tisdag 30 juli 2019

Grand Chess Tour i Paris

Snabbschack i Paris. Foto: Lennart Ootes 

Maxime Vachier-Lagrave tycks ha kommit över harmageddonförlusten i Riga. Efter tre dagar snabbschack på hemmaplan i Paris leder han tredje etappen i Grand Chess Tour 2019. I snabbschacksdelen belönades vinster med 2 poäng, remier med 1 poäng. Idag är det vilodag och sedan blir det arton ronder blixt onsdag–torsdag med normal poängfördelning.

En snygg räddning från rond 4:

Fabiano Caruana – Daniil Dubov 
Svart drar

20...Sxg4! 21.fxg4 Txe2! 22.Sxe2
Eller 22.Dxe2 Lxd4 23.Txd4 Dxc3 24.Tdd1 Da1+ 25.Kd2 Dd4+ 26.Kc1 Da1+ med samma resultat.
22...Da3+ 23.Kb1


23...Txb3+ 24.axb3 Dxb3+ 25.Ka1 Da3+ 26.Kb1 remi

Ställningen efter snabbschacket:
Maxime Vachier-Lagrave 13; Alexander Grisjtjuk 12; Jan Nepomnjasjtjij och Vishy Anand 10; Fabiano Caruana och Jan-Krzysztof Duda 9; Hikaru Nakamura 8; Sjachrijar Mamedjarov och Daniil Dubov 7; Anish Giri 5 poäng.

Partierna

* * * * *

En rond kvar i Rumänien för Björn Ahlander. Foto: Petra Olsson 

I rond 7 i Arad Open satt Björn Ahlander med två kantspringare, och vad skulle han göra med dem? Det tog två drag att göra sig kvitt springarparet. Den ena springaren offrades och den andra skenoffrades:

Ionut-Alexandru Dobrin – Björn Ahlander 
Svart drar

19...Sxc4! 20.Dxc4
Bättre syna än att acceptera en bondeförlust utan vidare.
20...Sxg3+! 21.hxg3 Dxg3 22.Te2 Th5


23.Tg2
Inte 23.Th2 Txh3 24.Txh3 Dxh3+ 25.Kg1 Dg3+ 26.Kh1 Tf5 27.Dg4 Dxg4 28.fxg4 Txf1+ och svart vinner.
23...Dxh3+ 24.Kg1 Txf3 25.Txf3 Dxf3 26.De2 Dh3 27.Th2 Dg3+ 28.Tg2 Dh3 29.Th2


29...Dxh2+!
Efter avvecklingen har svart fyra bönder för löparen – om vi håller oss till det rent materiella.
30.Dxh2 Txh2 31.Kxh2 h6
Datorn är beredd att släppa in löparen bakom bondekedjan på vissa villkor, men det är knappast något som tilltalar en mänsklig hjärna. Det fanns fler djupsinnigheter som parterna styrde förbi tills man nådde denna ställning:

Svart drar

Björn drog 40...g3 och hade fortsatt goda vinstchanser. Ännu bättre är 40...h3+! 41.Kg3 Ke4 42.Lg1 Kd3 43.Kxg4 Kxc4 44.Kxh3 b5 och svart vinner. I partifortsättningen fick vit chansen att rädda en halva. Synd på så rara ärtor. Hela partiet.

Inför morgondagens slutrond står Björn på 5,5 poäng. När turneringen är undanstökad får han börja förbereda sig för den kommande helgens uppgift: han ska tjänstgöra som kommentator under Cellavision Chess Cup.

Resultat och partier

När indiern Sreeshwan Maralakshikari vann Brittiska Samväldesmästerskapet U12 förra sommaren hade han elo 2050. Här en intervju med honom efter den triumfen. I våras vann han Asienmästerskapet U14 och nu ståtar han med elo 2461. Hans dröm om att ta den tredje och slutgiltiga IM-inteckningen i Sitges Open försvann mer eller mindre när han förlorade mot en landsman i rond 7. I dagens slutrond spelade han remi mot Torbjörn Glimbrant.

Det var Glimbrants högst rankade motståndare i turneringen. Som tidigare rapporterats förlorade han mot GM Ruslan Pogorelov i rond 5. Det finns anledning att återkomma i det här ärendet.

Torbjörn Glimbrant – Ruslan Pogorelov 
Vit drar

51.Sd6??
Grymt. Vinsten var där med 51.De7+, till exempel 51...Kg8 (51...Kh6 52.Dxe5 fxe4 53.Dh8 matt) 52.De8+ Kg7 53.Dxe5+ Kg8 54.De8+ Kg7 55.De7+ Kg8

analys

56.Sg5 Tc7 57.De8+ Kg7 58.De5+ och Dxf4.
51...T2c3 52.uppg.
Till exempel 52.Da7+ Kh6 53.Sf7+ Kh5 54.Sxe5 Th3+ 55.Kg1 Tc1 matt.

Torbjörn Glimbrant slutade på 5,5 och Anders Larsson på 5 poäng. Resultat och partier.

* * * * *

Soundcheck på Pildammsteatern. Foto: Lars Grahn 

Det var tillbommat på Margaretapaviljongens kafé ett par veckor. Det satt en lapp på dörren med upplysningen att det var stängt på grund av en ”vattenläcka”. I lokaltidningarna kunde man läsa om det egentliga skälet: råttor.

Nu är det stängt för råttor och vi stamgäster kan åter slå oss ner och njuta av den vackraste delen av Pildammsparken. Efter dagens arbetspass med penna och kollegieblock knallade jag över till Pildammsteatern för att lyssna på gruppen Mario Lucio & Simentera. Det var soundcheck och tillfälliga avbrott, men jag är nöjd med vad jag fick.

Ingen kvällskonsert för mig, jag fick bege mig hem för att ta hand om bloggen. Det roar mig också men just denna dag, när den olidliga värmeböljan äntligen klingat av, hade jag gärna stannat kvar och anslutit mig till dottern Lisa och några av våra vänner.


måndag 29 juli 2019

Slutrapport från festivalen i Metz

Pont Moyen i Metz. Foto: Sebcaen, Wikimedia Commons

MAX WAHLUND:
I mitt senaste inlägg här på bloggen rapporterade jag att jag tagit 1,5/2 i C-gruppen och såg fortsättningen an med tillförsikt. Vad som hände sedan var att jag fick totalt 0,5 poäng på de följande fem ronderna, och den halvan var en ren gåva! 2/7 alltså. Jag började fila lite på detta blogginlägg och valde titeln ”Massakern i Metz”. Nu hade domslutet kommit – jag råkade kanske spela ett par bra partier i SM, men nu hade jag svart på vitt att jag egentligen är en total clown utan tillstymmelse till aning om hur man spelar schack.

Det var bara två partier kvar, och till råga på allt var det mot de två spelare som ledde turneringen med viss marginal. För att göra en lång historia kort – jag slog dem båda två. Med 4/9 och ett visst rankningsplus (jag var trots allt rankad som 10:e man) måste jag resultatmässigt ge mig själv godkänt. Och spelet var ändå inte så uselt.

Förvirrande, vad var det som hände egentligen? Förmodligen är inte den avgörande faktorn att jag är en värdelös clown utan att dessa tajta bergerturneringar är spännande, ovissa, och farliga. Farliga på det sättet att det kan sluta hur som helst. I en schweizerturnering som svenska GP-turneringar får jag nästan säkert mellan 4,5 och 5,5 poäng på de åtta ronderna. I en tioronders bergergrupp som i Metz skulle jag kunna hamna på 0 – men även på 9. Varje parti är stenhårt och gäller mycket.

De partier jag spelade var spännande och säger en del om var en 2100-spelare som jag själv har sina brister. Jag hoppar över de två första ronderna som jag nämnde förra veckan och visar en ställning från varje parti från rond 3. Ni kan roa er med att försöka lista ut nästa drag – oftast är det bra, ibland är det dåligt, men i samtliga fall är det avgörande.

Vi börjar i rond 3, mot WFM Anysia Thomas. Jag såg att hon spelade Grünfeld så jag provade varianten Sjachrijar Mamedjarov slog MVL med i Riga, avbytesvarianten med Da4+. Den funkade ganska bra men hon försvarade sig fyndigt, offrade först bonde och sen kvalitet. Vi hamnade så småningom i nån sorts dynamisk balans. Jag har materiell fördel men lite osäkrare kungsställning. Det är jag som har vinstchanserna efter 20 drag, men hur skulle jag bära mig åt? Avancera med de fåtaliga bönderna framför kungen, är inte det farligt? Det är just den sortens strategiska avgöranden som är så svåra, tycker jag. Till slut bestämde jag mig för en plan där jag skulle bryta igenom med damen ner på åttonde raden samtidigt som löparen kom från andra hållet. På så sätt skulle jag framtvinga avbyte av både damer och löpare och sen är det väl helt vunnet för mig, eller hur? Vad kan svart göra här?

Max Wahlund - Anysia Thomas 
Svart drar

27...Te8!!!
Som Gunjan från Dirty Chess Tricks brukar säga: BAM!!!! Den var inte rolig att se utföras. Den fina vinsten jag redan mentalt antecknat förvandlas till förlust, damen på b8 är överlastad och löparen på h6 faller. Dessutom är min kungsställning en katastrof och tornet på h1 utanför spel. Ska man räkna bör man räkna rätt och det gjorde inte jag. Jag gav upp efter några drag.

Nästa rond: Här fick jag den där gratishalvan. Jag offrade kvalitet, eftersom jag gillar att göra det, men fick verkligen ingenting för det. Nu är det slutspel och frågan är om min motståndare ska offra tillbaka eller inte, hur är det med bondeslutspelet? Vad tror du? Gissa innan du tittar.

Etienne Muller – Max Wahlund 
Vit drar

50.Kd5?
Fel beslut. Efter 50.Txg7+ är det enkel vinst, den svarta kungen trycks bort från försvaret av f6 utan större problem. Vit kan ju offra igen senare istället men oavsett när man offrar måste man förstås ha räknat hem bondeslutspelet först. Istället spelade monsieur Muller in kungen på f8 men då var det nära att jag vann istället, han fick offra tornet desperat för att hinna ta mina bönder.

I rond 5 brände det till direkt. Min unge motståndare spelade Volga och eftersom jag redan mött Volga i rond 1 ville jag variera mig och spela något mindre skarpt. A4-varianten är väl lugn och säker? Här har jag just spelat b3 för att opponera på långa diagonalen.

Max Wahlund - Nathan Ronce 
Svart drar

7...Sxe4!
Ännu en gång: BAM!!! Vad fasen nu då? Vi har ju inte börjat spela ännu, vad är det för dumheter? Du ska spela Lg7 och rockad och sånt, inte ta min garderade bonde! 8.Dxe4 följs av 8...Lg7 9.Ta2 Lf5 och slag på b1. Usch vad irriterande. Jag spelade 8.Lb2 Sf6 9.Lxf6 istället men den där bonden visade sig rätt avgörande.

Rond 6 och ännu en Nathan i typ 10-årsåldern som motståndare. Eftersom alla spelar Volga och Benoni och sånt kan väl jag göra det också tänkte jag, nu ska jag krossa, så det så. Partiet blev ruskigt skarpt och spännande, en bonde försvann återigen längs vägen men den här gången hade jag kompensation, tyckte jag ...

Nathan Nguyen-Cadoret – Max Wahlund 
Svart drar

22...La8?
Äsch! Under flera drag hade jag ögnat ner mot kungsflygeln. Nåt offer ska man väl kunna få in. Här hade jag min chans! Under en liiiiten glipa i den schackliga tidsrymden funkar 22...Lxg2! - men det är med nöd och näppe. Datorn visar fortsättningen 22...Lxg2 23.Kxg2 Sg4 24.Db2+ Kg8 25.h3 Sxe3+ 26.fxe3 Tg5+ 27.Lg4 Txg4+ 28.hxg4 Dxg4+ (här skulle jag alltså ligga ett helt torn under, som dock vit snart måste ge tillbaka för att undvika att bli matt) 29.Kf2 Dh4+ 30.Kg2 Txe3 31.Tf8+ Kxf8 32.Dh8+ Kf7 33.Td7+ Te7 34.Txe7+ Dxe7 35.Dxh7+ Kf6 36.Dh4+ g5 och ett damslutspel med bonde mer.

Jag kan ärligt säga att jag inte var i närheten av att se ens början av denna variant. Jag tänker återigen på min hemliga välgörare på Västkusten som säger ”Max, är schack allvar för dig eller bara ett äventyr?” och ”en stark spelare räknar snabbt, långt och exakt”. Tja, vad säger man om någon (mig) som spelar Benoni, inte ser angreppsidéer, och inte räknar vare sig snabbt, långt eller exakt? Finns det något annat begrepp än schack-charlatan? Knappast va? Men kan inte charlatanen ta och slå på g2 åtminstone på ren vinst och förlust om inte annat?

Hur som helst, efter denna missade chans fick jag inga fler. Nathan den andre bytte ner till slutspel med bonde mer och vann säkert. 2/6 nu och det började kännas lite kymigt.

Sjunde ronden och Benoni igen. Säga vad man vill men det blir spännande partier! Som min motståndare konstaterade efteråt, i Benoni räknas varje tempo. Några överdrivna laveringar har man inte tid med, här är det knivslagsmål på liv och död som gäller. Här är jag vid draget:

Max Wahlund – Alexandre Ek 
Vit drar

27.Lxd6?
Om jag i förra partiet förlorade genom att inte slå, så förlorar jag här genom att slå. Återigen: räkna ”snabbt, långt och exakt” ... Visst, jag får en bonde, men det håller helt enkelt inte. Efter 27...Dxd6 28.Txf5 Sf4 29.Sc4 Sxe2+ 30.Kh1 Dg6 var det dags att stanna uret. 27.e4 hade istället hållit balansen.

Som sagt, vid det här laget var jag rätt mör! 2 poäng av 7. Jag hade inte spelat så vansinnigt illa men jag saknade uppenbarligen det som behövdes.

Två partier kvar mot de båda ledarna. I rond 8 mötte jag unge Manu Potrel som nyss krossat den andre toppspelaren Stanislas Loiret. Då hände något ovanligt – jag fick in en prepp. Potrel gick fel direkt och att hitta det bästa draget här, som fick vit att ge upp, är kanske inte alltför svårt.

Manu Potrel – Max Wahlund 
Svart drar

15...Da4+ och det är matt i två drag. Kändes fint!

Och så var det bara sista ronden kvar. Loiret hade genom min vinst mot Potrel återtagit förstaplatsen, så nu var Potrel förhoppningsfull om att jag skulle kunna skrälla ännu en gång. Potrel vann sitt parti vilket gjorde att han skulle vinna turneringen om jag vann. Om jag förlorade skulle Loiret vinna, och om jag spelade remi skulle det bli blixtsärspel Loiret-Potrel om förstaplatsen – en rolig och ovanlig nyhet i turneringen.

I det här läget måste man nog ändå beskriva min motståndare, så att bilden blir klar. Lite oklart vem man ska jämföra honom med inom svenskt schack, vi har visserligen en del original, men tveksamt om de riktigt är på den här nivån, åtminstone bland nu levande. Namnet Åke Olsson dyker osökt upp i minnet ... även om han inte brukade gå klädd i rosa fedorahatt med pärlor längs brättets kant. Utöver hatten hade min motståndare rosarutig skjorta, mörka byxor och på fötterna rosa foppatofflor. (Han såg dessutom nästan ut att campa vid brädet – bredvid bordet hade han alltid en stor väska med innehållet halvvägs utspillt på golvet. Det mesta verkade vara mat- och rökrelaterat.) Inget av detta inverkade förmodligen på hans spelstyrka, ej heller det faktum att han såg ut att konsekvent bojkotta stadens tandläkare, men att inte ha sovit sedan tyskarnas belägring av staden 1870 kan knappast vara bra för spelet. Hade hans ansikte varit en fantasynovell hade den hetat Sagan om ringarna under ögonen ...

Hur som helst, jag slog mig ner mittemot detta excentriska geni (som ju närapå gått som tåget i tuneringen) och drog 1.e4. Ingen mer Benoni tack. Det visade sig snabbt att min rosaklädde motståndare inte var på något vidare spelhumör. Så fort han gjort sitt drag lämnade han brädet och vandrade runt i lokalen och ganska ofta ut ur densamma också. När han såg att det blivit hans tur tog han ett snabbt skutt upp i stolen och satt på huk på sätet i sina foppatofflor med huvudet begravt i händerna. Vid något tillfälle noterade jag två äldre män stå och skratta och peka på honom: ”Il s’en fout!” Med andra ord: ”Han skiter i det här”. En humörspelare, utan tvekan.

Tack vare min motståndares nonchalanta spel kom jag snabbt ganska mycket bättre i avbytesvarianten i Franskt. Men återigen, hur förvalta? Bäst jag satt där och funderade upptäckte jag att det dykt upp en öppnad men ännu orörd ölflaska på bordet, vid min motståndares sida. Är det verkligen tillåtet, tänkte jag. I samma stund kom huvuddomaren och sade åt honom att man inte får ha alkohol i lokalen under partierna. Jaså, reagerade han, som om det vore en total nyhet. Hur som helst tog han flaskan och gick ut på gården utanför. Nyfiken som jag var gick jag ut dit en stund senare och där stod flaskan på ett bord, till hälften urdrucken ... Nåja, det kan väl knappast vara någon större fördel att dricka under partiet, tänkte jag.

Hur det nu var visade det sig ännu en gång, eländes elände, att omvandlandet av min fördel var en uppgift i svåraste laget. Istället för att vinna en bonde förlorade jag en, men lyckades rädda mig in i ett tornslutspel som jag visste var remi. Remi är ändå inte fy skam mot den turneringens kanske bäste spelare. Ställningen blev faktiskt väldigt snarlik den jag fick upp mot GM Leif Øgaard i NM för en månad sen. Svarts kung är inträngd i hörnet och vit håller remi genom att omväxlande schacka på a7-a8 och omväxlande hota matt om svarts kung försöker gömma sig på h6. Min motståndare hade börjat koncentrera sig och använda tiden lite mer, och nu hade han kommit ända ner på inkrementet. I likhet med vissa våghalsar drog han när han bara hade någon sekund kvar på klockan.

Nu hade vi dragit runt ett bra tag. Det svarta tornet hade gått från b-, till c-, till d-linjen. Det hade schackat min kung, gått mellan sjätte och sjunde raden, men utan att göra några framsteg. Jag började tröttna lite och kunde som vanligt inte låta bli att göra mig lite lustig. Så när jag ännu en gång flyttade min kung undan en tornschack sade jag högt, både till motståndaren och de omkringstående åskådarna: ”En faisant ce coup, je propose que la partie se termine par une nulle.” (I och med detta drag föreslår jag att partiet slutar remi).

Jag fick ingen direkt reaktion, men 30 sekunder senare drog svart ...

Max Wahlund – Stanislas Loiret 
Svart drar

71...g5?!?
Denna möjlighet hade inte Øgaard. Frågan är dock om det inte var den där halva ölen som spelade in. Draget är knappast bra. Plötsligt kan vit börja hota matt på h-linjen. Objektivt är det fortfarande remi, men som det kan uttryckas på franska: Une erreur peut en cacher une autre ... 72.hxg5 h4 73.Tc8 Tb6 74.Tc3 Tb7 75.Kf6 Kg8??? 76.Tc8+ med matt, uppgivet.

Så blev det alltså en bra avslutning för min del på äventyret i Metz.

Nu blev det inte tid att utreda Napoleon III:s livsöde i grunden, men något säger mig att chansen återkommer. Metz (uttalas ”mess”) är en rolig, trevlig och välorganiserad turnering där allt kan hända. Omdömet får bli: klar mersmak!

Turneringstabell

söndag 28 juli 2019

Xtracon Chess Open – rond 10

Rameshbabu Praggnanandhaa, turneringsvinnare.
Foto: xtraconchessopen.dk 

I sista ronden var det upp till Rameshbabu Praggnanandhaa att rädda en troligen förlorad ställning mot Sam Sevian för att vinna turneringen. Sevian missade sin chans till förstapriset i den här ställningen:

Sam Sevian – Rameshbabu Praggnanandhaa
Vit drar

Sevian var i tidsnöd och det följde: 65.De4+ Kd8 66.Dh7 Dxc6 67.Dg8+ De8 68.Dxg7 De2+ 69.Kh3 Df1+ 70.Kg4 De2+ 71.Kh3 Df1+ 72.Kg4 De2+ 73.Kh3 remi.

Alternativet 65.Dc4! ser ut att vinna, till exempel 65...Kd8 66.Dg8+ Kc7 67.Dxg7+ Kxc6 68.Dg4 och det bjuds inte på remischackar, eller 65...Dc7 66.h5 Kd6 67.Kh3

analys

67...Dxc6 68.Dxc6+ Kxc6 69.Kg4 Kd6 70.Kf5 Ke7 71.Kg6 Kf8 72.h6 gxh6 73.Kxf6 med ett vunnet bondeslutspel.

Inför slutronden hade Praggs storasyster Vaishali och Kassa Korley möjlighet att klara GM-normen och båda gick i land med uppgiften, Vaishali genom att besegra Jonny Hector och Kassa genom att ordna remi mot Sune Berg Hansen.

Nils Grandelius fick lite press på Gabriel Sargissian, som dock fann ett par drag som ordnade det nödvändiga motspelet.

Nils Grandelius – Gabriel Sargissian 
Svart drar

22...Sc4! 23.Lf4
Efter 23.Dxb7 Tb8 24.Da6 Ta8 25.Dxc6 Tc8 är vits dam fast i reminätet.
23...Dd7 24.Dc2



24...g5!
I kommentatorsalen menade Nils att det snarare är svart som har initiativet efter det draget.
25.Ld2 Df5



26.Tad1
Efter 26.Te2 kan 26...La3 besvaras med 27.Lxg5!, men efter alternativet 26...Ld6 har svart säker mark under fötterna.
26...Lf6 27.Lc1 Sd6 28.Txe8+ Txe8 29.Te1 remi

Nils slutade obesegrad på tionde plats med 7,5 poäng.

Och nu hoppas jag innerligt att vi alla får chansen att återvända till en ny turnering på Konventum nästa sommar.

För några av dem som var med i Xtracon Chess Open fortsätter schackspelandet imorgon. Då startar en IM-turnering av annorlunda slag i Lund. Det är fyra lag med tre spelare i varje. Var och en möter de nio spelarna i de andra tre lagen. Därigenom blir det både en lagtävling och en individuell turnering med chans till IM-inteckning för dem som är ute efter det.

LASK Schackstudion IM genomförs under fem dagar och de som inte har fått nog efter Xtracon Chess Open och IM-turneringen kan fortsätta fredag kväll i Cellavision Chess Cup på Elite Hotel Ideon. Det kan bli en väldigt intensiv semester ...

Resultat
Partier

* * * * *

Björn Ahlander står på 4 poäng efter sex ronder i Arad Open. Resultat och partier.

Anders Larsson och Torbjörn Glimbrant har 4,5 respektive 4 poäng i Sitges Open efter sju ronder. Resultat och partier.

I rond 6 och 7 i Pardubice fick Theodor Kenneskog chansen att utmana stormästare. Det positiva är att han inte förlorade mot någon av dem. Det negativa att han missade vinsten mot en av dem:

Theodor Kenneskog – Maxim Novik 
Vit drar

Kenneskog hade klar fördel efter 36.Sd6 men den gick förlorad och det hela slutade med delad poäng. Efter alternativet 36.Se5! Lxe5 37.fxe5 visar det sig att e-bonden är farligare än a-bonden, trots att den senare får ett försprång: 37...a3 38.e6 a2 39.Dd7+! Dxd7 40.exd7 och vit vinner. Hela partiet.

Nästa dag bjöd GM Bogdan Lalic remi i trettonde draget och Kenneskog tackade ja till en vilodag i den tjeckiska hettan.

Kenneskog fick ihop 5,5 poäng, Stefan Radovic 3,5 poäng. Tjecken Jiri Stocek vann turneringen på 7,5 poäng. Resultat och partier.

lördag 27 juli 2019

Xtracon Chess Open – rond 9

Nils Grandelius har dragit 1.c4 mot Pia Cramling. I bakgrunden:
Kassa Korley mot Igor Lysyj. Foto: Bengt Kvisth 

Ett tag levde jag i tron att Rameshbabu Praggnanandhaa är högre rankad än sin landsman Murali Karthikeyan, men elotalen baseras ju inte det minsta på vem som är mest omskriven. I själva verket har Karthikeyan 73 elopoäng mer än Pragg. Det var dock ingenting man märkte av under deras parti idag. Pragg vann och är i ensam ledning inför sista ronden.

Nils Grandelius bröt remiraden med en säker vinst mot Pia Cramling. Nils ligger fortsatt en poäng efter Pragg. Han har en framskjuten placering inom räckhåll, men det blir tufft motstånd i slutronden i form av Gabriel Sargissian.

Danmarks högst rankade spelare i turneringen, Mads Andersen, har haft lite problem i Helsingör med att försvara sin ställning. I näst sista ronden krossades han av Danmarksmästaren efter en grov bortsättning.

Allan Stig Rasmussen – Mads Andersen 
Svart drar

14...Se4?? 15.Lxe7!
Efter det draget är det i praktiken kört.
15...Dxe7 16.d6+ Df7 17.Lc4



17...Sxd6 18.Lxf7+ Txf7 19.Dd5 Se4 20.Tfe1 uppg.

En fördel med en turnering över tio ronder är att det ges tillfälle att klara en inteckning efter nio alternativt tio ronder. I näst sista ronden kunde Kassa Korley ha säkrat en GM-inteckning men då krävdes vinst mot Igor Lysyj. Dansk-amerikanen saknade inte en chans att gå i land med det.

Kassa Korley – Igor Lysyj 
Vit drar

I partiet följde 24.Txd8 Txd8 25.Sd4 Lxd4 26.exd4 Dxe2 27.dxc5 remi. Det hade varit bättre att skippa avbytet på d8 och dra 24.Sd4! direkt med gaffelhot, till exempel 24...Txd5 25.cxd5 Se4 26.Dh3 Lxd4 27.exd4 Kg7 28.Tc1

analys

med klar fördel för vit.

Korley får en ny chans att klara GM-normen i slutronden och då handlar det om att han ska ha minst remi mot Sune Berg Hansen.

På bord 94 svarade en norsk junior för dagens damoffer.

Elias Hulleberg Sidali – Alexander Torp Jørgensen 
Vit drar

Tekniskt sett är vits dam fångad och svartspelaren hade nog förhoppningar om en etta i turneringstabellen.
22.dxe6! Lxd6 23.exf7+ Kf8



24.Lh6 matt

I slutronden har Pragg svart mot Sam Sevian, liksom han hade när de möttes på Isle of Man i fjol. Då var det hård kamp och remi efter hundra drag. Det skulle förvåna om amerikanen inte gör ett hårt försök att ta över förstaplatsen.

Resultat
Partier

* * * * *

Med sikte på PRO Chess League

Emanuel Berg toppar Stockholm Wasabis lag. Foto: Lars O A Hedlund 

Wasa SK har engagerat sig i spel på internet och där går laget under namnet Stockholm Wasabis. De har förgäves försökt kvala in till PRO Chess League de två senaste åren. Nu laddar man för ett tredje försök med kval i september. Som ett led i uppladdningen spelar man imorgon en match mot Riga Magicians där varje spelare möter var och en i motståndarlaget. Betänketiden är densamma som i PRO Chess League: 10 minuter plus 2 sekunder efter varje drag.

Det blir direktsändning här med matchspel, kommentarer och intervjuer från klockan 11.45.

Laguppställningarna
Stockholm Wasabis: Emanuel Berg, Rauan Sagit, Richard Wessman och Bo Lindberg.
Riga Magicians: Nikita Meshkovs, Toms Kantans, Ilja Semjonovs och Ritvars Reimanis.

fredag 26 juli 2019

Xtracon Chess Open – rond 8

Gabriel Sargissian är i delad ledning. Foto: xtraconchessopen.dk 

När Rameshbabu Praggnanandhaa spelade remi mot Mads Andersen passade Aryan Tari och Gabriel Sargissian på att ansluta sig till indiern på 7 poäng. Det är nio spelare i förföljargruppen på 6,5 poäng, däribland Jonny Hector efter nya trollkonster. Finns det ett lömskt trix för honom så missar han det sällan.

Jonny Hector – Daniele Vocaturo 
Svart drar

Det är e2-bonden som ska hålla svart ovan ytan. Bästa försöket är 54...Kf4. I stället följde 54...Td1?? 55.T8xe2! uppg. Tack för kaffet.

Efter fyra vinster har Nils Grandelius spelat fyra remier. Det har kostat ett par elopoäng. Med två ronder kvar blir det mycket svårt för honom att få en andel i förstapriset. Liksom Nils står Pia Cramling på 6 poäng.

Anton Korobov gör alltid ett sympatiskt intryck, så även i kommentatorsalen där han visade sitt vinstparti mot Mikkel Antonsen.

Anton Korobov – Mikkel Antonsen 
Svart drar

En kritisk ställning. Ska löparen hugga in på d1 eller operera bort bonden på h5? Korobov förklarade att på 25...Lxh5 hade han planerat 26.Td3 Te6 27.f4 med idén f4-f5. Där är bondeoffret 26...d4 27.Lxd4 ett bättre försök.
25...Lxd1? 26.hxg6


26...d4
Korobov visade alternativet 26...Te6 27.gxf7+ Kh7 28.Tc3 Tg6 29.Th3+ Kg7 30.e6+ d4

analys

31.f8D+ Txf8 32.Lxd4+ med matt på gång.
27.gxf7+ Kxf7 28.Df6+ Kg8 29.Dg6+ Kh8 30.Dh6+ Kg8 31.Tc6


Slutet är forcerat.
31...Lc2 32.Dg5+ Kh8 33.Th6+ Lh7 34.Df6+ Kg8 35.Th5 uppg.

Resultat
Partier

* * * * *


Utanför spellokalen i Arad. Foto: Petra Olsson 

Björn Ahlander har tagit sig till Arad Open i Rumänien där han efter fyra ronder står på 3 poäng. Det finns fem stormästare bland de 229 deltagarna. Resultat och partier.

Torbjörn Glimbrant förlorade mot GM Ruslan Pogorelov i femte ronden i Sitges Open och står på 3 poäng. Anders Larsson har 2,5 poäng. Resultat och partier.

Inför sista ronden i Pardubice har Theodor Kenneskog 4,5 poäng, Stefan Radovic 3 poäng. Resultat och partier.

Xtracon Chess Open – rond 7

Rameshbabu Praggnanandhaa och Daniele Vocaturo i efteranalys. Foto: Lars Grahn 

Han har fått smeknamnet Pragg. Enklast så. Den indiske junioren Rameshbabu Praggnanandhaa är tretton år och en tvärhand hög. Efter sju ronder är han i ensam ledning på 6,5 poäng. De bästa svenska spelarna har 5,5 poäng – Nils Grandelius, Christian Jepson, Pia Cramling och Jonny Hector.

Vedant Kumar Saravana är ett år yngre än Pragg och han kom tydligen välpreppad till mötet med Jonas Mårdell. Jonas: ”Efter att ha blivit sönderpreppad och utspelad av en ung indier så blev densamme lite för ivrig och jag fick in en saftig kontring som blir kandidat till årets skönhetspris.”

Vedant Kumar Saravana – Jonas Mårdell 
Svart drar

Lösningen finns sist i inlägget.


Klaus Berg och Leo Crevatin analyserar sitt remiparti med Milton Pantzar
vid sidan om. Foto: Lars Grahn 

I mitt sista nummer som redaktör för TfS publicerade jag en teoriartikel om en favoritvariant i Kungsindiskt: 1.d4 Sf6 2.c4 g6 3.Sc3 Lg7 4.e4 d6 5.Sge2. Den finns i nummer 4/2008 sidan 59. Det var skoj att se varianten praktiserad i rond 7 med gott resultat:

Milton Pantzar – Casper Liu
Kungsindiskt
1.d4 Sf6 2.c4 g6 3.Sc3 Lg7 4.e4 d6 5.Sge2 0-0 6.Sg3 e5 7.d5 a5 8.h4 h5 9.Lg5


9...De8
Standardfällan i varianten: 9...Sa6 10.Le2 Sc5 11.Lxh5! gxh5 12.Sxh5 och vit vinner. Se hur i min TfS-artikel.
10.Le2 Ld7 11.Dd2 Sa6 12.0-0-0 Sg4 13.Lxg4 Lxg4 14.f3 Ld7 15.Lh6 b5??


Han gör det väldigt enkelt för vit.
16.Sxh5 Lxh6
Om 16...gxh5 så 17.Dg5 med matt.
17.Dxh6 gxh5


18.Th3!
Också ett känt knep i varianten. Vit får ett eller annat torn till g-linjen och sedan är det kört.
18...De7 19.Tg3+ Lg4 20.Dxh5 uppg.

Jag var på Konventum under rond 7 men satt mest vid ett kafébord utomhus i skuggan. När jag träffar jämnåriga danska schackvänner pumpar jag dem på information om Jens Enevoldsen. Nu fick jag veta att en god historia kanske måste förpassas till avdelningen för skrönor. Följande citat är från Verner Nielsens bok Træk af Kampklubbens historie från 1969:
At et skakparti ikke altid forløber efter forventet etikette turde fremgå af følgende lille oplevelse, jeg en aften kom ud for. 
Ved en klubmatch mellem Kampklubben og Frederiksberg Skakforening spurgte min modstander, iøvrigt vor internationale mester Jens Enevoldsen, mig efter kun få minutters spil pludselig: ”Vil du ha' remis?” Jeg studsede, kikkekede op og opdagede nu – let chokeret – at manden på den anden side af brættet var ”upasselig”. Til undskyldning tjener, at det var lige efter krigen, hvor nerverne endnu stod på højkant og man nok kunne trænge til en lille en. Da han samtidig med at fiksere mig skarpt (så godt han nu altså kunne) smækkede en mægtig Browning-revolver op på bordet og lod den pege lige mod mig, var der ved at gå panik i foretagendet. Jeg kom op i en vis fart, stak labberne i vejret og fremstammede: ”Ja, ih ja, tak!” Hvorefter situationen mundede ud i, at makker trak sig tilbage til et sidelokale for at få sig et hårdt tiltrængt blund i en dyb stol.
I korthet påstår alltså Verner Nielsen att han accepterade ett remianbud under vapenhot från en packad Jens Enevoldsen. Boken kom ut medan Jens ännu levde vilket i mina ögon ger viss trovärdighet åt historien, men nu berättade John Zachariasen att Jens berättade för honom att det rör sig om en myt. Så vem i hela världen kan man lita på ...


På ett kafébord bredvid: Anton Korobov och Thibault Fantinel i en efteranalys.
En sommarbild. Foto: Lars Grahn

Resultat
Partier

* * * * *

Vedant Kumar Saravana – Jonas Mårdell 
20...Txc3! 21.bxc3 Txc3! 22.Dxc3 Sxe4 23.Dc4 Sf2++ 24.Kg1 Sh3 matt

onsdag 24 juli 2019

Xtracon Chess Open – rond 6

Jonny Hector mot Mads Vestby Ellingsen. Foto: xtraconchessopen.dk 

På färjan mellan Helsingborg och Helsingör i måndags träffade jag Linus Olsson. Efter överfarten med Hamlet tog vi halvtimmespromenaden från färjeläget till Konventum. Linus är inte särskilt aktiv vid brädet nuförtiden. Det fanns inte någon anledning att fördjupa sig i hans förlust mot en lågrankad norrman i första ronden. Vi talade mest om Köpenhamn. Linus bor kvar i Lund och jobbar numera i den danska huvudstaden. Han är bland de tusentals skåningar som pendlar över Bron varje arbetsdag. Nu har han semester och den här veckan pendlar han mellan Lund och Helsingör.

Efter förlusten har Linus samlat ihop 4,5 poäng på de nästföljande fem ronderna. Idag kunde han glädjas åt en stormästarskalp. Det tar sig.

Linus Olsson – Jan Timman 
Vit drar

34.Dxe8+! uppg.

Damoffer med matt. Det spelades ett annat parti idag med samma tema:

Mads Andersen – Vegar Koi Gandrud 
Vit drar

33.Dg7+! Lxg7 34.Te8+ Lf8 35.Txf8 matt.

Toppmötet mellan Daniele Vocaturo och Gabriel Sargissian slutade med dragupprepning och remi efter 19 drag. Nils Grandelius delade poängen med Sune Berg Hansen och de finns med i den stora förföljargruppen en halv poäng efter tätkvartetten.

Man talar fortfarande om hur Tiger Hillarp Persson missade SM-titeln, hur hans vinstställning i sista ronden mot Jonny Hector gick upp i rök. Det krävs en del för att slå Jonny. Dagens räddning kan läggas till samlingen.

Jonny Hector – Mads Vestby Ellingsen 
Svart drar

Svart slog vakt om sin fördel med 68...De5 men det ebbade ut i remi. Det hade det knappast gjort efter 68...Dd1+ 69.Kh2 Dd6+ med dambyte. Då hade det varit lätt vinst – om det nu finns någon sådan mot trollkarlen från Helsingör.

Resultat
Partier

* * * * *


Sjachrijar Mamedjarov vann finalsärspelet i Riga. Foto: Niki Riga

■ Särspelet i finalen mellan Sjachrijar Mamedjarov och Maxime Vachier-Lagrave i Fides GP-turnering i Riga gick hela vägen till ett harmageddonparti. Där vann Mamedjarov med de svarta pjäserna. Partierna.

■ Mitt barnbarn Milton har fyllt sex och hans dinosaurievurm har börjat svalna. Nu är det Harry Potter som gäller. Tre av de sju böckerna är avklarade och efter varje bok ser han filmen. Det verkar vara allt eller inget när han går in för något. Schackintresset har inte tagit fart. Mina trevande försök biter inte riktigt.

Idag satte vi oss på tåget till Hellerup på andra sidan Sundet. Ett besök på Experimentarium stod på programmet. Ur reklamtexten:
Experimentarium är hela Danmarks vetenskapscentrum där du kan uppleva många interaktiva utställningar och få lära dig nya saker inom vetenskapen. I augusti 2018 blev Experimentarium korad till en av världens bästa och mest innovativa upplevelser av Time Magazine. Experimentarium har varit tankeväckande sedan 1991 och har utforskat världen genom naturvetenskap och teknologi tillsammans med miljoner av nyfikna barn och vuxna.
Timmarna gick snabbt och vi var där till stängningsdags. Rekommenderad lekplats. 

* * * * *

14-åring drog i gång schackfestival

Max Wahlund och Alexis Cahen. 

MAX WAHLUND:
Metz schackfestival har startat med drygt 200 deltagare. I gårdagens blogginlägg skrev redaktör Grahn om bristen på villiga arrangörskrafter i schackvärlden, detta apropå Lars Bech Hansens tragiska bortgång och hotet mot Xtracon Opens fortlevnad. Mot den bakgrunden är det rätt fascinerande att träffa och prata med Alexis Cahen, eldsjälen bakom Metzfestivalen. För fem år sedan bestämde han att Metz behövde en schackturnering, eller förresten, en hel festival. Då var han 14 år gammal! Alexis berättar att han tog frågan till styrelsen i EFE Metz som schackklubben heter.

– Det blev en väldig diskussion, det var inte alls alla som blev förtjusta. Men styrelsen godkände till slut idén med röstsiffrorna 5–4 och då var det bara att köra, berättar Alexis.

Turneringen har vuxit för varje år, från 50 spelare till nu mer än 200. Toppgrupperna blir starkare och starkare. I år är det två IM-turneringar i topp och planen är att få till en GM-turnering nästa år. (Jag försökte locka hit några svenska juniorer i år men det gick inte trots chansen till IM-inteckning, men kanske en GM-inteckning kan locka? Jonathan Westerberg kanske?)

Alexis har redan börjat trappa ner lite, han är ju 19 år nu bevars och måste plugga. En av hans vänner har tagit över huvudansvaret i år. Kanske är det det som är nyckeln, att man turas om och delar på ansvaret. Totalt är det åtta personer med och ansvarar för turneringen.

Alexis bjöd in mig hit till Metz sedan vi båda spelat i Strasbourg Open ifjol (just nu känt tack vare en viss Igors Rausis), och slumpen gjorde att vi båda möttes i första ronden. Jag fick en liten svensk bordsflagga bredvid mig tack vare Jonny Hector som spelat här tidigare. Partiet följde ett tyvärr ganska välkänt mönster – jag spelar upp en fin ställning bara för att tappa tråden och vara nära att förlora. Remi dock till sist.

Det är ju dubbelronder som gäller och på eftermiddagen mötte jag en indisk kvinna. När någon säger ”Indien” blir man ju smått dödsförskräckt men denna spelare var klart medgörlig. Äntligen fick jag göra ett kvalitetsoffer igen och var en hårsmån från att få göra ett till.

Anusha NLV – Max Wahlund
Colle
1.d4 d5 2.Sf3 c5 3.e3 Sc6 4.Ld3 Lg4 5.c3 e6 6.Sbd2 Sf6 7.0-0
Jag hade sett innan att hon brukade spela så här passivt så jag började redan fundera på kungsangrepp, kanske slag på d4 och lång rockad.
7...Dc7 8.h3 Lh5 9.dxc5 Lxc5 10.e4 0-0 11.exd5 exd5
Nu har det blivit nån sorts Tarraschfranskt istället där svart har massor av extratempon.
12.Sb3 Lb6 13.Le2 Tfe8 14.Sbd4 Sxd4 15.Sxd4



15...Txe2
Smack! Detta bara måste vara bra. Vits utveckling är bedrövlig.
16.Sxe2 Te8 17.Te1 Dc5



Datorn föredrar 17...De7 och sakta öka pressen, men jag hade sett ett till kvalitetsoffer efter 18.Le3.
18.Dd4
Desperat och dåligt. I själva verket är kvalitetsoffer nummer 2 osunt och hon borde tillåtit det. Svart hade haft en minimal fördel i slutspelet. Nu får jag en maximal fördel istället.
18...Dxd4 19.cxd4 Lxe2 20.Le3 Lc4 21.b3 La6 22.a3 h6 23.Tec1 Se4 24.Tc2 Ld3 25.Tcc1 Sg3 26.Te1 Se2+ 27.Kh1 La6 28.Ted1 Te4 29.Td2 f5 30.g3 Sxg3+ 31.Kg2 Sf1



32.uppg.
På 32.Txf1 Lxf1+ 33.Kxf1 följer 33...f4.