måndag 24 februari 2014

Mobil-KM!

Roland Johansson tar sig en funderare. Foto (från Malmö Open): Peter Månsson

PETER MÅNSSON:
Jag började spela schack i mitten av 80-talet i SK En Passant från Svedala. En av ledarna då var Roland Johansson som 1976, bara 15 år gammal, hade varit med om att bilda klubben. Roland (eller Rålann, som han själv kallar sig) är fortfarande, snart 40 år efter klubbens bildande, i allra högsta grad aktiv i En Passant både som spelare, ledare och ordförande. Han är en av alla de eldsjälar som klubblivet i detta land aldrig klarat sig utan. Även om han har lagt ner betydligt mer tid på att lära ungdomar att spela schack än på sitt eget spelande har han en ganska imponerande merit. Roland är nämligen en av få (den enda?) i Sverige som har spelat i allsvenskans alla divisioner, från distriktsseriens division 6 till superettan och elitserien. (En Passant spelade i allsvenskans finrum under en säsong på 90-talet.)

En av Rolands bästa egenskaper är att han brukar komma med lite galna förslag, vilket bland annat har resulterat i att En Passant har anordnat både korr-KM och dubbelschacks-KM på bassängkanten på Svedalabadet. I dagens mobiltelefonbaserade värld kläckte han idén att det var dags för ett mobil-KM! Förutom att det är väldigt kul, lärorikt, prestigefyllt och väldigt beroendeframkallande, så är det ett bra sätt för medlemmarna att hålla kontakten med schacket och sin klubb, speciellt för dem som inte har tid att komma ner på klubbkvällarna så ofta. Det finns flera gratis mobilappar som man kan spela på, till exempel "Chess Time" eller "Chess.com". Man kan välja exempelvis två eller tre dagars betänketid per drag och roligast blir det naturligtvis om man kommer överens om att inte ta hjälp av några schackmotorer.

Även svenska mästarna Limhamns SK har hakat på trenden med mobil-KM och ställningen nedan uppkom i ett av partierna där.

Christian Jepson – Joel Eklund
Vit drar


26.b4!
En vacker och effektiv pawn lever, som Axel Smith hade kallat det i ”Pump up your Rating!”.
26...cxb4 27.Tdc1!


Vit hotar 28.Tc6+ bxc6 29.Txc6 matt och svart har inget bra försvar.
27...Tf7 28.Sc4+ Kxd5 29.Sxe5 Lxe5 30.Tc5+ Ke4 31.Lxe5 uppg.