onsdag 3 september 2014

Sinquefield Cup – rond 6

Fabiano Caruana sneglar mot Magnus Carlsens bräde. Foto: saintlouischessclub.org

Jag minns Fabiano Caruana från Sigemanturneringens invigning på Malmö rådhus för två år sedan. En blyg grabb som höll sig på sin kant. Efter vinsterna i Saint Louis ser vi hans beundransvärda ödmjukhet. Efter sjätte rondens vinst mot Veselin Topalov – återigen en fantastisk prepp – jämfördes hans 6/6 med Anatolij Karpovs 6/6 i Linares 1994. Fabianao: ”Men jag är inte i samma klass som Karpov.” Det är lätt att känna sympati för en sån grabb.

Fabiano startade turneringen som världstrea efter Magnus Carlsen och Levon Aronian. Nu har han passerat Levon med råge och marginalen till Magnus är för tillfället 32 elopoäng. I det här pjäsen finns det en huvudroll och fem biroller.

Fabiano Caruana – Veselin Topalov 
Svart drar


Veselin spelade Sd7-b8 i föregående drag med tanken att föra springaren mot d4.
23...Sc6
Svart hade redan problem men detta påskyndar slutet. Fabiano får ännu en chans att briljera.
24.Lxe6!!
Slussluckorna mot svarts kung öppnas.
24...fxe6 25.Tf3+ Ke8
På 25...Kg7 hade Fabiano planerat 26.Dh5! Tdf8 27.Tf6!

Analys

till exempel 27...Txf6 28.exf6+ Lxf6 29.Sxc5 Lc8 30.Dxg5+ och svarts ställning ligger i ruiner.
26.Dxe6


26...Tg7
Eller 26...Tf8 27.Sxc5 Txf3 28.Dg6+ Tf7 29.e6.
27.Dh6
Förutom det direkta hotet mot tornet hänger e5-e6 i luften.
27...Sd4 28.e6


Det var möjligt att slå tornet men partidraget är ännu hårdare.
28...Sxf3+ 29.gxf3 Lf8 30.Dh5+ Ke7 31.Lxg7


31...uppg.
Efter 31...Lxg7 32.Df7+ Kd6 är 33.e7 en dödsstöt.

Fabianos sekundant Vladimir Chuchelov förklarade att tre av partierna har Fabiano vunnit med preppar, de tre övriga vid brädet.

Magnus Carlsen kunde vara nöjd med öppningen mot Maxime Vachier-Lagrave och fördelen resulterade i bondevinst, men Magnus lyckades inte omsätta fördelen i vinst. Det här är inte hans turnering. Det blev remi även mellan Hikaru Nakamura och Levon Aronian.

Rond 6
Fabiano Caruana – Veselin Topalov 1-0 
Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave remi 
Hikaru Nakamura – Levon Aronian remi

Det finns rondreferat hos TWIC, Chess24, Chess.com och Chessbase.

Poängställningen efter sex ronder:
Fabiano Caruana 6; Magnus Carlsen 3; Veselin Topalov och Maxime Vachier-Lagrave 2,5; Levon Aronian och Hikaru Nakamura 2 poäng.

Rond 7 (onsdag klockan 21)
Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana 
Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 
Veselin Topalov – Levon Aronian

* * * * * 

Som jag skrev i ett tidigare inlägg har jag hållit i gång den här bloggen framför allt för att ha ett ställe där jag kan marknadsföra ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie”. Boken ligger som bekant klar och första upplagan är i stort sett slutsåld, så satsningen på bloggen har visat sig vara en god idé. Flera beställare har uttryckt förhoppningen att jag fortsätter blogga även om bloggens primära uppgift nu kan sägas vara uppfylld. Saken är den att denna framgång har gett blodad tand; nu leker jag med idéer kring nya bokprojekt och då tänker jag behålla denna marknadsplats även om det går åt en hel del tid att underhålla den med i stort sett dagliga inlägg. Och förhoppningsvis tar det inte nio år tills nästa bok ligger klar. Och förhoppningsvis fortsätter bloggbesökarna att köpa mina böcker.

Jag återkommer senare till vilka bokprojekt som nu intresserar mig, men kan väl avslöja att det rör sig om schackhistoria. Flera bloggbesökare har frågat mig om jag inte kan skriva en bok om Ulf Andersson. Visst har jag haft den idén, men den faller på att Ulf inte vill att det skrivs en bok om honom. I det fallet måste jag självfallet respektera hans vilja.

Och apropå marknadsföring: ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.