torsdag 4 september 2014

Sinquefield Cup – rond 7

Ska Magnus Carlsen sätta punkt för Fabio Caruanas vinstrad? Foto: saintlouischessclub.org

Fabiano Caruanas sagolika segerrad fortsatte med vinst mot Maxime Vachier-Lagrave. Fransmannen gjorde en miss i mittspelet som tvingade hans kung att lägga benen på ryggen och söka en fristad på damflygeln. Det blev inte bra.

Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana 
Vit drar


Problemen startade med 14.Da4?. Garri Kasparov frågade MVL på Twitter vad han tänkte på när han spelade det draget, och fick svaret av den skyldige: ”Tanken med 14.Da4 var att slå på e5, ställa damen på d4, och sedan spela f3 och Kd2. Då missade jag 14...Dh4 15.0-0 Sf6 och sedan drabbades jag av panik!”

Fabianao har alltså 7/7 och schackhistorikerna har gett sig ut på jakt efter liknande noteringar. Så fann man Viktor Kortchnois 8/8 i Wijk aan Zee 1968, men hans motståndare hade inte tillnärmelsevis motsvarande placeringar på världsrankingen. Oberoende av vad som händer i de tre avslutande ronderna är Fabianos inledande sju vinster schackhistoria. Återstår att se om Magnus Carlsen kan sätta stopp för uppvisningen i dagens rond. Fabiano: "Jag kommer att spela som vanligt med vit, inte på remi."

Magnus besegrade Hikaru Nakamura som kom snett redan i öppningen med 11...Sa6?. Magnus visste att det draget är dåligt och undrade vad Hikaru hade i bakfickan, men det visade sig att där fanns just ingenting. Hikaru kom bonde under och försökte komplicera spelet, men kunde inte förhindra att han nu har statistiken 0–11 mot Magnus remierna borträknade. Kanske ett fall för en psykolog.

Till skillnad från dessa båda partier bibehölls balansen i mötet mellan Veselin Topalov och Levon Aronian med remi som följd.

Rond 7
Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana 0-1 
Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura 1-0 
Veselin Topalov – Levon Aronian remi

Det finns rondreferat hos TWIC, Chess24, Chess.com och Chessbase.

Poängställningen efter sju ronder:
Fabiano Caruana 7; Magnus Carlsen 4; Veselin Topalov 3; Maxime Vachier-Lagrave och Levon Aronian 2,5; Hikaru Nakamura 2 poäng.

Rond 8 (torsdag klockan 21)
Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 
Hikaru Nakamura – Veselin Topalov 
Levon Aronian – Maxime Vachier-Lagrave

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.