måndag 8 september 2014

Dansk veckoslutsturnering

Selma är inte med i den här turneringen. Det är däremot hennes mamma och pappa, Ellinor och Axel. Med begränsad räckvidd har Selma förmodligen problem med att omsätta Nimzowitschs teorier gällande sjunde och åttonde raden. Foto: Verner Christensen

Skovbo GM har ett intressant upplägg. Det är en öppen internationell turnering över nio ronder där man spelar över två veckoslut, om man nu frikostigt räknar in den kommande torsdagen i veckoslutet. Den gångna helgen spelades fyra ronder. Nu är det tre rondfria dagar innan det är dags för de fem avslutande ronderna. Det krävs inte någon semestervecka för att vara med i den här turneringen, och antalet dagar med dubbelronder har begränsats till två.

Efter fyra ronder är Mikkel Antonsen ensam i topp på 4 poäng. Det finns en svenskkvintett i fältet: Björn Ahlander och Ellinor Frisk 3; Daniel Semcesen, Axel Smith och Christian Jepson 2,5 poäng. Turneringstabell (klicka på ett partiresultat och du får fram partiet).

Lido Adriano 2011 är en av de trevligaste turneringar jag har varit med om. Bland minnesbilderna finns Bjørn Brinck-Claussens fantastiska kombination mot stormästaren Dmitri Svetusjkinse här. I första ronden fanns det en ansats till en ny kombination på Borups kulturhus signerad Bjørn Brinck-Claussen. Nu handlade det om att rädda en dålig ställning med taktiska medel.

Henrik Danielsen – Bjørn Brinck-Claussen 
Svart drar


Det räcker att jämföra damernas aktivitet för att avgöra vem som står klart bäst.
22...Lxf2+!? 23.Kxf2 Sc5
Om nu 24.Dc2 Sxb3 25.Dxb3 Sxe4+ 26.Txe4 Dxf5+ 27.Ke3 Dg5+

analys

så håller svart remi. Men svarts gaffel visade sig uddlös.
24.Dh3! uppg.


Haken: på 24...Sxb3 följer 25.Lxh6!.

* * * * *

Min bok ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” kostar 140 kr. Fraktkostnaden 30 kr tillkommer. Beställningar till grahn1@gmail.com varpå jag sänder bok och faktura. Fraktkostnaden är densamma för övriga Norden.