lördag 12 december 2015

London Chess Classic – rond 8

Anish Giri och hans sekundant Vladimir Tukmakov. Foto: John Saunders

Anish Giri om sitt vinstparti mot Hikaru Nakamura: ”Det var som en match mellan en liten arg kissekatt och ett sårat lejon.” I den liknelsen var alltså Nakamura lejonet, möjligen påverkad av föregående ronds smärtsamma förlust mot Magnus Carlsen. Vinsten innebär att Giri avancerar till en delad förstaplats med Maxime Vachier-Lagrave, som delade poängen med remikungen Michael Adams. Giri har så här långt tagit sig obesegrad genom tre Grand Chess Tour-turneringar.

Alexander Grisjtjuk hamnade som vanligt i tidsnöd och den här gången i en mycket besvärlig ställning mot Levon Aronian. Men vi har sett det förut, med ryggen mot muren fick Grisjtjuk chansen till en mirakulös räddning:

Alexander Grisjtjuk – Levon Aronian 
Svart drarAronian skulle kunna behålla pressen med 35...De8, som hotar avslag på d5, men han högg till direkt på g3 och förbisåg därvid något ...
35...hxg3? 36.Sh6+! gxh6 37.Sf6+Svart kommer inte undan remischackarna.
37...Kh8 38.Sh5+ Kg8 39.Sf6+ Kh8 40.Sh5+ remi

Magnus Carlsen pressade Veselin Topalov i ett tornslutspel och menade att han hade haft vinstchanser om det inte vore för 50-dragsregeln och tidsnöden. Motvilligt ordnade Carlsen en merbonde för att undvika att 50-dragsregeln skulle träda i kraft, men med det försvann chansen att förhindra ett remislut.

Inför sista ronden delar Maxime Vachier-Lagrave och Anish Giri ledningen med tre förföljare en halv poäng efter. Det här kan mycket väl sluta med ett särspel.

Rond 8
Anish Giri – Hikaru Nakamura 1-0
Veselin Topalov – Magnus Carlsen remi
Alexander Grisjtjuk – Levon Aronian remi
Maxime Vachier-Lagrave – Michael Adams remi
Fabiano Caruana – Vishy Anand remi

Ställningen inför sista ronden:
Maxime Vachier-Lagrave och Anish Giri 5; Alexander Grisjtjuk, Levon Aronian och Magnus Carlsen 4,5; Fabiano Crauana och Michael Adams 4; Hikaru Nakamura 3,5; Vishy Anand 3; Veselin Topalov 2 poäng.

Rond 9 (söndag kl 15)
Vishy Anand – Anish Giri 
Michael Adams – Fabiano Caruana 
Levon Aronian – Maxime Vachier-Lagrave 
Magnus Carlsen – Alexander Grisjtjuk 
Hikaru Nakamura – Veselin Topalov

* * * * *

Det är Bundesligaspel den här helgen. Idag genomfördes rond 3. Nils Grandelius satt på SK Turm Emsdettens förstabord där det blev remi mot Viktor Erdos, SG Trier 1877. Stefan Schneider har spelat många matcher för Bayern Münchens andralag, men idag satt han på åttonde bordet i förstalaget. Det gick bra, han vann mot Arne Jochens, SK Norderstedt. Båda matcherna slutade 4–4.

Här finns resultaten.