söndag 31 december 2017

Traditionsenligt på Østerbro

Jonny Hector höstade åter in ett förstapris. Foto: Lars O A Hedlund

Det händer ibland att Jonny Hector inte vinner Øbros nyårsturnering, men den här gången gick det åter vägen. En förlust mot Mads Hansen, som liksom Jonny representerar Limhamns SK i elitserien, kompenserades sex gånger om i övriga sex ronder. Slutresultat.

Något intressant vill jag ha bland direktsändningslänkarna och då har vi en match över fyra partier i Yancheng, Kina, mellan Wei Yi och David Navara. Vinnaren får 20 000 dollar medan förloraren får hålla till godo med 10 000. Första partiet spelades i morse svensk tid och det blev ett kinesiskt nyårsfyrverkeri med damoffer och komplikationer.

Wei Yi – David Navara 
Vit drar

23.Lxd5 exd5!? 24.Txf4 Sxf4 och det blev till slut Navara som segrade. Hela partiet.

* * * * *

Vid avslutningen på restaurangskolan i Köpenhamn 2008 bar dottern Lisa och hennes kamrater kockhattar i papper av ett slag som de aldrig bär i restaurangköken. Jag plockade åt mig ett par och de har legat undanstoppade i ett köksskåp tills jag plockade fram en och satte den på skulten ett par minuter under tillagningen av middagen på lillejulafton. Jag bar den tillräckligt länge för att Lisa skulle hinna ta en bild. Jag ställer gärna upp och låtsas vara kock. Det bör dock tilläggas att min rätt gick hem och jag vill gärna tro att det var ärliga omdömen.

I blogginlägget från den där examenstillställningen i Köpenhamn – se här – uppskattade jag mitt dåvarande matlagnings-elo till 1900. Jag hävdar att jag nu ligger på cirka 2000. Jag gör fortfarande bortsättningar och är då nere på kanske 1700. Å andra sidan kan jag under gynnsamma förhållande vara uppe i cirka 2350. Formkurvan är allt annat än stabil. En kockinteckning ligger väl på 2600 och dit når jag aldrig. Det känns som en styrka att veta sin begränsning.

Vännen Ingemar Johansson var med i Köpenhamn den där gången 2008. Jag minns hans middagar med välbehag, han hade en och annan kockinteckning. Han lagade en utsökt bouillabaisse hemma hos mig vid en nyårsfest. Han smakade av och kom på att det saknades något. Så kilade han i väg till Konsum vid Kirsebergs torg och köpte ett par morötter. Jag har aldrig smakat en godare fisksoppa. Och det var han som svarade för matlagningen vi avslutningsbanketten efter Schacknytts jubileumsturnering i Malmö 1979. Han och jag skrev en bok om turneringen och där finns en beskrivning av banketten:
Stämningen är god. På borden står en kulinarisk specialité: en indonesisk gryta med stänk av bohuslänsk och nordskånsk matkultur. Röda, rosa, vita viner skänker lisa efter fjorton dar av anspänning. Carl-Eric Erlandsson, som drog ett av turneringens tyngsta lass, delar ut priser, Lasse Karlsson är glupsk och glad, Yasser berättar om sina vänner kackerlackorna på Malmö SS toalett, blott Tom Wedberg sitter tyst och trumpen i ett hörn. Kanske är det därför som den fryntlige och fyrkantige Ivan Nemet utbringar en skål åt förlorarna, ”ty utan förlorare skulle det inte finnas några vinnare!”
Vid den tiden använde Ingemar för övrigt förnamnet Sixten (för att inte bli förväxlad med boxaren Ingemar Johansson). Jag har upptäckt en liten överupplaga av boken i mitt källarförråd. Om jag kommer över ett eller annat häfte med rabattmärken – annars kostar frakten mer än boken – så kan jag erbjuda den till eventuellt hågade köpare.

I kväll blir det kylling i peanut sauce à la Lisa. Det blir en god avslutning på 2017. Trogna bloggbesökare tillönskas ett gott nytt år!