torsdag 10 december 2015

London Chess Classic – rond 6

Michael Adams gick in i en familjegaffel men räddade en halva. Foto: John Saunders

GÖSTA SVENN:
I tisdags rosade jag det amerikanska kommentatorsgänget. Och här uppträder de – hellre än bra, kanske någon skulle säga. Men om Maurice Ashley säger i alla fall jag som Bob Dylan om Gregory Peck i låten Brownsville Girl: ”I’ll see him in anything”. Det är något visst med Maurice.

Dagens rond var dock inte alltför underhållande. Energin från Sinquefield Cup i höstas verkar inte ha följt med över Atlanten. Londonturneringen har istället utvecklats till en märklig sorts ”blunderfest”, som Yasser Seirawan kallat det. Dagens groda stod den annars så stabile Michael Adams för när han plötsligt gick in i en familjegaffel (”lite pinsamt”, tyckte engelsmannen själv). Men han kämpade sig tillbaka i partiet:

Veselin Topalov – Michael Adams 
Svart drar


Vit har just spelat 44.Dd2–c2 och det ser tungt ut för svart: Tc7+ eller Dc7+ samt Dh7+ är på gång, och dessutom hänger ju tornet på a4. Eller?
44...Kg7!
Efter 45.Dc7+ blev det just ledigt på f7: 45…Df7! och på 45.Tc7+ följer 45...Kf6 och svart har inget att frukta. Men hur var det med tornet?
45.Dxa4 Df2+
Just det: remischackar.
46.Kh1 Df1+ 47.Kh2 remi

Med sin säkra vinst över Vishy Anand i dagens enda vinstparti anslöt sig Alexander Grisjtjuk till ledarna, en kvartett numera. Idag behövde Sasja inte ens komma i tidsnöd. Dagens fråga som Jennifer Shahade ställde till spelarna efter partierna var: Om du fick tillgång till någon av Londonmotståndarnas laptop för att studera hans varianter i en timme, vems skulle du då välja? När Grisjtjuk fick höra att många hade valt hans laptop, blev han mäkta förvånad. ”Min, varför det? De kan få kolla i den i en månad om de vill, där finns ändå inget av värde.” 

Imorgon vankas Carlsen–Nakamura, kan bli spännande. Ska Nakas första vinst mot världsmästaren komma någon gång?

Rond 6
Anish Giri – Magnus Carlsen remi
Hikaru Nakamura – Levon Aronian remi
Veselin Topalov – Michael Adams remi
Alexander Grisjtjuk – Vishy Anand 1-0
Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana remi

Ställningen efter sex ronder:
Anish Giri, Hikaru Nakamura, Maxime Vachier-Lagrave och Alexander Grisjtjuk 3,5; Magnus Carlsen, Fabiano Crauana, Levon Aronian och Michael Adams 3; Vishy Anand 2,5; Veselin Topalov 1,5 poäng.

Rond 7 (fredag kl 17)
Fabiano Caruana – Anish Giri 
Vishy Anand – Maxime Vachier-Lagrave 
Michael Adams – Alexander Grisjtjuk 
Levon Aronian – Veselin Topalov 
Magnus Carlsen – Hikaru Nakamura

I näst sista ronden i London Chess Open tappade Tiger Hillarp Persson tätkontakten efter förlust mot Hrant Melkumyan. Inför sista ronden är Benjamin Bok i ensam ledning på 7 poäng.

Resultat rond 8.
Svenskarnas resultat.