onsdag 27 december 2017

Rilton Cup – rond 1

Eric Thörn kan vara nöjd med inledningen: remi mot Ivan Sokolov. Foto: Lars O A Hedlund

Krishnan Sasikiran kom till Stockholm som topprankad och vinnare av föregående Rilton Cup, men i första ronden förlorade han mot en amerikansk IM, Dean Ippolito. Det är naturligtvis första rondens stora överraskning. Starkt av Eric Thörn och Kaan Kücüsari att spela remier med Ivan Sokolov respektive Sergej Ivanov, i det senare fallet med mersmak.

Ur svensk synvinkel sätts det största hoppet till Nils Grandelius och i kommentatorstudion noterade Ulf Andersson och Martin Lokander att Nils fick slita lite för vinsten mot Deniz Arman.

Inbakad i Rilton Cup har det blivit ett slags återträff för några av huvudkonkurrenterna i junior-VM häromsistens. I det sällskapet finns juniorvärldsmästaren Aryan Tari, Chithambaran Aravindh, Rameshbabu Praggnanadhaa, Kirill Aleksejenko och Awonder Liang. De vann sina partier mot lägre rankade motståndare.

Awonder Liang – Gupta Sankalp 
Svart drar

Hur ska egentligen e7-bonden värderas? Efter 35...Sf6 36.Td6 Se4 är det fortfarande oklart. Men Sankalp valde i stället att gardera springaren och det var ödesdigert.
35...Tc7? 36.Td6! Kh7
Eller 36...Sc5 37.Df6+ Kh7 38.Td8 Td7 39.h4 med lätt vinst.
37.Dxg6+ Dxg6 38.Txg6


Bonden på e7 har som synes förvandlats till en guldklimp.
38...Txc4 39.f3 Tc1+ 40.Kf2 Tc2+ 41.Ke1


41...uppg.
På 41...Tc8 följer 42.Td6.

Jag tycker om Ulf Anderssons engagemang i kommentatorstudion. Han blir väldigt glad när det spelas fina drag och ibland blir han upprörd när någon gör bort sig positionellt.

Resultatservice
Partier genomspelbara

* * * * *

Snabbschack-VM – andra dagen

Vladimir Fedosejev besegrade Baadur Jobava i dagens första toppmöte. Foto: riyadh2017.fide.com

Sergej Karjakin var 12 år och 7 månader när han erövrade GM-titeln. Det gjorde honom till den yngste stormästaren genom tiderna och den rekordnoteringen gäller fortfarande. Nu är han 27 år och energiska juniorer utmanar honom då och då. Som idag i Riyadh då han mötte 15-årige ryssen Andrej Esipenko. Det blev en hemsk historia för Karjakin.

Sergej Karjakin – Andrej Esipenko 
Svart drar

22...Db3!!
Det är sådana drag som jag förknippar med konstnären Jobava.
23.bxc3 Dxc3+ 24.Lb2 Lxb2+ 25.Txb2 Dc1+


Det är mer eller mindre forcerat hela vägen.
26.Tb1 Sc2+ 27.Dxc2 Dxc2 28.g3


28...b5!
Det rätta sättet att snabbaktivera tornet.
29.cxb5 Td4 30.uppg.

Inte mycket förändrades i toppen. Vladimir Fedosejev är fortfarande i topp och Magnus Carlsen ligger alltjämt en poäng efter honom. Carlsen satte bort sig mot Vishy Anand och det blev dagens förlustparti för världsmästaren.

I damklassen blev det +1 för Pia Cramling även andra dagen och hon har nu 6 poäng. Ju Wenjun leder på 8 poäng. Återstår morgondagens fem ronder.

Resultatservice öppen klass och damklassen
Genomspelbara partier från öppen klass och damklassen

* * * * *

KARLSTAD. Den ende stormästaren i Karlstad Open, Thomas Ernst, inledde med remi mot Christoffer Stenman (elo 1887).

ØBRO. Jonny Hector är topprankad i Øbros nyårsturnering och som framgått i direktsändningen har han inlett med två vinster. Den traditionella turneringen spelas över sju ronder.