lördag 15 februari 2014

Skol-NM i Billund – dag 2

Emil Reimegård och morgonrond. Gäsp. Foto: skoleskak.dk

Fyra ronder avklarade i skol-NM, morgondagens två återstår. Det är bäddat för Martin Lokander i äldsta gruppen. Han har fyra raka och bland de besegrade finns Martin Haubro och Erik Rönka, som är rankade tvåa respektive trea i gruppen.

Martin Haubro – Martin Lokander
Svart drar


Det är dags att sätta punkt och det kan göras med stil.
28...Lxg2+! 29.Kxg2 Sf4+ 30.Dxf4 Txe2+ 31.uppg.

Gabriel Nguyen är i delad ledning i yngsta gruppen.

André Nilsson rapporterar på schack.se.

* * * * *

Efter fem ronder i Bronstein Memorial delas ledningen av Daniil Dubov och Alexander Chalifman på 4,5 poäng. Emanuel Berg spelade remi mot tionderankade Ildar Tjairullin. Sam Kassani och Vladimir Poley vann sina partier idag. Poängskörd: Berg 3; Kassani 2,5; Poley 2 poäng.

En självmatt från dagens rond:

Jevgenij Romanov – Hovhannes Gabuzyan
Vit drar


Vit ska nöja sig med 50.Kb3 eller 50.Ka4 och låta svart ta ut remischackar. Men Romanov tänkte väl att han skulle kunna gömma kungen någonstans på andra planhalvan.
50.Kc5?? De3+ 51.Kd6
Eller 51.Kb5 Db6+ 52.Ka4 Db4 matt.
51...Df4+ 52.Kc5 Df2+!


53.Kd6 Df6+ 54.uppg.
Det väntar ju matt på b6.

* * * * *

I morgon spelas rond 7 i danska elitserien. Ska Brønshøj ta ett nytt steg mot guldet? I de sex avverkade ronderna har Brønshøj haft Tiger Hillarp Persson på förstabordet och han har noterat tre vinster och tre förluster. Tiger har kommenterat sitt otroligt rafflande parti mot Jonny Hector i rond 5 på sin blogg. Jag vet inte om Tiger ska vara med imorgon, och hade jag visst det hade jag inte avslöjat det.