Campomanes till vänster, Fridrik Olafsson till höger. Foto: Lars Grahn

Det är tre saker från OS i Luzern 1982 som har etsat sig fast i mitt minne: när Lars-Åke Schneider missade ett vinnande damoffer mot Michail Tal, när Garri Kasparov vann ett fantastiskt parti mot Viktor Kortchnoi och slutligen Florencio Campomanes kampanj inför presidentvalet i Fide.

Valet stod mellan sittande Fide-presidenten Fridrik Olafsson och nämnde filippinaren Campomanes, ekonomiskt uppbackad av Filippinernas diktator Ferdinand Marcos. Den ”godhjärtade” Campomanes såg till att små förbund som sällan hade råd att sända delegater till Fide-kongresserna nu kunde delta med sina röster. Och en röst från Långtbortistan är lika mycket värd som en röst från något av de mest livaktiga förbunden. Campomanes betalade resa och uppehälle för dessa delegater och ville förstås ha det till att det var en god gärning. Gentjänsten var en röst på honom. Olafsson förde inte någon form av kampanj, han hoppades att hans handlingar som Fide-president sedan 1978 skulle avgöra valet.

Campomanes vann med säker marginal. Det var den dagen Fide förlorade oskulden.

Kirsan Iljumsjinov tog över som Fide-president 1995 och utnämnde Campomanes till hederspresident. Iljumsjinov blev en läraktig elev när det gällde att optimera möjligheterna att behålla positionen som Fide-president.

Nu stundar ett presidentval i Tromsø där Iljumsjinov utmanas av Garri Kasparov. När Kasparov vann över Fides generalsekreterare Ignatius Leong på sin sida var det avsevärda belopp som skulle överföras mellan deras stiftelser. Avtalet var först hemligt men det läckte ut. Nu finns dokumentet i dess helhet på Kasparovs kampanjhemsida. Fides hemsida fungerar som Iljumsjinovs kampanjhemsida. Alltihop är ganska motbjudande.

I sin bok Chess Duels – My games with the World Champions beskriver Yasser Seirawan spelet bakom kulisserna när Kasparovs olika spelarorganisationer byggdes upp och föll ihop. Det är inte någon smickrande bild av Kasparov, som övergav GMA när han inte fick en majoritet bakom sig för idén att krossa Fide. Och nu vill han alltså ta över Fide. Seirawan talar om Kasparovs två sidor: den onde och den gode. Det känns som ett vågspel med honom som Fide-president. Inte heller alternativet, att Iljumsjinov sitter kvar, känns bra. Två förlustvarianter.

* * * * *

Grannen Stellan har förlorat tre partier i följd i Århus efter den inledande vinsten. Suck.

onsdag 19 februari 2014

Baadur Jobava segrade i Minsk

Emanuel Berg var obesegrad tills sista ronden. Foto: Calle Erlandsson

Efter den inledande vinsten i Bronstein Memorial spelade Emanuel Berg sex remier, en serie som avbröts av en ny vinst. Så kom dagens slutrond och hans enda förlust.

Ilja Smirin – Emanuel Berg
Franskt (C 18)
1.e4 e6 2.d4 d5 3.Sc3 Lb4 4.e5 c5 5.a3 Lxc3+ 6.bxc3 Se7 7.h4
7.Dg4 och 7.Sf3 är vanligare.
7...Da5 8.Ld2 Da4 9.h5 b6
Emanuels klubbkamrat i SK Team Viking, Alexander Sjimanov, spelade 9...h6 mot Smirin i Rilton Cup för drygt ett år sedan. Det hindrar alltså vit från att spela h5-h6. Emanuels ”The French Defence” har nyligen kommit ut i två delar (och en tredje del är på gång). Jag har inte dessa böcker och vet inte vad som sägs om den här varianten. Om grannen Stellan hade varit hemma – han är ju upptagen i Århus – så kunde jag ha frågat honom ...
10.h6 gxh6 11.Sf3 La6 12.Lxa6 Sxa6 13.Lxh6 cxd4 14.Sxd4 Tc8 15.Df3 Sc5 16.Lg7 Tg8 17.Txh7


17...Sf5?
Det iskalla 17...Sc6! tycks ge svart fördel. 18.Lh6 Tc7 och svart har allt under kontroll.
18.Sxf5 exf5 19.Dxf5 De4+?!
Det ger vit chansen att avveckla till ett klart fördelaktigt slutspel. Det hade varit bättre att spela 19...Se6 med eventuellt möjlighet till en bättre version av dambytet på e4.
20.Dxe4 Sxe4


21.0-0-0! Sxf2 22.Txd5 Se4
22...Txc3? faller på 23.Lf6 Tc8 24.e6! fxe6 25.Tdd7 med avgörande angrepp.


23.e6
Även 23.Lf6 är starkt.
23...fxe6 24.Te5 Sc5 25.Lf6 Txg2 26.Teh5 Tg1+ 27.Kb2 Sa4+ 28.Kb3 Sc5+ 29.Ka2


Sådärja, kungen har funnit ett gömställe.
29...Tg6
Det fanns segare försvar men inget som skulle ha räddat partiet.
30.Te7+ Kf8 31.Txa7 Tg8 32.Thh7 Se4 33.Le5


33...uppg.
Svarts kung kommer inte undan.

Av trion i topp hade Baadur Jobava bäst särskiljning. Emanuel Berg slutade på 5 poäng, Vladimir Poley på 4 och Sam Kassani på 3 poäng. Slutresultat.

måndag 17 februari 2014

Bronstein Memorial – rond 7

Baadur Jobava övertog ledningen. Foto: Calle Erlandsson

Under VM-matchen tyckte Baadur Jobava att Vishy Anand borde ha brutit de vanliga öppningsmönstren med 1.b3, Larsens öppning. Det är en öppning som Jobava själv praktiserar ibland, som i sjunde rondens toppmöte i Minsk med Daniil Dubov. Nu fick han inte ut något särskilt i öppningen, och i mittspelet var det den ryske junioren som hade initiativet. Men när tidsnöden trängde sig på tappade Dubov allt.

Baadur Jobava – Daniil Dubov
Svart drar


35...Sxe5?!
35...Lg7 är ett bättre försök att hålla ihop ställningen.
36.Dd5+ Df7?? 37.Dxf7+ uppg.
37...Kxf7 38.Sxe5+ och slag på c8, eller 37...Sxf7 38.Txc8,

I stället för 36...Dxf7?? finns 36...Kh8 37.Sf6 Lg7! 38.Sxe8 Txc1 med intressant kompensation för damen, till exempel 39.Dxb5 Sd3

analys

40.b4 (40.Sxg7 Tc2+ med remischackar) 40...axb4 41.axb4 Sxb4 42.Dxb4 Ta1+ 43.Kb3 Tb1+ 44.Ka4 Txb4+ 45.Kxb4 Lb2 med åtminstone praktiska remichanser.

Det innebar att Jobava övertog ledningen på 6 poäng. Emanuel Berg och Sam Kassani spelade remier, medan Vladimir Poley förlorade. Poängskörd: Berg 4; Kassani 3; Poley 2,5 poäng.

* * * * *

Stellan Brynell fick en bra start i Århus med vinst mot engelsmannen David Eggleston.

söndag 16 februari 2014

Bronstein Memorial – rond 6

Daniil Dubov är i topp. Foto: ruchess.ru

Efter sex ronder i Bronstein Memorial i Minsk är sjuttonårige ryssen Daniil Dubov ensam i topp på 5,5 poäng, en halv före topprankade Baadur Jobava. Sedan följer tio spelare på 4,5 poäng. Emanuel Berg har 3,5 efter dagens remi, medan Sam Kassani och Vladimir Poley har 2,5 poäng.

Andrerankade Vladimir Akopian serverades en poäng på en silverbricka:

Vladimir Akopian – Boris Tjatalbasjev
Svart drar


Efter 28...De4+ 2.Ka3 Dxg2 ser det ut som om svarts kung reder sig bra och vinstchanserna är på svarts sida. Men Tjatalbasjev fick för sig att kungen skulle stå säkrare på h6.
28...Kg7? 29.De5+ Kh6 30.Se3


En laddad ställning. Det hotar som synes Sg4 matt. Det finns i själva verket bara ett hållbart försvar: 30...De4+!, till exempel 31.Dxe4 Sc5+ 32.Kb5 Sxe4 33.a4 (bättre än 33.Sxa5 Tb8+ följt av Txb2) med lika spel.
30...f5??
Här kan man misstänka tidsnöd och att Tjatalbasjev inte såg något annat sätt att parera matthotet på g4.
31.Dxe6 Ta6 32.g4


32...uppg.
32...Txc6 besvaras enklast med 33.Sxf5+.

* * * * *

Efter fem raka vinster i Billund kunde Martin Lokander säkra förstaplatsen i skol-NM grupp A (födda 1994–1996) med en snabb remi mot Mattis Olofsson-Dolk. Det blev Sveriges enda guld i skol-NM.

Övriga gruppvinnare:
Grupp B (födda 1997–1998): Johan-Sebastian Christiansen, Norge
Grupp C (födda 1999–2000): Tobias Dreisler, Danmark
Grupp D (födda 2001–2002): Toivo Keinänen, Finland
Grupp E (födda 2003–2004): Filip Boe Olsen, Danmark

André Nilsson rapporterar på schack.se.

* * * * *

I danska elitserien fick serieledaren Brønshøj klara sig utan förstabordsspelaren Tiger Hillarp Persson och det var kostsamt. Matchen mot Nordre förlorades med 3–5. Skanderborg besegrade Hillerød med 6–2 och där bidrog Daniel Semcesen till segern med sin vinst. Nordkalotten ställde upp med sin svensktrio Jonny Hector, Stellan Brynell och Björn Ahlander och det blev seger 5–3 mot Skolerne Århus.

Grannen Stellan stannar kvar i Danmark, för han är en av tio deltagare i en GM-turnering i Århus som startar imorgon.

Det ställde upp tre stormästare i Västgöta Open och två av dem, Juan Bellon och Thomas Ernst, delade förstapriset.

* * * * *

Christina Nyberg i Novi Sad 1990. Foto: M Sundkvist

Christina Nyberg dog fredagen den 24 januari efter en längre tids sjukdom. Stina var med i fyra dam-OS: Valletta 1980, Luzern 1982, Novi Sad 1990 och Elista 1998. Hon var medlem i Vallentuna SK.

lördag 15 februari 2014

Skol-NM i Billund – dag 2

Emil Reimegård och morgonrond. Gäsp. Foto: skoleskak.dk

Fyra ronder avklarade i skol-NM, morgondagens två återstår. Det är bäddat för Martin Lokander i äldsta gruppen. Han har fyra raka och bland de besegrade finns Martin Haubro och Erik Rönka, som är rankade tvåa respektive trea i gruppen.

Martin Haubro – Martin Lokander
Svart drar


Det är dags att sätta punkt och det kan göras med stil.
28...Lxg2+! 29.Kxg2 Sf4+ 30.Dxf4 Txe2+ 31.uppg.

Gabriel Nguyen är i delad ledning i yngsta gruppen.

André Nilsson rapporterar på schack.se.

* * * * *

Efter fem ronder i Bronstein Memorial delas ledningen av Daniil Dubov och Alexander Chalifman på 4,5 poäng. Emanuel Berg spelade remi mot tionderankade Ildar Tjairullin. Sam Kassani och Vladimir Poley vann sina partier idag. Poängskörd: Berg 3; Kassani 2,5; Poley 2 poäng.

En självmatt från dagens rond:

Jevgenij Romanov – Hovhannes Gabuzyan
Vit drar


Vit ska nöja sig med 50.Kb3 eller 50.Ka4 och låta svart ta ut remischackar. Men Romanov tänkte väl att han skulle kunna gömma kungen någonstans på andra planhalvan.
50.Kc5?? De3+ 51.Kd6
Eller 51.Kb5 Db6+ 52.Ka4 Db4 matt.
51...Df4+ 52.Kc5 Df2+!


53.Kd6 Df6+ 54.uppg.
Det väntar ju matt på b6.

* * * * *

I morgon spelas rond 7 i danska elitserien. Ska Brønshøj ta ett nytt steg mot guldet? I de sex avverkade ronderna har Brønshøj haft Tiger Hillarp Persson på förstabordet och han har noterat tre vinster och tre förluster. Tiger har kommenterat sitt otroligt rafflande parti mot Jonny Hector i rond 5 på sin blogg. Jag vet inte om Tiger ska vara med imorgon, och hade jag visst det hade jag inte avslöjat det.

fredag 14 februari 2014

Skol-NM i Billund – dag 1

Skol-NM startade idag och pågår i tre dagar. Foto: skoleskak.dk

Skol-NM arrangeras i fem åldersgrupper där varje nation har två spelare i varje grupp. Efter dagens två ronder har två av de tio svenskarna full pott: Martin Lokander i äldsta gruppen och Gabriel Nguyen i yngsta gruppen. Samtliga partier direktsänds!

I första ronden i grupp B öppnade Patrik Liedbeck med en fallseger:

Patrik Liedbeck – Rasmus Thøgersen
Svart drar


Här gör svart bäst i att ge upp d6-bonden och söka kompensation på annat håll, till exempel 25...Se6 26.Lxd6 Lxd6 27.Txd6 Sxg5 med ömsesidiga chanser. Men svart valde att försöka rädda d6-bonden.
25...Tb6?? 26.T1d4! uppg.
Just det, damfångst.

* * * * *

I Bronstein Memorial rond 4 spelade Emanuel Berg och Vladimir Poley remier mot Natalia Zjukova (gift med Alexander Gristjuk) respektive Maria Nevioselaya, medan Sam Kassani förlorade mot veteranen Jurij Balasjov.

Det är sju spelare i topp på 3,5 poäng, däribland Alexander Sjimanov. Han finns med på SK Team Vikings lista, men har ännu inte spelat något parti i elitserien den här säsongen. Vi får se om han dyker upp till slutronderna i Malmö. Idag fick han till det i Minsk:

Vitalij Bernadskiy – Alexander Sjimanov
Svart drar


24...Lf1!?
Det går inte att slå löparen: 25.Kxf1 Txh1+ 26.Ke2 Sxd4+ med avgörande angrepp, eller 25.Txf1 Txh1+ 26.Kg2 Sh4+! 27.Kxh1 Dh3+ med matt.
25.Lf3?
Efter 25.Lg2! Lxg2 26.fxg5 är det ömsesidiga chanser.
25...Sxd4!


Det hotar dubbel tornschack på h1 följt av Dh3+ med matt. Springaren tar flyktfält för vits kung och vit är försvarslös.
26.Txf1 Dh3 27.Tfb1


27...Dh1+ 28.Lxh1 Txh1+ 29.Kg2 T8h2 matt

* * * * *

Det börjar dra ihop sig till årets stora schackhändelse jämte höstens VM-match. Jag tänker på veteranernas lag-EM i Sibenik, Kroatien 1-9 april. Det blir rekordmånga svenska fyramannalag – och ändå saknar vi åtminstone en spelare för att det ska gå jämnt ut på fyra. Det här är alltså ett lagmästerskap där alla 50-åringar och äldre är hjärtligt välkomna att ställa upp. Anmäl dig genast till Sven-Olof Andersson (soa.andersson@telia.com)! Du får sällskap av följande hittills anmälda spelare:

Lars Karlsson, Magnus Wahlbom, Rolf Bergström, Bengt Hammar, Nils-Åke Malmdin, Gösta Petersson, Felix Nordström, Ulf Nyberg, Helge Wademark, Ralph Halleröd, Ingvar Carlsson, Per-Olof Gromark, Kurt Ekelund, Peter Carlsten, Johan Sterner, Sven-Olof Andersson, Sture Gustavsson, Sören Svensson, Sven Nordenström, Lars Grahn, Åke Sandklef, Per Johansson, Arina Mossiaguine.

OS i Sotji ger oss schackspelare fantastiska uppslag till att finna (bort)förklaringar till våra förluster. Det är möjligt att jag kommer att förlora ett och annat parti i Sibenik och jag har redan börjat fundera på orsaken. Då kan jag till exempel hämta inspiration från David Anderssons förklaring till varför han underpresterade på 1 000 meter skridsko i Sotji. Han sänktes av ”överbelastning i smalbenen”. Den har jag aldrig hört förut. Här ser jag en utvecklingspotential. Jag funderar på den här varianten för kommande förluster: överbelastning i vänster hjärnhalva. När det gäller konsten att förklara förluster tycker jag gott att man kan försöka vara lite originell. Ingen visar medlidande efter en vardaglig ursäkt.

torsdag 13 februari 2014

Bronstein Memorial – rond 3

Dukat i Minsk. Foto: Chess-news.ru

I dagens rond fick Emanuel Berg möta en trettonårig vitryss, Mihail Nikitenko, och det slutade med delad poäng. Sam Kassani besegrade IM Eduard Kolesnik medan Vladimr Poley förlorade mot GM Kirill Stupak, tvåa i årets vitryska mästerskap.

Efter tre ronder har vi två stormästare från Azerbajdzjan i topp på 3 poäng, Eltaj Safarli och Vasif Durarbayli.

Baadur Jobava – Mher Hovhanisian
Svart drar


Efter 29...Txe8 30.Txe4 Ta8 31.b4 Lxe4 32.Txe4 e6 har svart mycket goda möjligheter att hantera b-bonden. Det hade lutat starkt mot remi. Men ...
29...f5? 30.Lxg6 e6 31.f3 Sd6 32.Sb3 Tb8


33.Txe6 Lxe6 34.Txe6 Sc4 35.Te8+ Txe8 36.Lxe8 Sxb2 37.f4 Sd3 38.g3 Sb4 39.Ld7 Kf7 40.Lxf5 Ke7 41.Le4 Kd6 42.Kf2 uppg.

Det och övriga direktsända partier finns genomspelbara här.

I morgon får Sam möta gamle storspelaren Jurij Balasjov, en härlig utmaning.

onsdag 12 februari 2014

Bronstein Memorial – rond 2

Topprankade Baadur Jobava. Foto: ruschess.ru

Av dagens femton direktsända partier från Minsk slutade elva remi, men de flesta efter hård kamp. Det gällde exempelvis i Emanuel Bergs parti mot topprankade georgiern Baadur Jobava. De hamnade i draken och Emanuel kom med en käck teoretisk nyhet.

Emanuel Berg – Baadur Jobava
Siclianskt (B 75)
1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.d4 Sf6 4.Sc3 cxd4 5.Sxd4 g6 6.Le3 Lg7 7.f3 h5 8.Dd2 Sbd7 9.Lc4 a6 10.0-0-0 b5 11.Lb3 Lb7 12.The1 Tc8 13.Kb1 Se5 14.h3 Sc4 15.Lxc4 Txc4


Efter dragomkastningar har vi en ställning som också uppkom i partiet Aresjtjenko–Jobava vid fjolårets lag-EM i Warszawa. Där följde 16.Sb3 Dc7 17.Ld4 0-0 18.e5?! dxe5 19.Lxe5

analys

19...Se4! 20.Lxc7 Sxd2+ 21.Txd2 Lxc3 22.bxc3 Txc7 med fördel för svart. Emanuel fanns i spellokalen i Warszawa, han var ju också med i lag-EM. Det finns anledning tro att det partiet granskades i Emanuels prepp. Här var det dags att avvika.
16.e5!? dxe5 17.Se6 Dxd2 18.Sxg7+ Kf8 19.Se6+ fxe6
Kring 1970 på studentkaféet Aten i Lund formulerade Magnus Wahlbom tumregeln att dubbelbönder i centrum alltid är bra. Han sa inget om trippelbönder.
20.Lxd2 e4
Jobava har kanske hört talas om Magnus visdomsord.
21.b3 Tc8 22.Sxe4 Sxe4 23.fxe4


I partifortsättningen byttes tornen av och det uppstod ett slutspel med olikfärgade löpare. Remi. Detta och andra direktsända partier från turneringen finns genomspelbara här.

Bra prepp. Bra resultat. Sam Kassani och Vladimir Poley fick möta stormästare och det blev övermäktiga uppgifter.

tisdag 11 februari 2014

Bronstein Memorial – rond 1

Vi är välkomna in till Bronstein Memorial i Minsk. Foto: Chess-news.ru

Det är drygt sju år sedan David Bronstein dog. Jag skrev en minnesartikel i TfS nr 1/07. I den artikeln nämner jag bland annat en match som han spelade mot Jonny Hector i Malmö 1990. De spelade åtta partier samtidigt och det var faktiskt i mesta laget. Kvalitén blev klart lidande. Ändå känns det lite tråkigt att jag tycks ha slarvat bort protokollen. Ett av partierna publicerades i varje fall i Sydsvenskan med ett halvdrag om dagen.

Idag började Bronstein Memorial i Minsk med 62 stormästare bland de 139 deltagarna. Emanuel Berg är rankad 41:a. Han började med vinst mot Lanita Stetsko. Sam Kassani är tredje lägst rankad i turneringen, men det var han som fick börja med en frirond (en halv poäng). Stockholmaren Vladimir Poley började med en remi. Här representerar han Vitryssland.

Emanuel får det betydligt tuffare i morgondagens rond: han möter topprankade Baadur Jobava, allt i direktsändning med start klockan 13.30. Du har de nödvändiga länkarna i den oumbärliga högerspalten.

måndag 10 februari 2014

Sverigeettans Bundesligahelg

Nils Grandelius spelade i Bundesliga den gångna helgen. Foto: Lars O A Hedlund

Den 1 februari blev Nils Grandelius officiell Sverigeetta för första gången. När Ulf Andersson vann SM 1969 blev han Sverigeetta och försvarade den positionen i trettio år innan Ferdnand Hellers tog över. Han avlöstes i sin tur av Evgenij Agrest, som i enstaka listor fick lämna över till Emanuel Berg respektive Tiger Hillarp Persson. Nu är det alltså Nils i topp på 2605.

Nils första parti som Sverigeetta kunde ha blivit en klang- och jubelföreställning. Det var i Bundesliga i lördags och motståndaren hängde mot ringrepen.

Nils Grandelius, SK Turm Emsdetten – Sebastian Bogner, SC Eppingen
Vit drar


I partiet följde 28.Dh4? Sxe5 och kampen gick vidare. Här fanns 28.Sf5!! exf5 29.Dxf5 g6 30.Txg6+ med matt. I partifortsättningen dök det upp ännu en vinstväg för Nils, men även där blev det fel. Så småningom vände partiet och Nils förlorade. Skit.

Igår lyckades i alla fall Nils vinna sitt parti. Båda partierna och alla andra Bundesligapartier finns genomspelbara här.

* * * * *

Daniel Semcesen fullföljde i fin stil i Brønshøj Lang Weekend och vann turneringen på 6,5 poäng (av 7).

I Folke Åströms Minne i Luleå vann storfavoriten Emil Hermansson rubb och stubb i de fem ronderna och plockade hem förstapriset med en poängs marginal till Michael Wiander.