tisdag 8 december 2015

London Chess Classic – rond 4

Hikaru Nakamura anslöt sig till tätgruppen. Foto: John Saunders

Det blev ännu en rond med endast en vinnare. Vishy Anands dåliga statistik mot Hikaru Nakamura blev ännu sämre. En djärvt bondeoffer premierades inte.

I London Chess Classic får skolschacket stor uppmärksamhet och det var unga skolelever som fick komma upp på scenen och göra de symboliska förstadragen. När en grabb utförde 1.e4 till Alexander Grisjtjuk fick han tummen upp av ryssen, och när Maxime Vachier-Lagrave svarade med Najdorfvarianten i Sicilianskt fick han tummen upp av Berlintrötta kommentatorer. Fransmannen ryckte åt sig initiativet och när Grisjtjuk styrde in i sin sedvanliga tidsnöd såg det bekymmersamt ut för vit. Men Grisjtjuk spelade som så ofta utmärkt i tidsnöden – mot slutet av dragserien hade han femton sekunder för tre drag – och lyckades bärga en halv poäng.

När en flicka utförde 1.Sc3 till Magnus Carlsen frågade världsmästaren försynt om han fick göra något annat. Det fick han och det blev 1.Sf3. Carlsen hade initiativet men Michael Adams höll sig flytande och belönades efter över sex timmars slit med en halva. Anish Giri mot Levon Aronian var däremot en odramatisk remi.

Rondens längsta parti – sex timmar och fyrtiofem minuter – utkämpades mellan Veselin Topalov och Fabiano Caruana. Caruana vann öppningen som svart men förlorade mittspelet. I följande ställning ställdes Topalov inför ett svårt val.

Veselin Topalov – Fabiano Caruana 
Vit drar


I kommentatorrummet talade stormästarna sig varma för att Topalov borde rata 46.La6 på grund av ett tornoffer där Caruana såg ut att få bra remichanser. Alternativet de förespråkade var att gå över med kungen till kungsflygeln innan vit började skörda frukterna av sin klart bättre ställning. Topalov tänkte och tänkte och till slut beslöt han sig för att tillåta tornoffret.
46.La6!? Da7 47.Lxc8 Dxa2+ 48.Kd1 c4 49.Td2


49...Da1+!
Inte 49...Db1+? 50.Ke2 c3 51.Dd3! Dh1 52.e5+ Kh8 53.Td1 och vit vinner.
50.Ke2 c3 51.Dxf8 cxd2 52.Kxd2


52...Db2+?!
Det räckte till remi i partifortsättningen men det var efter stora komplikationer. Korrekt är 52...Dc3+!, till exempel 53.Ke2 Dc4+ och med e6-bonden garderad kan svart fortsätta med 54...b3 med remi, eller 53.Kd1 h5! (vits kung förhindras att dra i väg till g4) 54.Lxe6 Dd3+ med remischackar.


Två viktiga medlemmar i Team Carlsen: Henrik Carlsen och Peter Heine Nielsen. Foto: John Saunders

Klicka på respektive parti i rondresultatet nedan för att få partiet genomspelbart.

Rond 4
Anish Giri – Levon Aronian remi
Magnus Carlsen – Michael Adams remi
Hikaru Nakamura – Vishy Anand 1-0
Veselin Topalov – Fabiano Caruana remi
Alexander Grisjtjuk – Maxime Vachier-Lagrave remi

Ställningen efter fyra ronder:
Anish Giri, Hikaru Nakamura och Maxime Vachier-Lagrave 2,5; Magnus Carlsen, Fabiano Crauana, Levon Aronian, Alexander Grisjtjuk och Michael Adams 2; Vishy Anand 1,5; Veselin Topalov 1 poäng.

Rond 5 (tisdag kl 17)
Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri 
Fabiano Caruana – Alexander Grisjtjuk 
Vishy Anand – Veselin Topalov 
Michael Adams – Hikaru Nakamura 
Levon Aronian – Magnus Carlsen

I London Chess Open ligger Erik Blomqvist bäst till bland svenskarna efter fem ronder på 4 poäng, en halv poäng efter tätgruppen.

Resultat rond 5.
Svenskarnas resultat.