lördag 19 december 2015

Malmö Open – första dagen

Ulf Andersson spelar med i Malmö Open för första gången. Foto: Lars O A Hedlund

Två tåg från Stockholm med många passagerare som tänkte vara med i Malmö Open var kraftigt försenade. Mobilerna mellan dem och arrangörerna i Rådhushallen gick varma. Det ena tåget kom in till Malmö C klockan 20, det andra kvart över. Första ronden var tänkt att starta klockan 20, så med tanke på omständigheterna var det bra att arrangörerna, som naturligtvis väntade in de temporärt strandsatta, kunde dra i gång det hela tjugo över.

När jag dök upp runt åtta var det stockning vid ingången till själva spellokalen, det märktes att det skulle bli ett nytt deltagarrekord. Nu blev det sammanlagt 316 deltagare i Malmö Open och MSF Open. När det var dags att ta plats vid borden kom Jan-Olov Lind fram och berättade att det var två spelare från Närke, han och Bengt Dovrinder, och de skulle mötas i första ronden. Hur stor var chansen för att det skulle hända?

På plats kom jag att tänka på en bild som jag publicerade i Schacknytt nr 4/1973. Det var en trio som stod med champagneglas i nävarna efter en delad seger i Dortmund 1973. Där står Boris Spasskij, Ulf Andersson och Hans-Joachim Hecht. Spasskij spelade som bekant i Rådhushallen sommaren 1968 och då var det i en kandidatsemifinal mot Bent Larsen. Du har väl köpt boken? Nu finns både Andersson och Hecht i Rådhushallen, det är första gången de är med i Malmö Open. I första ronden låg Hecht pjäs under utan kompensation mot dansken Paul Brøndal, men den tyske stormästaren lyckades skapa motspel och vinna. Hecht är en av dem som satsade på ett vanligt jobb och familj i stället för en schackkarriär, men nu är han pensionär och tillbaka vid brädet.

Men det fanns två stormästare som förlorade i första ronden: Lars Karlsson mot Dennis Miskulin och Thomas Ernst mot Mikael Arovén. I det senare partiet fick jag se följande ställning:

Thomas Ernst – Mikael Arovén 
Vit drar


Det är onekligen en fin harmoni i den svarta bondekedjan. Thomas hade säkert svårt att uppskatta det estetiska i denna formation, han såg ut att vara oerhört uttråkad. Vits enda genombrott är med b2-b4 i något läge. Thomas lät sin kung knalla över till g3 innan han gick till verket. Det öppnades linjer på damflygeln men det var till slut svart som var mest betjänt av det.

Nu väntar den superhårda lördagen.

Lottning rond 2.