söndag 9 februari 2014

Daniel Semcesen stormästare!

Daniel Semcesen fullföljde GM-kraven i Brønshøj.

En dröm har gått i uppfyllelse för Daniel Semcesen. Efter fyra raka vinster i Brønshøj Lang Weekend hade han pressat upp elo-talet i 2499,8 (enligt uppgift på hans facebook) och det bör rimligtvis avrundas uppåt till erforderliga 2500. GM-inteckningarna hade han klarat av tidigare, det var bara rankingtalet som behövde höjas. Hjärtliga gratulationer till Malmöbon Daniel.

Daniel vill ägna sig åt schack på heltid och då är GM-titeln nästan en förutsättning. Förutom att spela schack har han också ägnat sig åt juniorträning och sedan några veckor tillbaka är han ordförande i Lunds ASK, som han representerar i elitserien.

I femte ronden blev det en rätt snabb remi mot Thorbjørn Bromann och med 4,5 poäng ligger Daniel ensam i topp. I morgondagens tidiga rond möter han klubbkompisen Axel Smith, som delar andraplatsen med Bromann, Tom Rydström och Klaus Nielsen på 4 poäng. Partierna genomspelbara.

Det är nästan över min fattningsförmåga att en människa klarar av att spela så mycket schack som Thomas Ulrich, Malmö AS gjorde idag. Enligt programmet skulle det vara rondstart klockan 11 och 16, men vid det senare klockslaget satt Thomas fortfarande och kämpade med dagens första parti. Det slutade klockan 16.10. En kvart senare var det dags för nästa rond. För hans del blev det totalt 152 drag och nio timmars spel. Det här är slutställningen i dagens andra parti:

Thomas Ulrich – Mogens Thuesen
Vit drar (slutställningen)


Svart har just slagit en bonde på d5. Det anges 0–1. Förlorade Thomas på tid eller tuppade han av? Var danska räddningstjänsten underrättad och beredd att rycka in? Ställningen är teoretisk remi. Vit kan låta tornet glida tillbaka på g-linjen och schacka kungen i ryggen vid behov. Då kan svart inte komma vidare.

Och imorgon är det en ny dubbelrond, den sista.

* * * * *

I Bundesliga segrade SK Turm Emsdetten mot FC Bayern München med 6,5–1,5. Både Nils Grandelius och Jonny Hector vann sina partier. Partierna genomspelbara.