tisdag 29 december 2015

Qatar Masters Open – rond 9

Det blev särspel mellan Magnus Carlsen och Yu Yangyi. Foto: Alla Oborina

Magnus Carlsen var inte alls förtjust i att sista ronden i Qatar Masters Open började tre timmar tidigare än övriga ronder, redan klockan 12 lokal tid. Som han hade deklarerat var han glad att han slapp att spela på vinst i sista rondens möte, och när Vladimir Kramnik drog fram sitt klassiska remivapen Berlinförsvaret anade väl de flesta hur det skulle sluta. Efter förenklingar blev det dragupprepning och remi.

Det återstod att se om Yu Yangyi skulle ta chansen att komma ifatt Carlsen. Då krävdes att han skulle besegra Wesley So, som hade initiativet i mittspelet. I ett skede kunde Yu ta ut remischackar och i kommentatorstudion var Peter Svidler så säker på att Yu skulle göra det att han utnämnde Carlsen till turneringsvinnare. Men Yu gick ur dragupprepningen och Svidler bad om ursäkt för sin förhastade remidom.

Yu Yangyi – Wesley So 
Svart drar


Efter 32...Tf8 33.Kxe1 Dg1+ får vit acceptera evig schack: 34.Kd2 Dd4+ 35.Kc2 Dc4+ och kungen tvingas tillbaka till d-linjen, för 36.Kb2?? faller på 36...Tc8 och svart vinner. I partiet följde i stället
32...Sc2? 33.Dxf7+ Kh8 34.Dxh5+ Kg8 35.Df7+ Kh8 36.Dh5+ Kg8 37.Df7+ Kh8 38.Kg2!


och vinstchanserna är på vits sida. Efter fem och en halv timmes hård kamp var det Yu som stod som vinnare. Hela partiet. Medan det partiet hettade till tog sig Carlsen möjligen en middagslur på hotellrummet.

Reglerna föreskrev ett särspel mellan Carlsen och Yu, till att börja med två blixtpartier med 5 minuter plus 3 sekunder efter varje drag. Yu fick en halvtimmes vilopaus efter sitt tuffa parti mot So. Det påminde om London Chess Classic där Carlsen kunde vila sig inför särspelet medan hans kommande motståndare fick slita för att komma dit.

Särspelet blev aldrig spännande. Svidler påpekade att det kan vara mycket svårt att koppla om från lång- till blixtparti. Yu klarade det inte. Svidler: ”Han spelar alltför långsamt”. I första partiet spelade Carlsen 1.d4 Sf6 2.Lf4 och byggde sakta upp en vinstställning. Efter den förlusten var Yu tvungen att spela på vinst med svart. Det hela var över när han satte en pjäs. 2–0 till Carlsen. Med tanke på hela turneringsförloppet en välförtjänt turneringsseger för världsmästaren, som inbringade en gyllene pokal och ett förstapris på ungefär 225 000 kronor. Startarvodet var gissningsvis högre.


David Howell och Nils Grandelius och en kampremi. Foto: Katerina Savina

Nils Grandelius fick kämpa i ett slutspel med bonde under mot David Howell och klarade av att hålla remi. Hela partiet. Svidlers omdöme från dagen innan står fast: Nils gjorde en fin turnering. Han slutade på 5,5 poäng och höstade in 4,9 friska elopoäng. Pontus Carlsson slutade på 3,5 poäng och gick i stort sett jämnt upp elomässigt.

Resultat rond 9.
Slutställningen.