måndag 10 februari 2014

Sverigeettans Bundesligahelg

Nils Grandelius spelade i Bundesliga den gångna helgen. Foto: Lars O A Hedlund

Den 1 februari blev Nils Grandelius officiell Sverigeetta för första gången. När Ulf Andersson vann SM 1969 blev han Sverigeetta och försvarade den positionen i trettio år innan Ferdnand Hellers tog över. Han avlöstes i sin tur av Evgenij Agrest, som i enstaka listor fick lämna över till Emanuel Berg respektive Tiger Hillarp Persson. Nu är det alltså Nils i topp på 2605.

Nils första parti som Sverigeetta kunde ha blivit en klang- och jubelföreställning. Det var i Bundesliga i lördags och motståndaren hängde mot ringrepen.

Nils Grandelius, SK Turm Emsdetten – Sebastian Bogner, SC Eppingen
Vit drar


I partiet följde 28.Dh4? Sxe5 och kampen gick vidare. Här fanns 28.Sf5!! exf5 29.Dxf5 g6 30.Txg6+ med matt. I partifortsättningen dök det upp ännu en vinstväg för Nils, men även där blev det fel. Så småningom vände partiet och Nils förlorade. Skit.

Igår lyckades i alla fall Nils vinna sitt parti. Båda partierna och alla andra Bundesligapartier finns genomspelbara här.

* * * * *

Daniel Semcesen fullföljde i fin stil i Brønshøj Lang Weekend och vann turneringen på 6,5 poäng (av 7).

I Folke Åströms Minne i Luleå vann storfavoriten Emil Hermansson rubb och stubb i de fem ronderna och plockade hem förstapriset med en poängs marginal till Michael Wiander.