fredag 28 februari 2014

Nils Grandelius i isländska lagmästerskapet

Nils Grandelius dubblerar på Island. Foto: Lars O A Hedlund

Torsdag-lördag spelas de fyra sista ronderna, rond 6–9, i isländska lagmästerskapet. Det är som det brukar vara, lagmästerskapet är kopplat till Reykjavik Open som börjar på tisdag. Nils Grandelius är en av dem som tänker dubblera.

Nils spelar för Taflfélag Vestmannaeyja, som låg i topp efter fem ronder men som mycket överraskande förlorade mot Taflfélag Reykjavik igår och tappade mark. Nils har varit med i samtliga ronder och han har ett utmärkt resultat på gång. Efter fyra vinster blev det två remier följt av en vinst idag.

Tyvärr är det inte någon direktsändning från lagmästerskapet. Det skulle vara utmärkt om någon av bloggens isländska besökare kunde hjälpa mig med ett eller annat parti från de sista ronderna. Efter dagens rond återstår det dubbelronder imorgon. Komplett resultatservice (fast länk under Nationella lagmästerskap i den oumbärliga högerspalten).

Pontus Carlsson säsongsdebuterade för Skakdeild Fjölnis igår och det blev förlust på förstabordet mot Grzegorz Gajewski, Vikingaklubburinn (nionderankad i Reykjavik Open).

Vid Köpenhamnsbesöket i onsdags avvek Lisa och jag från min favoritväg in i staden, vi promenerade på gator där jag aldrig har satt min fot förut. Så plötsligt upptäckte min schackradar en källarlokal på Brolæggerstræde 6 och det visade sig att där håller Dansk Skoleskak till. Det hade jag ingen aning om. Där fanns Jakob Aabling-Thomsen, som visade runt i lokalen och berättade om verksamheten. Anledningen att jag kommer att tänka på det nu: jag ser att Jakob också finns med på Island. Han spelar för Skakfélag Akureyrar. Igår förlorade han mot förre VM-kandidaten Johann Hjartarson, som väl sedan många år tillbaka inte spelar schack utanför Island.

* * * * *

Dagsnotering: 7,5 hål (och flera återstår).