söndag 3 december 2017

London Chess Classic – rond 2

Hikaru Nakamura och Maxime Vachier-Lagrave tog huvudansvaret för underhållningen i rond 2. Foto: John Saunders

Det blev ännu en rond med idel remier och efter två ronder har vi därför tio spelare på delad sistaplats. I ärlighetens namn utspelades det en hel del dramatik på ett par av brädena. 

Inför GP-turneringen i Palma de Mallorca hade Hikaru Nakamura förberett sig för att spela draken i Sicilianskt mot Maxime Vachier-Lagrave. Men MVL stäckte Nakamuras drakenplaner den gången med 1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.Lb5+. Idag fick Nakamura ändå glädje av sin lagrade prepp och det resulterade i ett mycket komplicerat mittspel.

Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura 
Svart drar

Här tog Nakamura sig en lutare på 45 minuter innan han spelade 17...Sa5. Efter 18.Lxf6 exf6 19.Ld5 Sc6 uppkom en kritisk ställning:


I kommentatorstudion lyfte man fram 20.Sdb5 som en mycket lovande fortsättning. När Maurice Ashley frågade MVL om han övervägt att spela det draget så verkade det som om MVL inte ville tala om den möjligheten. Han tog över demobrädet och gick snabbt vidare i partifortsättningen. Där följde 20.Sxc6 bxc6 21.Lxf7+ Kxf7 22.Dxd6 Txc3 23.Dxd7+ Dxd7 24.Txd7+ Ke6 25.Txg7 Tf3


Det visar sig vara lika spel och det blev ett fredsfördrag efter ytterligare 22 drag.

Rond 2
Wesley So – Jan Nepomnjasjtjij remi 
Maxime Vachier-Lagrave – Hikaru Nakamura remi 
Vishy Anand – Michael Adams remi 
Sergej Karjakin – Magnus Carlsen remi 
Fabiano Caruana – Levon Aronian remi

Resultatservice
Partierna genomspelbara

Rond 3 (måndag kl. 17)
Jan Nepomnjasjtjij – Fabiano Caruana 
Levon Aronian – Sergej Karjakin 
Magnus Carlsen – Vishy Anand 
Michael Adams – Maxime Vachier-Lagrave 
Hikaru Nakamura – Wesley So

Det var dubbelrond i den öppna turneringen. I rond 2 fick Nils Grandelius möta femtonårige Borna Derakhshani, som hamnade i rubriker efter turneringen i Gibraltar i januari. Han representerade då Iran men efter att ha spelat mot en israel, Alexander Huzman, uteslöts han ur iranska schackförbundet. Numera studerar han på en internatskola i England, och i London CC Open spelar han under Fide-flagg. Och vad gäller partiet mot Nils så blev det remi. Jonny Hector finns med bland fullpoängarna efter tre ronder.

Resultatservice London CC Open
Svensktrions resultat
Partierna genomspelbara