torsdag 28 december 2017

Rilton Cup – rond 2

Ralf Åkesson är en av sexton som inlett med två vinster. Foto: Lars O A Hedlund

MATTI SVENN:
Det var ett nöje att följa rond 2 i Riltons livestudio med Martin Lokander och Ulf Andersson vid rodret. Uffes engagemang för spelet på brädet och hans enorma schackkunskaper lyste tydligt igenom. Ibland undrar man om man själv begriper något av det ädla spelet efter att hört Uffe. I följande ställning mellan indiern J Sai Agni Jeevitesh och nyblivne juniorvärlsmästaren Aryan Tari ansåg Ulf att vit spelat riktigt dåligt i öppningen och förutspådde att han kommer att få kämpa hårt utan att egentligen bjudit upp till kamp.


Mycket riktigt.

J Sai Agni Jeevitesh – Aryan Tari 
Svart drar

40...g4! 41.uppg.
Det blir matt efter 41.fxg4 b5+ 42.cxb5 axb5+ 43.Ka5 Txa3 matt.

I mötet mellan Erik Blomqvist och Milton Pantzar var Ulf tvärsäker på att det är inga som helst problem för svart i diagramställningen efter 25...Dd4. I stället följde:

Erik Blomqvist – Milton Pantzar 
Svart drar

25...Ld4 26.Sf4 Kh7 27.Sh5 Db8? 28.Dg4 Dg8 29.Dd1 Dd830.e5! Lxg2 31.Dg4 Df8 32.Sxf6+ Kh8 33.Dxd4 La8 34.Dd3 uppg.

Nils Grandelius kvalitetsoffer 27...Tb4 mot Lars-Oskar Hauge fick gillande nickar av Ulf. För att komma igenom vits försvar krävdes extraordinära metoder, förståelse och kunskaper.

Lars-Oskar Hauge – Nils Grandelius 
Vit drar

Vit tog kvallen, och bestämde sig för ett hårdnackat försvar med 28.Lxb4 cxb4 29.Ta2 Db6 30.Kh1 Sd7 31.f4 Sc5. Det var dock Nils som slutligen drog det längsta strået efter 67 drag i den eviga tidsnöden som uppstår efter drag 40.

Sexton spelare har fullt pott, däribland Nils Grandelius, Erik Blomqvist och Ralf Åkesson.

Resultatservice
Partier genomspelbara

* * * * *

Snabbschack-VM – tredje dagen

Vishy Anand, världsmästare i snabbschack. Foto: riyadh2017.fide.com

LG: Det går tydligen bara uppåt i åldrarna. Vasilij Ivantjuk var 47 år när han blev världsmästare i snabbschack förra året. Nu vann Vishy Anand snabbschack-VM i Riyadh och han är 48. Det är 14 år sedan Anand vann detta mästerskap förra gången. Nu krävdes det ett särspel mot Vladimir Fedosejev där Anand vann båda blixtpartierna.

Fedosejev var i ledningen efter två dagar och började tredje dagen med ett hej vilt parti mot Rauf Mamedov. Fedosejevs kung var helt ute och cyklade men klarade livhanken på mirakulöst vis. Mot slutet var det i stället Fedosejev som hade vinsten i en liten ask:

Rauf Mamedov – Vladimir Fedosejev 
Svart drar

I partiet följde 46...Dc2 47.Dxe6 Lxg1 48.Dh3+ (vit har evig schack) 48...Kg8 49.Dc8+ Kh7 50.Dh3+ Kg8 remi. Vinsten fanns där med 46...Dxf3!!.

Det såg annars lovande ut för Magnus Carlsen efter hans vinst mot Fedosejev i rond 12. Med tre ronder kvar var Carlsen i ensam ledning och inför sista ronden delade han ledningen med Anand. I sista ronden spelade Anand en elvadragsremi mot Bu Xiangzhi medan Carlsen förlorade mot Alexander Grisjtjuk.

I damklassen var det Ju Wenjun från början till slut. Hon blev världsmästare obesegrad på 11,5 poäng. Pia Cramling kom 31:a med 8,5 poäng.

Resultatservice öppen klass och damklassen
Genomspelbara partier från öppen klass och damklassen

* * * * *

Traditionellt årsslut för Jonny Hector

Jonny Hector mot Jacob Abildlund Brorsen i rond 3 i Øbros nyårsturnering. Ekonomiskt spel: pjäsflytt med vänster näve, protokollföring med höger. Foto: LG

LG: Jonny Hector avslutar året som han brukar göra, det vill säga genom att pendla mellan hemmet i Helsingör och Øbros spellokal på Østerbro i Köpenhamn. Christer Olesen och jag var där idag och såg Jonny vinna en miniatyr i rond 3.

Jonny Hector – Jacob Abildlund Brorsen 
Svart drar

Det hotar som synes en familjeschack på f6. Vi studerade ställningen på en skärm i kaféet och kom fram till att 22...Kh8 kunde besvaras med 23.Sf6! där 23...gxf6 faller på 24.Th5 Kh7 25.Df4 med matt. Medan vi stod och saglade passade Jacob på att ge upp.

Efteråt fick vi en annan vinstvariant av Jonny: 22...Dc6 23.d5 Dg6 24.Dxg6 fxg6 25.Txe8 Txe8 26.d6+ Kh7 27.dxc7 med lätt vinst.

Efter dagens första rond skulle Jonny vila på ett bibliotek medan Christer och jag drog iväg till ett av Köpenhamns bästa burgerställen. Cock's & Cows har flera gånger fått pris som ”Byens Bedste”. När vi klev in i värmen vid halv fyra var det inte många gäster, men Christer kände genast igen en av dem: Kim Källström. Där satt han minsann med en för oss okänd person.

Och vad gör han i Köpenhamn? Christer har jobbat som reporter på Radiosporten och jag tyckte att han kunde göra en försiktig framstöt. Christer påpekade att han numera är pensionär och påminde om att vi är två väluppfostrade mänskor som låter folk sitta i fred om de troligen önskar så. Och vi är inte paparazzofotografer. Det finns följaktligen inte något bildbevis.

Men det är tillåtet att spekulera. Om det visar sig att Kim Källström inom kort ansluter sig till FC Københavns organisation – som hjälptränare? – så minns att du läste det här först. Nu gjordes det en intervju med honom för två veckor sedan i Aftonbladet där han antyder att det skulle vara skoj för honom att syssla med något annat än fotboll i framtiden. Det troligaste är väl att han bara satt där med en kompis för att han gillar en god burgare.