tisdag 26 november 2019

GCT Calcutta Rapid & Blitz – dag 5

Med en snabb remi mot Jan Nepomnjasjtjij säkrade Magnus Carlsen
förstaplatsen i Calcutta. Foto: Lennart Ootes 

Det fanns ett pressande skäl för Magnus Carlsen att bjuda remi efter fem drag i dagens första rond mot en mycket förvånad Vidit Gujrati. Magbesvär. Anish Giri hade nog missuppfattat situationen när han bjöd Carlsen remi efter fyra drag i nästa rond. Det anbudet nobbades, Carlsen kände sig åter okej och ville spela. Men även det partiet slutade remi. Efter fyra dagars uppvisning tog det emot för Carlsen den femte dagen. Ett delmål var att komma före Hikaru Nakamura i själva blixtturneringen, men det lyckades inte och Nakamura är kvar som världsetta i blixt.

Carlsen bjöd remi mot Jan Nepomnjasjtjij efter tio drag i rond 24, ett anbud som accepterades. Med det säkrade Carlsen förstapriset och då var det tre ronder kvar. Till slut kunde Carlsen höja vinnartrofén, den 6 kg tunga bronsspringaren, och inkassera förstapriset på motsvarande 360 000 kronor.

Carlsen förlorade två partier under de fem dagarna: båda blixtpartierna mot Ding Liren. Det är mycket möjligt att de möts i finalen i London om drygt en vecka. Frågan är om det har någon psykologisk inverkan på spelet där.

Indien hoppades på att deras nationalhelgon Vishy Anand skulle klara en odelad sjätteplats och med det kvalificera sig till finalspelet i London den 2–8 december. Hoppet slocknade efter hand, speciellt när han förlorade på tid i en vinstställning mot Anish Giri. Med två ronder kvar förklarade Anand att han inte brydde sig längre och Tania Sachdev höll då intervjun föredömligt kort. Att ställa upp på intervjuer ingår i spelarnas förpliktelser enligt kontraktet, men i studion i Saint Louis menade Peter Svidler att man borde ha låtit Anand slippa. ”Hur känns det?” är en uttjatad fråga som dyker upp i tid och otid.

Flera spelare talade om trötthet. Det att sista dagens partier startade en timme tidigare än övriga fyra dagar påverkade orken parat med jetlag, förklarade Giri. Värsta trötthetstecknet kom i sista ronden:

Vidit Gujrati – Hikaru Nakamura 
Vit drar

Här spelade Vidit 71.Ke3(+). Oklart om jag ska sätta ett schacktecken efter det draget. Nakamura stoppade uret och tillkallade domaren som fick ge honom ett tidspåslag. Medan domaren försökte få ordning på uret satt båda spelarna och studerade ställningen. Vad säger reglerna? Ska inte spelarna lämna bordet medan domaren håller på med uret? Det tog cirka 50 sekunder sekunder innan partiet kom i gång igen. Här fick ju den tidsnödsplågade vitspelaren extra betänketid. Inte för att det hjälpte i just det här fallet, ställningen är förlorad. I andra försöket spelade Vidit 71.Kf3 och gav upp fyra drag senare.

Slutställningen:
Magnus Carlsen 27; Hikaru Nakamura 23; Anish Giri och Wesley So 18,5; Ding Liren 18; Jan Nepomnjasjtjij 17; Vishy Anand 16; Pentala Harikrishna och Vidit Gujrati 14,5; Levon Aronian 13 poäng.

Partier

Det är klart för GCT-finalspelet i London nästa vecka. Det blir semifinaler måndag–onsdag och final/bronsmatch fredag–söndag.

Semifinaler
Magnus Carlsen – Ding Liren 
Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronian

I varje match blir det två långpartier (tack!), två snabbschackspartier och fyra blixtpartier. I händelse av oavgjort efter dessa partier blir det ett harmageddonparti. Alla ordinarie partier ska spelas även om matchen redan är avgjord.

Förutom finalmatchen blir det en bronsmatch. Det ligger 350 000 dollar i prispotten. 

GCT-evenemanget avslutas den 8 december och sedan ska Maxime Vachier-Lagrave skyndsamt till Jerusalem där årets avslutande Fide GP-turnering spelas med start den 10 december. De två främsta i GP-serien får entrébiljetter till kandidatturneringen och där har MVL chansen att bli VM-kandidat för första gången. Är GCT-evenemanget i London verkligen en bra uppladdning?