fredag 29 december 2017

Blixt-VM – första dagen

Pia Cramling fick sitt livs blixtdag och leder damklassen i blixt-VM. Foto: riyadh2017.fide.com

”Jag är inte någon blixtspelare”, förklarade Pia Cramling efter sin häpnadsväckande framfart vid blixt-VM i Riyadh. Efter en inledande förlust blev det drömlika 9,5 poäng på resterande tio ronder. Hon är rankad på 53:e plats i damklassen och höstade nu in 108 elopoäng i blixtrankningen. Inför andra dagens avslutande tio ronder hade väl en fotbollstränare sagt något i stil med: ”Bara gå ut och ha skoj.” Morgondagen kommer hur som helst att bli en spännande historia. Att vi skulle få en svensk schackvärldsmästare känns nästan overkligt.

Det stora samtalsämnet under första dagen i blixt-VM var ändå Magnus Carlsens parti mot Ernesto Inarkijev i rond 1 i öppen klass. Det utvecklades till något av det mest osportsliga som jag sett på den nivån.

Magnus Carlsen – Ernesto Inarkijev 
Vit drar

Carlsen fann vinstdraget 27.Txb7+!. Det är ju en avdragsschack på gång. Efter att ha grunnat på saken i några sekunder spelade Inarkijev det regelvidriga 27...Se3+. I stället för att stoppa schackuret svarade en förbryllad Carlsen med 28.Kd3 varpå Inarkijev blixtsnabbt stannade uret, pekade på den vita kungen och krävde vinst av partiet. Den inkompetente domaren lät sig duperas av Inarkijevs självsäkra agerande och dömde Carlsen som förlorare. Otroligt. Den ende som gjort ett regelvidrigt drag var ju ryssen.

Strax efter partiet gjorde Anastasia Karlovitj en klämkäck intervju med sin landsman Inarkijev där hon leende fick fram något om att han hade haft tur. Och Inarkijev log. Det var motbjudande att beskåda.

Men sedan återvände förnuftet till spellokalen. Överdomaren grep in och ogiltigförklarade det första domslutet. Det hela slutade med något som verkade rimligt: spelet skulle återupptas från ställningen efter 27.Txb7+. Carlsen accepterade men Inarkijev vägrade. I det läget dömdes Inarkijev som förlorare av partiet.

Som Jon Ludvig Hammer påpekade i ett Twitter innan Carlsen fått sin rättmätiga etta i tabellen: ”Inarkiev is dead lost. He should be a gentleman and resign, plus apologize for his behavior.”


Magnus Carlsen försöker tala en inkompetent domare till rätta och en osportslig Ernesto Inarkijev kräver vinst av partiet. Foto: riyadh2017.fide.com

Möjligen påverkad av palavern förlorade Carlsen i nästa rond mot Sanan Sjugirov. Efter första dagens spel leder den försvarande blixtvärldsmästaren Sergej Karjakin på 9 poäng, en halv före Maxime Vachier-Lagrave. Carlsen har 7 poäng.

Resultatservice öppen klass och damklassen
Genomspelbara partier från öppen klass och damklassen

* * * * *

Rilton Cup – rond 3

Aravindh Chithambaram är med i tättrion på 3 av 3. Foto: Lars O A Hedlund

Antalet fullpoängare reducerades till tre i tredje ronden. I tättrion har vi Kacper Piorun, Jaime Santos och Aravindh Chithambaram. Den senare mötte en rysk IM som ställdes inför ett svårt val i den här ställningen:

Aravindh Chithambaram – Vasilij Usmanov 
Svart drar

Ska svart spela 61...Se6+ med idén Sc7 och en förhoppning om att kunna hålla a-bonden i schack, eller ska han försöka tvinga fram ett remislutspel med torn mot torn och springare? Usmanov satsade på det senare.
61...Sxa6 62.Sxa6 Txf3


Nu gäller det bara att trolla bort vits sista bonde. Vid första anblicken ser det väl inte ut som ett omöjligt projekt?
63.Sc5+ Ke7 64.Ke5
Det dyker upp en för svart mycket obehaglig ingrediens: ett farligt kungsangrepp.
64...Te3+
Svart hinner inte med 64...Th3, till exempel 65.Tb7+ Kd8 66.Kd6 Ke8 67.Se6 Td3+ 68.Ke5 Te3+ 69.Kf6 med ett avgörande matthot.
65.Kxf4 Th3 66.Kg5


Det avgör saken: h4-bonden klarar livhanken.
66...f4 67.Te6+ Kd8 68.Td6+ Kc8 69.Tf6


69...uppg.
Vit kan hugga in på h5 och f-bonden är under kontroll.

Ett av flera intressanta möten i morgondagens rond: Nils Grandelius har svart mot tolvårige Rameshbabu Praggnanandhaa.

Resultatservice
Partier genomspelbara