onsdag 17 september 2014

Bilbao – tredje dagen

Ruslan Ponomariov besegrade Paco Vallejo. Foto: Manu de Alba

Vishy Anand tog rygg på Fabiano Caruana i tredje rondens parti mot Levon Aronian. I tio drag följde man partiet Caruana–Aronian från Saint Louis nyligen. Det partiet slutade bra för vit, men i stället för att vänta på Aronians förstärkning beslöt sig Anand för att lämna föregångaren i elfte draget. Det slutade med remi utan den stora dramatiken.

Ruslan Ponomariov var nedslagen efter de två inledande förlusterna men tog sig samman och segrade i bottenmötet mot Paco Vallejo. Här ett avgörande ögonblick i det partiet:

Ruslan Ponomariov – Paco Vallejo 
Vit drar


16.Sxe6!
Det draget hade Vallejo missat när han spelade 11...h5 12.gxh5 Txh5 och började operera med tornet på femte raden. Nu faller 16...fxe6 på 17.Dh5+ Kf8 18.Dh8+ Kf7 19.Dxg7+ Ke8 20.Dg6+ Kf8 21.Lg7+ Kg8 22.Lh6+ Kh8 23.Dg7 matt.
16...Db6 17.Sxg7+ Kf8 18.0-0
Vit har klar fördel och Ponomariov släppte aldrig greppet.

Rond 3
Vishy Anand – Levon Aronian remi 
Ruslan Ponomariov – Paco Vallejo 1-0

Poängställningen efter rond 3 (vinst ger 3 poäng, remi 1 poäng):
Vishy Anand 7; Levon Aronian 5; Ruslan Ponomariov 3; Paco Vallejo 1 poäng.

Partierna genomspelbara.
Rondreferat från chess24, chess.com och chessbase.

Idag är det vilodag i Bilbao Masters. Ponomariov har vikt kvällen för fotboll. Den ukrainske stormästaren tänker se en match i Champions League mellan Athletic Bilbao och ukrainska laget Shakhtar Donetsk.

Rond 4 (torsdag kl 15)
Vishy Anand – Paco Vallejo 
Ruslan Ponomariov – Levon Aronian

* * * * *

I Europacupen rond 3 spelade SK Team Viking oavgjort mot högre rankade SK Dunajska Streda, medan SK Rockaden krossades av G-Team Novy Bor, som med den storsegern klättrade upp till förstaplatsen. Där ska det tjeckiska laget idag spela mot topprankade Socar.

Rond 3
SK Rockaden Stockholm – G-Team Novy Bor, Tjeckien 0-6
SK Team Viking – SK Dunajska Streda, Slovakien 3-3

Resultat rond 3.
Ställningen efter tre ronder.
Partierna genomspelbara.

En och annan underdog sticker dock upp. Ett bra exempel är danska mästarlaget Brønshøj Skakforening, som har åkt till Bilbao med bara tre av sina ordinarie spelare från förstalaget. Exempelvis saknas Tiger Hillarp Persson. Man har kompletterat med spelare från klubbens andra- och tredjelag. När denna samling amatörer mötte tionderankade spanska Sestao Naturgas Energia i tredje ronden fanns Julia Almer på sjättebordet. Hon var den ende i danska laget som inte mötte en stormästare. Matchen slutade 3–3 sedan Thorbjørn Bromann besegrat Romain Edouard (elo 2674) på förstabordet. Det finns en intervju med Thorbjørn här.

Möjligen kan man i samma kategori nämna att Simen Agdestein, Oslo Schakselskap, besegrade trean i Sinquefield Cup, Veselin Topalov. I det sammanhanget kan jag rekommendera en titt på de tre sajter med rondreferat som jag har länkat till ovan; där finns videointervjuer med bland andra Simen.

Rond 4 (onsdag kl 15)
SK Rockaden Stockholm – Leidsch SG, Nederlämderna
SK Team Viking – Margiris Kaunas, Litauen

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.