fredag 14 februari 2014

Skol-NM i Billund – dag 1

Skol-NM startade idag och pågår i tre dagar. Foto: skoleskak.dk

Skol-NM arrangeras i fem åldersgrupper där varje nation har två spelare i varje grupp. Efter dagens två ronder har två av de tio svenskarna full pott: Martin Lokander i äldsta gruppen och Gabriel Nguyen i yngsta gruppen. Samtliga partier direktsänds!

I första ronden i grupp B öppnade Patrik Liedbeck med en fallseger:

Patrik Liedbeck – Rasmus Thøgersen
Svart drar


Här gör svart bäst i att ge upp d6-bonden och söka kompensation på annat håll, till exempel 25...Se6 26.Lxd6 Lxd6 27.Txd6 Sxg5 med ömsesidiga chanser. Men svart valde att försöka rädda d6-bonden.
25...Tb6?? 26.T1d4! uppg.
Just det, damfångst.

* * * * *

I Bronstein Memorial rond 4 spelade Emanuel Berg och Vladimir Poley remier mot Natalia Zjukova (gift med Alexander Gristjuk) respektive Maria Nevioselaya, medan Sam Kassani förlorade mot veteranen Jurij Balasjov.

Det är sju spelare i topp på 3,5 poäng, däribland Alexander Sjimanov. Han finns med på SK Team Vikings lista, men har ännu inte spelat något parti i elitserien den här säsongen. Vi får se om han dyker upp till slutronderna i Malmö. Idag fick han till det i Minsk:

Vitalij Bernadskiy – Alexander Sjimanov
Svart drar


24...Lf1!?
Det går inte att slå löparen: 25.Kxf1 Txh1+ 26.Ke2 Sxd4+ med avgörande angrepp, eller 25.Txf1 Txh1+ 26.Kg2 Sh4+! 27.Kxh1 Dh3+ med matt.
25.Lf3?
Efter 25.Lg2! Lxg2 26.fxg5 är det ömsesidiga chanser.
25...Sxd4!


Det hotar dubbel tornschack på h1 följt av Dh3+ med matt. Springaren tar flyktfält för vits kung och vit är försvarslös.
26.Txf1 Dh3 27.Tfb1


27...Dh1+ 28.Lxh1 Txh1+ 29.Kg2 T8h2 matt

* * * * *

Det börjar dra ihop sig till årets stora schackhändelse jämte höstens VM-match. Jag tänker på veteranernas lag-EM i Sibenik, Kroatien 1-9 april. Det blir rekordmånga svenska fyramannalag – och ändå saknar vi åtminstone en spelare för att det ska gå jämnt ut på fyra. Det här är alltså ett lagmästerskap där alla 50-åringar och äldre är hjärtligt välkomna att ställa upp. Anmäl dig genast till Sven-Olof Andersson (soa.andersson@telia.com)! Du får sällskap av följande hittills anmälda spelare:

Lars Karlsson, Magnus Wahlbom, Rolf Bergström, Bengt Hammar, Nils-Åke Malmdin, Gösta Petersson, Felix Nordström, Ulf Nyberg, Helge Wademark, Ralph Halleröd, Ingvar Carlsson, Per-Olof Gromark, Kurt Ekelund, Peter Carlsten, Johan Sterner, Sven-Olof Andersson, Sture Gustavsson, Sören Svensson, Sven Nordenström, Lars Grahn, Åke Sandklef, Per Johansson, Arina Mossiaguine.

OS i Sotji ger oss schackspelare fantastiska uppslag till att finna (bort)förklaringar till våra förluster. Det är möjligt att jag kommer att förlora ett och annat parti i Sibenik och jag har redan börjat fundera på orsaken. Då kan jag till exempel hämta inspiration från David Anderssons förklaring till varför han underpresterade på 1 000 meter skridsko i Sotji. Han sänktes av ”överbelastning i smalbenen”. Den har jag aldrig hört förut. Här ser jag en utvecklingspotential. Jag funderar på den här varianten för kommande förluster: överbelastning i vänster hjärnhalva. När det gäller konsten att förklara förluster tycker jag gott att man kan försöka vara lite originell. Ingen visar medlidande efter en vardaglig ursäkt.