söndag 7 september 2014

Sinquefield Cup – rond 10

Fabiano Caruana släppte bara tre remier på de tio ronderna. Foto: saintlouischessclub.org

Det blev en snabb remi För Magnus Carlsen i sista rondens parti mot Veselin Topalov, nitton drag på mindre än en timme. Världsmästaren hade viktigare saker att tänka på: idag väntas ett besked hur han ser på kontraktskrivning inför VM-matchen. (Uppdatering: Magnus har signerat kontraktet och tänker följaktligen försvara VM-titeln i Sotji.) Med remin säkrade Magnus andraplatsen före just Veselin. Magnus brukar vinna turneringar på +2 eller +3. Här tog han +1 och det får betecknas som ett anständigt resultat, vilket han själv också menade.

I partiet mot Levon Aronian hade Fabiano Caruana för första gången i turneringen inte någon vinstställning. Liksom övriga partier i sista ronden slutade det med remi. Det var Fabiano som kom med anbudet efter 30 drag, den stipulerade gränsen för remianbud (undantag för remi genom dragupprepningar, som i Magnus parti).

Fabianos prestationsranking (3097) är den högsta i schackhistorien. På den avslutande presskonferensen ombads de sex deltagarna att beskriva Fabianos framfart i turneringen med ett ord. Levon drog till med ”Överraskande” och Fabiano valde att använda samma ord. Magnus gav alla ett gott skratt med sin beskrivning: ”Deprimerande.” Måtte han aldrig förlora glimten i ögat.

Rond 10
Levon Aronian – Fabiano Caruana remi 
Veselin Topalov – Magnus Carlsen remi 
Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave remi

Det finns rondreferat hos TWIC, Chess24, Chess.com och Chessbase.

Slutställningen:
Fabiano Caruana 8,5; Magnus Carlsen 5,5; Veselin Topalov 5; Maxime Vachier-Lagrave och Levon Aronian 4; Hikaru Nakamura 3 poäng.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.