tisdag 1 december 2015

Fides nya rankinglista

Sverigeettan Nils Grandelius. Foto: dubaichess.ae

Den 1 maj i fjol skyltade Magnus Carlsen med elotalet 2882 på Fides lista – ett all time high – och det spekulerades i om han skulle nå drömgränsen 2900. De funderingarna känns inte längre aktuella. På den nya listan som gäller från den 1 december står han på 2834. Det ger honom i alla fall en ganska säker förstaplats. Veselin Topalov är närmast efter på 2803. Carlsens hårdaste konkurrenter balanserar på 2800-strecket, ibland under och ibland över.

Världstoppen.
Sverigetoppen.

Nils Grandelius är klar Sverigeetta på 2632. För att komma in bland världens topp hundra måste han passera ett trettiotal spelare. En tuff utmaning. Närmast väntar Qatar Masters Open där han möjligen får chansen att utmana världsmästaren i ett parti. Det skulle kunna bli en julklapp. Turneringen spelas den 20–29 december och det är rond 5 på julafton.

* * * * *

Undanstoppade svartvita målstolpar i Gzira Stadiums inre. Foto: Facebook Empire-Stadium-Gzira

Roland Ekström rapporterar att han försökte bryta sig in på Gzira Stadium igår, ett projekt som han misslyckades med. Han besökte sedan stadshuset i Gzira, där man inte kunde upplysa om idrottsplatsens fortsatta öde. Klart är i alla fall att markägaren, baron Salvino Testaferrata, har fått tillstånd att riva Gzira Stadium och där bygga bostadshus, butiker och garage. 

Gzira Stadium-forskningen går vidare. Jag planerar att återvända dit i november 2016 för arkeologiska utgrävningar och hoppas att rucklet och bråten då finns kvar.