fredag 19 september 2014

Bilbao – femte dagen

Socar mot Obiettivo Risarcimento. Längst bort: Sjachrijar Mamedjarov förlorade mot Fabiano Caruana. Närmast kameran: Veselin Topalov besegrade Hikaru Nakamura. Foto: Manu de Alba

Andra halvlek i Bilbao Masters startade med strul. I en dubbelrondig turnering brukar man ofta repetera första halvlek med omvända färger. Om man tillämpat det systemet i Bilbao hade Ruslan Ponomariov haft vit mot Vishy Anand i fjärde ronden. Ponomariov hade också förberett sig för ett möte med VM-utmanaren, men när han kom till bordet upptäckte han att det var Levon Aronian som satt och väntade på honom. Turneringsledaren försäkrade att namnskyltarna var rätt placerade.

I Bilbao ville arrangörerna undvika att någon fick tre vita eller tre svarta partier i rad, och därför hade man kastat om ronderna i andra halvlek. Det hade man dock gjort på ett felaktigt sätt, så Ponomariov får ändå tre vita i följd med dagens rond, medan Paco Vallejo får tre svarta. När arrangörerna uppmärksammades på den missen beslöt man sig för att trots allt låta namnskyltarna sitta kvar där de hade placerats.

Nu blev det ändå en bra öppning för Ponomariov mot Aronian och det var den förre som ryckte åt sig initiativet, men det slutade med en blockerad ställning där ingen kunde bryta dödläget. Remi.

Vallejo experimenterade i öppningen som svart mot Anand. Efteråt satte den nyblivne spanske mästaren två frågetecken på sitt tredje drag: 1.d4 d5 2.c4 dxc4 3.e4 Sc6??. Anand använde sig av ett gammalt Karpovrecept och manövrerade ut Vallejo. Anand har skaffat sig ett bra försprång inför de två avslutande ronderna. Han har avancerat till tredje plats på den aktuella världsrankingen. Det här ser ut att bli ett mycket lyckat genrep inför VM-matchen.

Rond 4
Vishy Anand – Paco Vallejo 1-0 
Ruslan Ponomariov – Levon Aronian remi

Poängställningen efter rond 4 (vinst ger 3 poäng, remi 1 poäng):
Vishy Anand 10; Levon Aronian 6; Ruslan Ponomariov 4; Paco Vallejo 1 poäng.

Partierna genomspelbara.
Rondreferat från chess24, chess.com och chessbase.

Rond 5 (fredag kl 15)
Ruslan Ponomariov – Vishy Anand 
Levon Aronian – Paco Vallejo

* * * * *

I Europacupen rond 5 vann Socar den viktiga matchen mot Obiettivo Risarcimento. Även om detta är en lagtävling är det mycket intressant att följa de individuella resultaten. Med sin seger mot Sjachrijar Mamedjarov är Fabiano Caruana bara lite drygt 20 elopoäng efter Magnus Carlsen på världsrankingen. Vem kunde ana det för ett halvår sedan? Och tänka sig att det är bara två år sedan Caruana spelade en turnering i Malmö. Redan då var han en världsstjärna. Han var förste reserv i senaste kandidatturneringen, och var länge aktuell för inhopp innan Anand till slut bestämde sig för att trots allt vara med, något som han absolut inte hade anledning att ångra.

Rockaden och Team Viking förlorade mot två topplag. Vad gäller Rockadens 0–6 mot ryska SHSM Nashe Nasledie måste man ändå notera att Martin Lokander, som har slagit flera stormästare förut med sin frejdiga stil, höll på att knocka Ivan Popov. Ryssen hängde mot ringrepen i den här ställningen:

Martin Lokander – Ivan Popov 
Vit drar


Martin spelade 20.Se5+!? som öppnade framför svarts kung, som dock kom lindrigt undan. Popov fick sedan chansen att skapa motspel och partiet vände.

I diagramställningen vinner 20.Txh7! Txh7 (20...Da2 21.Lxg6) 21.Sxh7 och det handlar inte bara om att löparen på f8 är förlorad utan också om att svarts motspel är dödfött.

Analys

Till exempel 21...Dc3 och nu inte 22.Sxf8+? Txf8 23.Se5+ Dxe5 24.Dxf8 Sb4 och svart tar över, utan helt lugnt 22.Lxg6 följt av slag på f8 och svarts motspel lyser med sin frånvaro. Den ettan hade suttit fint.

Rond 5
SK Rockaden Stockholm – SHSM Nashe Nasledie, Ryssland 0–6
SK Team Viking – SG Solingen 2–4

Resultat rond 5.
Ställningen efter fem ronder.
Partierna genomspelbara.

Rond 6 (fredag kl 15)
SK Rockaden Stockholm – Gros Xake Taldea, Spanien
SK Team Viking – Cercle d'Echecs de Bois Colombes, Frankrike

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.