lördag 30 december 2017

Blixt-VM – andra dagen

Anastasia Karlovitj gjorde en segerintervju med en lättad Magnus Carlsen. Foto: riyadh2017.fide.com

Dagen började bra för Pia Cramling med vinst mot Natalia Buksa i rond 12. I kommentatorstudion förklarade Jevgenij Mirosjnitjenko med glimten i ögat att turneringen gärna kunde stoppas där så att Pia kunde koras till världsmästare. Men i fortsättningen saknade Pia gårdagens flyt och Nana Dzagnidze tog upp kampen om VM-titeln på allvar. De delade ledningen med fyra ronder kvar. Pia avslutade med en remi och tre förluster medan Dzagnidze höll stilen hela vägen: hon tog hem VM-titeln och förstapriset på 80 000 dollar. Pia slutade på femte plats.

Magnus Carlsen var två poäng efter Sergej Karjakin när dagen randades, men medan Karjakin nöjde sig med rätt snabba remier startade Carlsen sin vinstmaskin. I rond 15 sopade Carlsen brädet med Karjakin och tog över ledningen och den behöll han in i mål. En anmärkningsvärd upphämtning efter första dagens beskedliga insats. Andra dagen hade Carlsen det flyt som krävs för att vinna ett blixtmästerskap:

Sjachrihar Mamedjraov – Magnus Carlsen 
Vit drar

Tidigare i partiet hade Mamedjraov undvikit dragupprepning med remi. Här kom bestraffningen: 38.Dd5?? Te1+ 39.uppg.

Andra dagen spelade Carlsen en kampremi med sin VM-sekundant Maxime Vachier-Lagrave och han accepterade ett tidigt remianbud från Levon Aronian i sista ronden. Världsmästaren vann övriga åtta partier idag.

Det fanns en klädkod för deltagarna. Inga klänningar där inte. Men jag noterade att det tydligen var tillåtet att kavla upp ärmarna, åtminstone i öppen klass. Ding Liren och Bassem Amin hade kavlat upp höger skjortärm medan MVL hade kavlat upp båda ärmarna.

Resultatservice öppen klass och damklassen
Genomspelbara partier från öppen klass och damklassen

* * * * *

Rilton Cup – rond 4

Sju spelare i topp på 3,5 poäng och Nils Grandelius är en av dem. Foto: Lars O A Hedlund

I senaste avsnittet i den danska podcasten ”Nimzowitsch” (det finns en fast länk under Andra schacklänkar i den oumbärliga högerspalten) sammanfattar Lars Schandorff och Jan Løfberg schackåret 2017. När det gäller att kora årets spelare i Danmark är de rörande överens om att det är Jesper Thybo, årets Europamästare U18, som ska lyftas fram. Och idag var Jesper på väg att spela ut ryske stjärnjunioren Kirill Aleksejenko (GM, 2563). Men när det var dags att knyta ihop säcken ...

Kirill Aleksejenko – Jesper Thybo 
Svart drar

Det finns flera vinstvägar. Här en av dem: 73...Df3+ 74.Kh2 Db3 75.Th8+ Kg5 med idén Kf4 och svarts kung hjälper till i kungsangreppet. Men ...
73...Sg5? 74.Th8+ Sh7


75.Txh7+! Kxh7
Eller 75...Kg5 76.Txh5+ Kxh5 77.Dg4+ med samma remiidé som i partifortsättningen.
76.Dg8+ remi


Jo, det är patt på gång. Förargligt.

Nils Grandelius hade merbonde mot tolvårige Rameshbabu Praggnanandhaa men det såg svårvunnet ut. Men Nils gnodde på och lyckades till slut bärga hela poängen vilket ger honom en plats i tätgruppen på 3,5 poäng. Ett bra sätt att avsluta schackåret 2017. Det är spelledigt i Rilton Cup nyårsafton.

Resultatservice
Partier genomspelbara