fredag 15 december 2017

Malmö Open – dag 1

Topprankade Tiger Hillarp Persson besegrade Ronald Hansson i rond 1. Foto: LG

När jag kommer in i Rådhushallen går mina tankar inte sällan till kandidatmatchen mellan Boris Spasskij och Bent Larsen den där sommaren 1968. Väggpanelen, vävnaden, golvmarmorn och armaturen är densamma nu som då. Där borta på andra sidan från entrén satt de båda VM-kandidaterna, och där i första bänkraden på åskådarplats satt Lizzie och läste deckare. Det var första gången jag såg ett stormästarmöte, men allt det där kan man ju läsa mer om i boken.

”Lite tunt i toppen”, tyckte Axel Ornstein denna afton när han studerade lottningen för rond 1 i traditionella Malmö Open. Mycket tunt med utländska spelare, kan jag tillägga. Danske veteranen Mogens Moe och tysken Stefan Kalhorn är de enda utländska inslagen bland de tjugo högst rankade. Här krävs mer och bättre marknadsföring. Uppmaning: konsultera Calle Erlandsson. Jag älskar turneringar med internationell atmosfär och den saknar jag i den här årgången.

Här en partiställning från rond 1. Linus Johansson rotade i besticklådan och fann två giftiga gafflar.

Linus Johansson – Ola Westerlund 
Vit drar

19.Seg5+ uppg.
Efter gaffeln på g5 väntar ju ännu en på e6.

Resultatservice
Partier

* * * * *

Blixt-EM i Katowice samlade 1068 spelare. Foto: katowice2017.eu

Vid blixt-VM i Katowice gästspelade Markus Örndahl och Drazen Dragicevic i direktsändningen. Det var dubbelrondigt och det såg lovande ut för Markus i hans partier mot Petar Arnaudov, en bulgarisk stormästare som spelar under Fide-flagg. Men vinstställningar i blixtpartier devalveras lätt och Markus fick nöja sig med remi i ena partiet. Här en ställning från det andra partiet:

Petar Arnaudov – Markus Örndahl 
Svart drar

Det handlar om en kapplöpning mellan två fribönder. Efter 52...Ta8 53.a7 vann vit kapplöpningen. Resultatet hade blivit ett annat efter 52...d2! 53.a7 Sf3! med matthot, och efter 54.Kg2 Se1+ är det promovering på gång och svart vinner.

Vitryssen Sergej Zjigalko tog hem EM-titeln på 18 poäng (av 22). Av de sex svenskarna gick det placeringsmässigt bäst för Felix Tuomainen. Han kom på 159:e plats med 14 poäng. Nu blir det snabbschack-EM i två dagar.

Resultatservice
Partier