söndag 31 december 2017

Traditionsenligt på Østerbro

Jonny Hector höstade åter in ett förstapris. Foto: Lars O A Hedlund

Det händer ibland att Jonny Hector inte vinner Øbros nyårsturnering, men den här gången gick det åter vägen. En förlust mot Mads Hansen, som liksom Jonny representerar Limhamns SK i elitserien, kompenserades sex gånger om i övriga sex ronder. Slutresultat.

Något intressant vill jag ha bland direktsändningslänkarna och då har vi en match över fyra partier i Yancheng, Kina, mellan Wei Yi och David Navara. Vinnaren får 20 000 dollar medan förloraren får hålla till godo med 10 000. Första partiet spelades i morse svensk tid och det blev ett kinesiskt nyårsfyrverkeri med damoffer och komplikationer.

Wei Yi – David Navara 
Vit drar

23.Lxd5 exd5!? 24.Txf4 Sxf4 och det blev till slut Navara som segrade. Hela partiet.

* * * * *

Vid avslutningen på restaurangskolan i Köpenhamn 2008 bar dottern Lisa och hennes kamrater kockhattar i papper av ett slag som de aldrig bär i restaurangköken. Jag plockade åt mig ett par och de har legat undanstoppade i ett köksskåp tills jag plockade fram en och satte den på skulten ett par minuter under tillagningen av middagen på lillejulafton. Jag bar den tillräckligt länge för att Lisa skulle hinna ta en bild. Jag ställer gärna upp och låtsas vara kock. Det bör dock tilläggas att min rätt gick hem och jag vill gärna tro att det var ärliga omdömen.

I blogginlägget från den där examenstillställningen i Köpenhamn – se här – uppskattade jag mitt dåvarande matlagnings-elo till 1900. Jag hävdar att jag nu ligger på cirka 2000. Jag gör fortfarande bortsättningar och är då nere på kanske 1700. Å andra sidan kan jag under gynnsamma förhållande vara uppe i cirka 2350. Formkurvan är allt annat än stabil. En kockinteckning ligger väl på 2600 och dit når jag aldrig. Det känns som en styrka att veta sin begränsning.

Vännen Ingemar Johansson var med i Köpenhamn den där gången 2008. Jag minns hans middagar med välbehag, han hade en och annan kockinteckning. Han lagade en utsökt bouillabaisse hemma hos mig vid en nyårsfest. Han smakade av och kom på att det saknades något. Så kilade han i väg till Konsum vid Kirsebergs torg och köpte ett par morötter. Jag har aldrig smakat en godare fisksoppa. Och det var han som svarade för matlagningen vi avslutningsbanketten efter Schacknytts jubileumsturnering i Malmö 1979. Han och jag skrev en bok om turneringen och där finns en beskrivning av banketten:
Stämningen är god. På borden står en kulinarisk specialité: en indonesisk gryta med stänk av bohuslänsk och nordskånsk matkultur. Röda, rosa, vita viner skänker lisa efter fjorton dar av anspänning. Carl-Eric Erlandsson, som drog ett av turneringens tyngsta lass, delar ut priser, Lasse Karlsson är glupsk och glad, Yasser berättar om sina vänner kackerlackorna på Malmö SS toalett, blott Tom Wedberg sitter tyst och trumpen i ett hörn. Kanske är det därför som den fryntlige och fyrkantige Ivan Nemet utbringar en skål åt förlorarna, ”ty utan förlorare skulle det inte finnas några vinnare!”
Vid den tiden använde Ingemar för övrigt förnamnet Sixten (för att inte bli förväxlad med boxaren Ingemar Johansson). Jag har upptäckt en liten överupplaga av boken i mitt källarförråd. Om jag kommer över ett eller annat häfte med rabattmärken – annars kostar frakten mer än boken – så kan jag erbjuda den till eventuellt hågade köpare.

I kväll blir det kylling i peanut sauce à la Lisa. Det blir en god avslutning på 2017. Trogna bloggbesökare tillönskas ett gott nytt år!

lördag 30 december 2017

Blixt-VM – andra dagen

Anastasia Karlovitj gjorde en segerintervju med en lättad Magnus Carlsen. Foto: riyadh2017.fide.com

Dagen började bra för Pia Cramling med vinst mot Natalia Buksa i rond 12. I kommentatorstudion förklarade Jevgenij Mirosjnitjenko med glimten i ögat att turneringen gärna kunde stoppas där så att Pia kunde koras till världsmästare. Men i fortsättningen saknade Pia gårdagens flyt och Nana Dzagnidze tog upp kampen om VM-titeln på allvar. De delade ledningen med fyra ronder kvar. Pia avslutade med en remi och tre förluster medan Dzagnidze höll stilen hela vägen: hon tog hem VM-titeln och förstapriset på 80 000 dollar. Pia slutade på femte plats.

Magnus Carlsen var två poäng efter Sergej Karjakin när dagen randades, men medan Karjakin nöjde sig med rätt snabba remier startade Carlsen sin vinstmaskin. I rond 15 sopade Carlsen brädet med Karjakin och tog över ledningen och den behöll han in i mål. En anmärkningsvärd upphämtning efter första dagens beskedliga insats. Andra dagen hade Carlsen det flyt som krävs för att vinna ett blixtmästerskap:

Sjachrihar Mamedjraov – Magnus Carlsen 
Vit drar

Tidigare i partiet hade Mamedjraov undvikit dragupprepning med remi. Här kom bestraffningen: 38.Dd5?? Te1+ 39.uppg.

Andra dagen spelade Carlsen en kampremi med sin VM-sekundant Maxime Vachier-Lagrave och han accepterade ett tidigt remianbud från Levon Aronian i sista ronden. Världsmästaren vann övriga åtta partier idag.

Det fanns en klädkod för deltagarna. Inga klänningar där inte. Men jag noterade att det tydligen var tillåtet att kavla upp ärmarna, åtminstone i öppen klass. Ding Liren och Bassem Amin hade kavlat upp höger skjortärm medan MVL hade kavlat upp båda ärmarna.

Resultatservice öppen klass och damklassen
Genomspelbara partier från öppen klass och damklassen

* * * * *

Rilton Cup – rond 4

Sju spelare i topp på 3,5 poäng och Nils Grandelius är en av dem. Foto: Lars O A Hedlund

I senaste avsnittet i den danska podcasten ”Nimzowitsch” (det finns en fast länk under Andra schacklänkar i den oumbärliga högerspalten) sammanfattar Lars Schandorff och Jan Løfberg schackåret 2017. När det gäller att kora årets spelare i Danmark är de rörande överens om att det är Jesper Thybo, årets Europamästare U18, som ska lyftas fram. Och idag var Jesper på väg att spela ut ryske stjärnjunioren Kirill Aleksejenko (GM, 2563). Men när det var dags att knyta ihop säcken ...

Kirill Aleksejenko – Jesper Thybo 
Svart drar

Det finns flera vinstvägar. Här en av dem: 73...Df3+ 74.Kh2 Db3 75.Th8+ Kg5 med idén Kf4 och svarts kung hjälper till i kungsangreppet. Men ...
73...Sg5? 74.Th8+ Sh7


75.Txh7+! Kxh7
Eller 75...Kg5 76.Txh5+ Kxh5 77.Dg4+ med samma remiidé som i partifortsättningen.
76.Dg8+ remi


Jo, det är patt på gång. Förargligt.

Nils Grandelius hade merbonde mot tolvårige Rameshbabu Praggnanandhaa men det såg svårvunnet ut. Men Nils gnodde på och lyckades till slut bärga hela poängen vilket ger honom en plats i tätgruppen på 3,5 poäng. Ett bra sätt att avsluta schackåret 2017. Det är spelledigt i Rilton Cup nyårsafton.

Resultatservice
Partier genomspelbara

fredag 29 december 2017

Blixt-VM – första dagen

Pia Cramling fick sitt livs blixtdag och leder damklassen i blixt-VM. Foto: riyadh2017.fide.com

”Jag är inte någon blixtspelare”, förklarade Pia Cramling efter sin häpnadsväckande framfart vid blixt-VM i Riyadh. Efter en inledande förlust blev det drömlika 9,5 poäng på resterande tio ronder. Hon är rankad på 53:e plats i damklassen och höstade nu in 108 elopoäng i blixtrankningen. Inför andra dagens avslutande tio ronder hade väl en fotbollstränare sagt något i stil med: ”Bara gå ut och ha skoj.” Morgondagen kommer hur som helst att bli en spännande historia. Att vi skulle få en svensk schackvärldsmästare känns nästan overkligt.

Det stora samtalsämnet under första dagen i blixt-VM var ändå Magnus Carlsens parti mot Ernesto Inarkijev i rond 1 i öppen klass. Det utvecklades till något av det mest osportsliga som jag sett på den nivån.

Magnus Carlsen – Ernesto Inarkijev 
Vit drar

Carlsen fann vinstdraget 27.Txb7+!. Det är ju en avdragsschack på gång. Efter att ha grunnat på saken i några sekunder spelade Inarkijev det regelvidriga 27...Se3+. I stället för att stoppa schackuret svarade en förbryllad Carlsen med 28.Kd3 varpå Inarkijev blixtsnabbt stannade uret, pekade på den vita kungen och krävde vinst av partiet. Den inkompetente domaren lät sig duperas av Inarkijevs självsäkra agerande och dömde Carlsen som förlorare. Otroligt. Den ende som gjort ett regelvidrigt drag var ju ryssen.

Strax efter partiet gjorde Anastasia Karlovitj en klämkäck intervju med sin landsman Inarkijev där hon leende fick fram något om att han hade haft tur. Och Inarkijev log. Det var motbjudande att beskåda.

Men sedan återvände förnuftet till spellokalen. Överdomaren grep in och ogiltigförklarade det första domslutet. Det hela slutade med något som verkade rimligt: spelet skulle återupptas från ställningen efter 27.Txb7+. Carlsen accepterade men Inarkijev vägrade. I det läget dömdes Inarkijev som förlorare av partiet.

Som Jon Ludvig Hammer påpekade i ett Twitter innan Carlsen fått sin rättmätiga etta i tabellen: ”Inarkiev is dead lost. He should be a gentleman and resign, plus apologize for his behavior.”


Magnus Carlsen försöker tala en inkompetent domare till rätta och en osportslig Ernesto Inarkijev kräver vinst av partiet. Foto: riyadh2017.fide.com

Möjligen påverkad av palavern förlorade Carlsen i nästa rond mot Sanan Sjugirov. Efter första dagens spel leder den försvarande blixtvärldsmästaren Sergej Karjakin på 9 poäng, en halv före Maxime Vachier-Lagrave. Carlsen har 7 poäng.

Resultatservice öppen klass och damklassen
Genomspelbara partier från öppen klass och damklassen

* * * * *

Rilton Cup – rond 3

Aravindh Chithambaram är med i tättrion på 3 av 3. Foto: Lars O A Hedlund

Antalet fullpoängare reducerades till tre i tredje ronden. I tättrion har vi Kacper Piorun, Jaime Santos och Aravindh Chithambaram. Den senare mötte en rysk IM som ställdes inför ett svårt val i den här ställningen:

Aravindh Chithambaram – Vasilij Usmanov 
Svart drar

Ska svart spela 61...Se6+ med idén Sc7 och en förhoppning om att kunna hålla a-bonden i schack, eller ska han försöka tvinga fram ett remislutspel med torn mot torn och springare? Usmanov satsade på det senare.
61...Sxa6 62.Sxa6 Txf3


Nu gäller det bara att trolla bort vits sista bonde. Vid första anblicken ser det väl inte ut som ett omöjligt projekt?
63.Sc5+ Ke7 64.Ke5
Det dyker upp en för svart mycket obehaglig ingrediens: ett farligt kungsangrepp.
64...Te3+
Svart hinner inte med 64...Th3, till exempel 65.Tb7+ Kd8 66.Kd6 Ke8 67.Se6 Td3+ 68.Ke5 Te3+ 69.Kf6 med ett avgörande matthot.
65.Kxf4 Th3 66.Kg5


Det avgör saken: h4-bonden klarar livhanken.
66...f4 67.Te6+ Kd8 68.Td6+ Kc8 69.Tf6


69...uppg.
Vit kan hugga in på h5 och f-bonden är under kontroll.

Ett av flera intressanta möten i morgondagens rond: Nils Grandelius har svart mot tolvårige Rameshbabu Praggnanandhaa.

Resultatservice
Partier genomspelbara

torsdag 28 december 2017

Rilton Cup – rond 2

Ralf Åkesson är en av sexton som inlett med två vinster. Foto: Lars O A Hedlund

MATTI SVENN:
Det var ett nöje att följa rond 2 i Riltons livestudio med Martin Lokander och Ulf Andersson vid rodret. Uffes engagemang för spelet på brädet och hans enorma schackkunskaper lyste tydligt igenom. Ibland undrar man om man själv begriper något av det ädla spelet efter att hört Uffe. I följande ställning mellan indiern J Sai Agni Jeevitesh och nyblivne juniorvärlsmästaren Aryan Tari ansåg Ulf att vit spelat riktigt dåligt i öppningen och förutspådde att han kommer att få kämpa hårt utan att egentligen bjudit upp till kamp.


Mycket riktigt.

J Sai Agni Jeevitesh – Aryan Tari 
Svart drar

40...g4! 41.uppg.
Det blir matt efter 41.fxg4 b5+ 42.cxb5 axb5+ 43.Ka5 Txa3 matt.

I mötet mellan Erik Blomqvist och Milton Pantzar var Ulf tvärsäker på att det är inga som helst problem för svart i diagramställningen efter 25...Dd4. I stället följde:

Erik Blomqvist – Milton Pantzar 
Svart drar

25...Ld4 26.Sf4 Kh7 27.Sh5 Db8? 28.Dg4 Dg8 29.Dd1 Dd8



30.e5! Lxg2 31.Dg4 Df8 32.Sxf6+ Kh8 33.Dxd4 La8 34.Dd3 uppg.

Nils Grandelius kvalitetsoffer 27...Tb4 mot Lars-Oskar Hauge fick gillande nickar av Ulf. För att komma igenom vits försvar krävdes extraordinära metoder, förståelse och kunskaper.

Lars-Oskar Hauge – Nils Grandelius 
Vit drar

Vit tog kvallen, och bestämde sig för ett hårdnackat försvar med 28.Lxb4 cxb4 29.Ta2 Db6 30.Kh1 Sd7 31.f4 Sc5. Det var dock Nils som slutligen drog det längsta strået efter 67 drag i den eviga tidsnöden som uppstår efter drag 40.

Sexton spelare har fullt pott, däribland Nils Grandelius, Erik Blomqvist och Ralf Åkesson.

Resultatservice
Partier genomspelbara

* * * * *

Snabbschack-VM – tredje dagen

Vishy Anand, världsmästare i snabbschack. Foto: riyadh2017.fide.com

LG: Det går tydligen bara uppåt i åldrarna. Vasilij Ivantjuk var 47 år när han blev världsmästare i snabbschack förra året. Nu vann Vishy Anand snabbschack-VM i Riyadh och han är 48. Det är 14 år sedan Anand vann detta mästerskap förra gången. Nu krävdes det ett särspel mot Vladimir Fedosejev där Anand vann båda blixtpartierna.

Fedosejev var i ledningen efter två dagar och började tredje dagen med ett hej vilt parti mot Rauf Mamedov. Fedosejevs kung var helt ute och cyklade men klarade livhanken på mirakulöst vis. Mot slutet var det i stället Fedosejev som hade vinsten i en liten ask:

Rauf Mamedov – Vladimir Fedosejev 
Svart drar

I partiet följde 46...Dc2 47.Dxe6 Lxg1 48.Dh3+ (vit har evig schack) 48...Kg8 49.Dc8+ Kh7 50.Dh3+ Kg8 remi. Vinsten fanns där med 46...Dxf3!!.

Det såg annars lovande ut för Magnus Carlsen efter hans vinst mot Fedosejev i rond 12. Med tre ronder kvar var Carlsen i ensam ledning och inför sista ronden delade han ledningen med Anand. I sista ronden spelade Anand en elvadragsremi mot Bu Xiangzhi medan Carlsen förlorade mot Alexander Grisjtjuk.

I damklassen var det Ju Wenjun från början till slut. Hon blev världsmästare obesegrad på 11,5 poäng. Pia Cramling kom 31:a med 8,5 poäng.

Resultatservice öppen klass och damklassen
Genomspelbara partier från öppen klass och damklassen

* * * * *

Traditionellt årsslut för Jonny Hector

Jonny Hector mot Jacob Abildlund Brorsen i rond 3 i Øbros nyårsturnering. Ekonomiskt spel: pjäsflytt med vänster näve, protokollföring med höger. Foto: LG

LG: Jonny Hector avslutar året som han brukar göra, det vill säga genom att pendla mellan hemmet i Helsingör och Øbros spellokal på Østerbro i Köpenhamn. Christer Olesen och jag var där idag och såg Jonny vinna en miniatyr i rond 3.

Jonny Hector – Jacob Abildlund Brorsen 
Svart drar

Det hotar som synes en familjeschack på f6. Vi studerade ställningen på en skärm i kaféet och kom fram till att 22...Kh8 kunde besvaras med 23.Sf6! där 23...gxf6 faller på 24.Th5 Kh7 25.Df4 med matt. Medan vi stod och saglade passade Jacob på att ge upp.

Efteråt fick vi en annan vinstvariant av Jonny: 22...Dc6 23.d5 Dg6 24.Dxg6 fxg6 25.Txe8 Txe8 26.d6+ Kh7 27.dxc7 med lätt vinst.

Efter dagens första rond skulle Jonny vila på ett bibliotek medan Christer och jag drog iväg till ett av Köpenhamns bästa burgerställen. Cock's & Cows har flera gånger fått pris som ”Byens Bedste”. När vi klev in i värmen vid halv fyra var det inte många gäster, men Christer kände genast igen en av dem: Kim Källström. Där satt han minsann med en för oss okänd person.

Och vad gör han i Köpenhamn? Christer har jobbat som reporter på Radiosporten och jag tyckte att han kunde göra en försiktig framstöt. Christer påpekade att han numera är pensionär och påminde om att vi är två väluppfostrade mänskor som låter folk sitta i fred om de troligen önskar så. Och vi är inte paparazzofotografer. Det finns följaktligen inte något bildbevis.

Men det är tillåtet att spekulera. Om det visar sig att Kim Källström inom kort ansluter sig till FC Københavns organisation – som hjälptränare? – så minns att du läste det här först. Nu gjordes det en intervju med honom för två veckor sedan i Aftonbladet där han antyder att det skulle vara skoj för honom att syssla med något annat än fotboll i framtiden. Det troligaste är väl att han bara satt där med en kompis för att han gillar en god burgare.

onsdag 27 december 2017

Rilton Cup – rond 1

Eric Thörn kan vara nöjd med inledningen: remi mot Ivan Sokolov. Foto: Lars O A Hedlund

Krishnan Sasikiran kom till Stockholm som topprankad och vinnare av föregående Rilton Cup, men i första ronden förlorade han mot en amerikansk IM, Dean Ippolito. Det är naturligtvis första rondens stora överraskning. Starkt av Eric Thörn och Kaan Kücüsari att spela remier med Ivan Sokolov respektive Sergej Ivanov, i det senare fallet med mersmak.

Ur svensk synvinkel sätts det största hoppet till Nils Grandelius och i kommentatorstudion noterade Ulf Andersson och Martin Lokander att Nils fick slita lite för vinsten mot Deniz Arman.

Inbakad i Rilton Cup har det blivit ett slags återträff för några av huvudkonkurrenterna i junior-VM häromsistens. I det sällskapet finns juniorvärldsmästaren Aryan Tari, Chithambaran Aravindh, Rameshbabu Praggnanadhaa, Kirill Aleksejenko och Awonder Liang. De vann sina partier mot lägre rankade motståndare.

Awonder Liang – Gupta Sankalp 
Svart drar

Hur ska egentligen e7-bonden värderas? Efter 35...Sf6 36.Td6 Se4 är det fortfarande oklart. Men Sankalp valde i stället att gardera springaren och det var ödesdigert.
35...Tc7? 36.Td6! Kh7
Eller 36...Sc5 37.Df6+ Kh7 38.Td8 Td7 39.h4 med lätt vinst.
37.Dxg6+ Dxg6 38.Txg6


Bonden på e7 har som synes förvandlats till en guldklimp.
38...Txc4 39.f3 Tc1+ 40.Kf2 Tc2+ 41.Ke1


41...uppg.
På 41...Tc8 följer 42.Td6.

Jag tycker om Ulf Anderssons engagemang i kommentatorstudion. Han blir väldigt glad när det spelas fina drag och ibland blir han upprörd när någon gör bort sig positionellt.

Resultatservice
Partier genomspelbara

* * * * *

Snabbschack-VM – andra dagen

Vladimir Fedosejev besegrade Baadur Jobava i dagens första toppmöte. Foto: riyadh2017.fide.com

Sergej Karjakin var 12 år och 7 månader när han erövrade GM-titeln. Det gjorde honom till den yngste stormästaren genom tiderna och den rekordnoteringen gäller fortfarande. Nu är han 27 år och energiska juniorer utmanar honom då och då. Som idag i Riyadh då han mötte 15-årige ryssen Andrej Esipenko. Det blev en hemsk historia för Karjakin.

Sergej Karjakin – Andrej Esipenko 
Svart drar

22...Db3!!
Det är sådana drag som jag förknippar med konstnären Jobava.
23.bxc3 Dxc3+ 24.Lb2 Lxb2+ 25.Txb2 Dc1+


Det är mer eller mindre forcerat hela vägen.
26.Tb1 Sc2+ 27.Dxc2 Dxc2 28.g3


28...b5!
Det rätta sättet att snabbaktivera tornet.
29.cxb5 Td4 30.uppg.

Inte mycket förändrades i toppen. Vladimir Fedosejev är fortfarande i topp och Magnus Carlsen ligger alltjämt en poäng efter honom. Carlsen satte bort sig mot Vishy Anand och det blev dagens förlustparti för världsmästaren.

I damklassen blev det +1 för Pia Cramling även andra dagen och hon har nu 6 poäng. Ju Wenjun leder på 8 poäng. Återstår morgondagens fem ronder.

Resultatservice öppen klass och damklassen
Genomspelbara partier från öppen klass och damklassen

* * * * *

KARLSTAD. Den ende stormästaren i Karlstad Open, Thomas Ernst, inledde med remi mot Christoffer Stenman (elo 1887).

ØBRO. Jonny Hector är topprankad i Øbros nyårsturnering och som framgått i direktsändningen har han inlett med två vinster. Den traditionella turneringen spelas över sju ronder.

tisdag 26 december 2017

Snabbschack-VM – första dagen

Magnus Carlsen förlorade åter mot Bu Xiangzhi. Foto: riyadh2017.fide.com

Sommaren 2014: Bu Xiangzhi vann Politiken Cup men platsade inte i det kinesiska guldlaget i Tromsø-OS. Han kom inte heller med i Baku-OS förra året. Bu är för tillfället rankad femma i Kina. 

Det finns åtminstone en sak som får honom att glänsa lite extra i världseliten: det var han som slog ut Magnus Carlsen i världscupen i september och det var han som tillfogade världsmästaren en förlust idag i snabbschack-VM (15 min + 10 sek). Det var i rond 1.

Magnus Carlsen – Bu Xiangzhi 
Vit drar

34.De2?
Inför hotet Lh5 var det nödvändigt att låta damen glida undan på tredje raden, till exempel 34.Da3 (om svarts dam tar sig till b6 i ett senare skede finns det understöd för c4-c5) 34...Lh5 35.f3 Tg3 36.T7d3 och vit har kontroll på tredje raden.
34...Lh5 35.f3 Tg3



36.Kh2
Eller 36.T7d3 Db6! med det avgörande hotet 37...Txh3+ 38.gxh3 Dg1 matt. Vi får något liknande i partifortsättningen.
36...Db6!
Det hotar 37...Txh3+! 38.Kxh3 Dg1 med matt.
37.c5 Dxc5 38.Kh1



Carlsen förlorade på tid och slapp uppleva 38...Txh3+ med matt.

Snabbschack-VM spelas under tre dagar. Efter första dagens fem ronder delas ledningen av Baadur Jobava och Vladimir Fedosejev på 4,5 poäng. Carlsen har 3,5 poäng. Oberoende av världsmästarens poängskörd är det han som sitter på bord 1 genom hela turneringen. Tio ronder återstår.


Baadur Jobava intervjuas av Anastasia Karlovitj efter första dagens spel. Foto: riyadh2017.fide.com

Pia Cramling deltar i damklassen. Hon inledde med två förluster och sedan kom vändpunkten i ett parti där hon räddade en förlustställning:

Jevgenija Ovod – Pia Cramling 
Vit drar

Vit har offrat pjäs och det är skördetid, men med vilken pjäs ska vit slå på f5? Efter 15.Sxf5 Lxf5 16.Dxf5 Dh4 har svart klarat av första anfallsvågen. Korrekt är 15.Lxf5! Lxf5 16.Sxf5, till exempel 16...Kh8 17.a3! Dc5 18.Tac1 och damen tappar kontakten med den stackars springaren på e7. Det är knappast något man snyter fram i en hast i ett snabbparti. Ovod valde i stället ett drag som innebar att svarts dam fick chansen att rycka in i försvaret. Det var bara för Pia att tacka och ta emot.
15.a3? Db6 16.Lxf5 Lxf5 17.Sxf5 Df6



Och Pia kunde slå tillbaka kungsangreppet. Hela partiet.

Efter det vann Pia ytterligare två partier. Här är Ju Wenjun ensam i topp på 5 poäng.

Resultatservice öppen klass och damklassen
Genomspelbara partier från öppen klass och damklassen

* * * * *

Det finns en intressant intervju med Nils GrandeliusThe Perpetual Chess Podcast.

måndag 25 december 2017

Snabbschack- och blixt-VM i Riyadh

Magnus Carlsen har fått visum till Saudiarabien. Foto: riyadh2017.fide.com

Löparna går alltid snett och springarna går ständigt krokigt, men det finns andra paragrafer i Fides regelverk som åtminstone Fide-styret struntar i. Som denna:
1.2. (...) a. FIDE events (competitions, congresses, meetings) may be hosted only by Federations where free access is generally assured to representatives of all Federations.
Imorgon startar snabbschack- och blixt-VM i Riyadh, Saudiarabien. Spelare från Iran, Israel och Qatar väntar fortfarande på visum och vid det här laget är det nog lika bra för dem att ställa in resan till ett världsmästerskap som uppenbarligen inte är öppet för alla.

Som framgår i Twitterflödet är Magnus Carlsen med flera toppspelare klara, men det finns några som protesterar mot förmyndarsystemet gentemot kvinnor i Saudiarabien genom att inte ställa upp. Bland dem finns Hikaru Nakamura och systrarna Anna och Maria Muzytjuk. Det finns mer information om det hos chess.com.

fredag 22 december 2017

Nu ryker skägget

Aman Hambleton klarade GM-normen. Foto: Lennart Ootes

För ett halvår sedan förklarade kanadensaren Aman Hambleton att han inte skulle raka sig förrän han blivit stormästare. Det återstår en rond i Sitges Open, men han har redan ordnat den tredje och slutgiltiga GM-inteckningen. Dags för rakning.

Aravindh Chithambaram och Zdenko Kozul delar ledningen på 6,5 poäng och möts imorgon. Aman Hambleton finns med i förföljargruppen på 6 poäng. Evgenij Agrest ligger bäst till av de svenska spelarna med 5,5 poäng.

Resultatservice
Partier genomspelbara

* * * * * *


Fide har överlåtit åt Worldchess att marknadsföra nästa års VM-match i London. Nu har Worldchess lagt fram olika förslag till logga, som ovanstående. Upprörande! Vet de verkligen inte att schack spelas på ett bräde med 8x8 rutor, inte 6x6. Loggan har kommenterats på chess.com och många andra ställen.

torsdag 21 december 2017

Stormästarskalp för Deniz Arman

Deniz Arman har kommit i gång. Foto: Lars O A Hedlund

Deniz Arman hade en motig start i Sitges Open men nu tycks han ha kommit i gång på allvar. I rond 7 besegrade han ryske stormästaren Nikita Matinian (elo 2499).

Nikita Matinian – Deniz Arman 
Svart drar

46...Le3! 47.b5 Kf5
Det finns inte någon anledning för svart att räkna på vad som händer efter 47...Lxf2 när det finns en säker vinstväg som kräver mindre tankemöda. Jo, det är möjligt att slå på f2 direkt.
48.b6


48...Lxf2
Nu passar det. 48...axb6 49.a6 b5 50.fxe3 f2 51.a7 f1D 52.a8D De2+ kunde ha gett svart lite hopp.
49.h6 Kg6 50.c4


50...Lxb6
De andra vinstvägarna är mer prosaiska.
51.uppg.

Aravindh Chithambaram är i ensam ledning på 6 poäng. Evgenij Agrest och Deniz Arman har 4,5 poäng.

Resultatservice
Partier genomspelbara