Turneringschefen Malcolm Pein skojade lite med spelarna när han skulle starta dagens rond. Han läste upp en paragraf i Fides regelbok där det framgår att spelet går ut på att sätta motståndarens kung schack matt. Det var naturligtvis en kommentar till att remiprocenten då var mastiga 100. I kommentatorstudion sa Yasser Seirawan att han hade tagit det som en förolämpning om han varit en av de tio spelarna i London Chess Classic. Nja.
I mitt umgänge med Yasser har jag förstått att han är en ödmjuk person som är noga med ett korrekt uppträdande. Han lät som en elev till Magdalena Ribbing när han förklarade för mig att man inte ska peka på någon som man tilltalar. När vi skulle till avslutningen vid GMA-turneringen i Skellefteå 1989 föreslog han på sitt milda sätt att jag skulle låna en av hans slipsar. Om jag minns rätt tackade jag nej – på ett mycket vänligt sätt – under påverkan av Bent Larsens syn på slipsar.
Första gången Yasser bodde hemma hos mig och min dåvarande sambo i Malmö var i samband med Schacknytts jubileumsturnering 1979. Tidigare det året hade han blivit juniorvärldsmästare i Norge. Jag hade inte träffat honom förut och visste inte vad jag kunde vänta mig. En grabb med resväskan till brädden fylld av Informatorer? Inte alls. Inga schackböcker. Däremot Fjodor Dostojevskijs ”Crime and Punishment”.
Anledningen till att jag nu minns den boken är att han nämnde den i en kommentar till dagens parti mellan Sergej Karjakin och Fabiano Caruana. Brott och straff, alltså. Karjakins brott enligt Yasser: han accepterade ett remianbud i en vinstställning i rond 3. Straffet: i rond 4 blev han turneringens förste förlorare. I den analogin fick Sergej Karjakin spela rollen som Rodja Raskolnikov, och gärna det om det får någon att vilja läsa den klassikern.
Efter nitton remier blev det äntligen ett vinstparti. Caruana använde sig av en öppningsidé som enligt kommentatorerna introducerades nyligen av den unge polacken Jan-Krzysztof Duda. Partiet avvek från Caruanas prepp i den här ställningen:
Sergej Karjakin – Fabiano Cauana
Vit drar
Karjakin spelade 16.Se4 och Caruana fick mycket beröm från kommentatorstudion för sitt fina svarsdrag 16...f5!. Partiet kommenterat av Daniel King.
När Wesley So kommenterade sitt remiparti mot Michael Adams för Maurice Ashley så ombads So att även kommentera den då aktuella ställningen i partiet Karjakin–Cauana efter 30.Sc1. Som en i remistimmet kommenterade So: ”Det är kanske dags för Sergej att bjuda remi.” Man kunde höra skratt i bakgrunden. Vid det laget var det i stort sett redan kört.
När Magnus Carlsen skulle kommentera sitt remiparti mot Maxime Vachier-Lagrave var det inte upplagt för något skämt. Han var synbart besviken och butter.
Rond 4
Hikaru Nakamura – Jan Nepomnjasjtjij remi
Wesley So – Michael Adams remi
Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen remi
Vishy Anand – Levon Aronian remi
Sergej Karjakin – Fabiano Caruana 0-1
Partierna genomspelbara
Ställningen efter fyra ronder:
Fabiano Caruana 2,5; Jan Nepomnjasjtjij, Vishy Anand, Levon Aronian, Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen, Wesley So, Michael Adams och Hikaru Nakamura 2; Sergej Karjakin 1,5 poäng.
Rond 5 (onsdag kl. 17)
Jan Nepomnjasjtjij – Sergej Karjakin
Fabiano Caruana – Vishy Anand
Levon Aronian – Maxime Vachier-Lagrave
Magnus Carlsen – Wesley So
Michael Adams – Hikaru Nakamura
* * * * *
I London CC Open tappade Nils Grandelius tråden i ömsesidig tidsnöd och hans vinstställning förvandlades till en remi. Jonny Hector vann däremot sitt parti. En avgörande sekvens i det partiet:
Gary Quillan – Jonny Hector
Vit drar
37.c4? Txa4
Bonderea i London.
38.cxd5 Ta1+ 39.Le1 Txe1+ 40.Kf2 Te5
och Jonny vann tornslutspelet. Hela partiet.
Nils och Jonny står på 4 poäng. Hrant Mulkumyan och Jahongir Vachidov leder på 5 poäng.
Resultatservice London CC Open
Svensktrions resultat
Partierna genomspelbara