torsdag 20 februari 2014

Dagen när Fide förlorade oskulden

Luzern 1982. Florencio Campomanes till vänster, Fridrik Olafsson till höger. Foto: Lars Grahn

Det är tre saker från OS i Luzern 1982 som har etsat sig fast i mitt minne: när Lars-Åke Schneider missade ett vinnande damoffer mot Michail Tal, när Garri Kasparov vann ett fantastiskt parti mot Viktor Kortchnoi och slutligen Florencio Campomanes kampanj inför presidentvalet i Fide.

Valet stod mellan sittande Fide-presidenten Fridrik Olafsson och nämnde filippinaren Campomanes, ekonomiskt uppbackad av Filippinernas diktator Ferdinand Marcos. Den ”godhjärtade” Campomanes såg till att små förbund som sällan hade råd att sända delegater till Fide-kongresserna nu kunde delta med sina röster. Och en röst från Långtbortistan är lika mycket värd som en röst från något av de mest livaktiga förbunden. Campomanes betalade resa och uppehälle för dessa delegater och ville förstås ha det till att det var en god gärning. Gentjänsten var en röst på honom. Olafsson förde inte någon form av kampanj, han hoppades att hans handlingar som Fide-president sedan 1978 skulle avgöra valet.

Campomanes vann med säker marginal. Det var den dagen Fide förlorade oskulden.

Kirsan Iljumsjinov tog över som Fide-president 1995 och utnämnde Campomanes till hederspresident. Iljumsjinov blev en läraktig elev när det gällde att optimera möjligheterna att behålla positionen som Fide-president.

Nu stundar ett presidentval i Tromsø där Iljumsjinov utmanas av Garri Kasparov. När Kasparov vann över Fides generalsekreterare Ignatius Leong på sin sida var det avsevärda belopp som skulle överföras mellan deras stiftelser. Avtalet var först hemligt men det läckte ut. Nu finns dokumentet i dess helhet på Kasparovs kampanjhemsida. Fides hemsida fungerar som Iljumsjinovs kampanjhemsida. Alltihop är ganska motbjudande.

I sin bok Chess Duels – My games with the World Champions beskriver Yasser Seirawan spelet bakom kulisserna när Kasparovs olika spelarorganisationer byggdes upp och föll ihop. Det är inte någon smickrande bild av Kasparov, som övergav GMA när han inte fick en majoritet bakom sig för idén att krossa Fide. Och nu vill han alltså ta över Fide. Seirawan talar om Kasparovs två sidor: den onde och den gode. Det känns som ett vågspel med honom som Fide-president. Inte heller alternativet, att Iljumsjinov sitter kvar, känns bra. Två förlustvarianter.

* * * * *

Grannen Stellan har förlorat tre partier i följd i Århus efter den inledande vinsten. Suck.