tisdag 15 december 2015

Dåligt särspelssystem i GCT

Jonny Hector och Ketevan Arakhamia i London Chess Super Rapidplay, där Luke McShane segrade och Jonny fick en blygsam placering. Foto: John Saunders

Maxime Vachier-Lagrave var den store förloraren vid särspelet i London Chess Classic. Trots att MVL besegrade Anish Giri i den inledande särspelsmatchen kom han placeringsmässigt efter Giri i London när det gällde GP-poäng i Grand Chess Tour-serien, för där var det SB-poäng som gällde. Om han hade räknats som turneringstvåa i London, vilket ju inte är en orimlig tanke, hade han säkrat en plats i nästa års Grand Chess Tour-serie, där de tre främsta i årets serie garanterades platser. En andraplats i London hade gett MVL tredjeplatsen i stället för fjärdeplatsen i GCT-serien. Fransmannens genomsnittliga rankingtal på årets tolv listor räcker inte heller för att släppa in honom i värmen.

Detaljerna finns i referatet på chess.com. Det blir sannolikt andra särspelsbestämmelser i nästa GCT-serie.

* * * * *

BENIDORM. Mladen Gajic kom på nionde plats i en öppen turnering där det fanns en övre rankinggräns på 2300. Slutresultat.

BUDAPEST. Axel Smith och Dragan Kostic är topprankade i GM-gruppen i First Saturday-turneringen. Axel har 4,5 poäng efter åtta av nio ronder. I IM-gruppen leder Adam Szeberenyi på 7,5 poäng efter 10 ronder, en halv före Tom Rydström. De möts i ett finalparti i sista ronden. Ställningen efter åtta ronder i GM-gruppen och efter tio ronder i IM-gruppen.

SITGES. Evgenij Agrest har 2,5 poäng efter tre ronder. I B-gruppen har sönerna Anton och Simon 1,5 respektive 1 poäng. Ställningen efter tre ronder i A-gruppen och B-gruppen.