måndag 3 februari 2014

Zürich Chess Challenge – rond 5

Avslagen efteranalys – Yannick Pelletier, Vishy Anand och Magnus Carlsen. Foto: zurich-cc.com

Vishy Anand använde en avvaktande strategi mot Magnus Carlsen i dagens rond: han lät indirekt Carlsen spela mot sig själv – åtminstone i de sju första dragen. Anand kopierade inledningsvis de drag som Carlsen använde i gårdagens överdådiga parti mot Fabiano Caruana. Till skillnad från Caruana valde Carlsen att rockera kort i åttonde draget. Anand fick inte ut något av öppningen och valde att avveckla till en starkt remiaktig ställning. Sedan lät de partiet fortgå till 40:e draget med olikfärgade löpare med tanke på den regel som finns i Zürich, där remier före 40:e draget ”bestraffas” med att de skyldiga måste spela ett snabbschackparti för att ge publiken mer underhållning. Resultatet av det straffpartiet kommer inte med i turneringstabellen. Det var uppenbart att de båda inte hade lust med någon extra föreställning efter det ordinarie partiet. Förståeligt. Det blir nog med snabbschack imorgon.

I och med Carlsens remi hade Levon Aronian chansen att komma ifatt i händelse av vinst mot Caruana. Aronian använde sig som svart av en av sina specialare, Marshallangreppet i Spanskt. Caruana offrade tillbaka bonden och fick ett initiativ som växte efterhand. Aronian var mycket missnöjd med ett par av sina drag i mittspelet. Det slutade med att han förlorade med Marshallangreppet vilket han nog aldrig har gjort förut. Aronian kunde i alla fall inte dra sig till minnes att det hänt förut.

Partiet mellan Hikaru Nakamura och Boris Gelfand slutade remi efter 21 drag och de beordrades att spela ett snabbparti. Nakamuras öppningsbehandling med svart i det extrapartiet säger en hel del om hur lättsinnigt han tog på uppgiften: 1.d4 Sf6 2.Sf3 h6 3.c4 g5. Tja, Nakamura förlorade.

Rond 5
Vishy Anand – Magnus Carlsen remi
Fabiano Caruana – Levon Aronian 1-0
Hikaru Nakamura – Boris Gelfand remi

Partierna genomspelbara.
Poängställningen efter fem ronder:
Carlsen 8; Aronian 6; Caruana 5; Anand och Nakamura 4; Gelfand 3 poäng.

Imorgon väntar andra delen av turneringen och då handlar det om snabbschack med start klockan 13 med en rond i timmen. Då är poängfördelningen den normala, det vill säga 1 poäng för vinst och en halv för remi. Carlsen går alltså in i den delen med 2 poängs försprång. Det släpper han inte.

* * * * *

Ralf Åkesson pressade Sergei Movsesian i rond 7 i Gibraltar. Det blev remi. Samir Lejlic har vunnit tre partier i följd och har nu i likhet med Ralf 5 poäng. Vasilij Ivantjuk och Surya Ganguly delar ledningen på 6 poäng. Svenskarnas poängskörd.