Foto: Facebook, Photos from Dublin
Efter att ha fått nobben från Krakow övervägde jag att dra iväg till nyårsturneringen i Hastings. Nu finns det klassiker som åldras med välbehag, till exempel Wijk aan Zee, medan andra har förlorat nästan all lyskraft. Hastings är nog lika kylslaget kring årsskiftet som det alltid har varit vid den tiden, och det finns inte längre någon GM-turnering som skapar en gnutta glamour i spellokalen.
Bland alla underbara turneringsreferat som Bent Larsen skrev minns jag hans artikel i Skakbladet 3/1973 om Hastingsturneringen 1972/1973. Då hade England ännu inte någon stormästare i sina led, men det fanns förhoppningar att Bill Hartston skulle klara GM-normen i den turneringen. Han avfärdade Ulf Andersson på ett briljant sätt:
Ulf Andersson – Bill Hartston
Svart drar
36...Dh3+!! 37.uppg.
Löparen är som synes beredd att sätta matt på f1.
För en GM-inteckning behövde Hartston remi i sista ronden mot Larsen, vars kommentarer i Skakbladet till det partiet i mitt tycke är oöverträffade. Bent beskriver förutsättningar inför partiet, omgivningen i spellokalen, besök vid kaffeserveringen och på toaletten etc. Det är skönlitterär berättarkonst. Partikommentarerna i NIC Magazine, världens främsta schacktidskrift idag, kommer inte i närheten av den klassen. Bent har alltid varit min främsta inspirationskälla. Det var en oerhörd lycka när jag knöt honom som fast medarbetare till Schacknytt, där han skrev omkring hundra artiklar. Här är ett urval av Bents kommentarer till partiet i fråga där han förde de vita pjäserna:
Före första draget:
Vi starter tidligt om morgonen, da vi burde ligge i vore senge. Kl. 9.30 i stedet for som de andre dage kl. 14. Åh, disse sidste runder om morgenen, i fem Beverwijk-turneringer har jeg tabt fire ganger. Men Hartston kan heller ikke lide tidspunktet. Han mangler et halvt point i et stormesterresultat, og adskillige af de fåtallige tilskuere er fotografer og journalister. Jeg har ikke nogot imod remis, hvis jeg vinder turneringen på det, men Uhlmann er jo kun et halvt point efter og skal spille mod Stean.
Efter 3...c5
Den telefon, der har irriteret mig under hele turneringen, ringer for første gang. En fotograf tænder to væmmelige projektører.
Efter 5...e6
Hort ankommer, 20 minutter forsinket. Han er vred. Det er anden gang, hotelpersonalet har glemt at vække ham. Han har hverken badet eller spist morgenmad.
Efter 6.h3
Partiet Hort–Westerinen tages remis efter 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Sc3 (Turneringskomitens sekretær var rasende og ville give Hort et nul). Westerinen er godt tilfreds, nu får han i hvert fald præmie og kommer foran Smyslov!
Efter 8.Dd2
I øvrigt, ikke kun spillerne er søvnige. På demonstrationsbrættet Uhlmann–Stean startede man med 1.c4 g5!?, hvilket den hollandske mester van Geet ofte har brilleret med. Men lidt senere gik g-bonden et skridt baglæns ...
Efter 11.0-0
Jeg er udmærket tilfreds med stillingen, men ikke med den fotograf, der pakker film og linser og apparater ud og ind af noget meget raslende papir. Desuden er flere tilskuere allerede i gang med den særlige Hastings-sport, der går ud på at lave så megen støj som muligt med småpenge og nøgler i lommen.
Efter 19.cxd5
Den flinke gamle mand, der serverer te og kaffe, synes jeg skal give Hartston en remis.
Efter 25...Te8
Ude på pissoiret siger en tidligere leder af turneringen til mig, at han synes, jeg skal være rar ved Hartston.
Efter 32...De5!
Den forbandede telefon ringer af og til, men mest når Hartston tænker.
Larsens slutord i det underbara turneringsreferatet: ”Så vitt man vet dog ingen i lunginflammation under årets turnering, vädret var osedvanligt milt.”
Bent Larsen vann partiet och inkasserade förstapriset. Hartston blev aldrig stormästare och ett tjugotal år senare slutade han med tävlingsschack. Ulf Andersson återvände till Hastings och vann turneringen tre år i följd.
Det har funnits ett romantiskt skimmer kring Hastings för min del, men den barska verkligheten knackade på och avlade rapport: det fanns ingen svensk spelare i deltagarlistan och jag lyckades inte övertala någon att hänga med. Ville jag verkligen riskera att sitta ensam på nyårsafton i ett dåligt uppvärmt hotellrum i svinkalla Hastings med svårforcerade snödrivor och efter fyra snöpliga förluster och med en trist English breakfast som enda tröst nästa morgon?
Så berättade Björn Ahlander att han och Petra skulle fira nyår i Dublin. Han är inbjuden till en IM-turnering den 2–6 januari på fyrstjärniga The Talbot Hotel. Irland – jag tänker på traditionell irländsk musik och Guinness. Jag tänker på The Dubliners konsert söndagen den 23 juli 2006 på Vicar Street, en gigantisk evenemangshall i Dublin med plats för 1 050 sittande och 1 500 stående. Ändå kändes det säkert intimt när Barney ”Romeo” McKenna framförde ”I wish I had someone to love me” med sin varma gammelmansstämma. Alla ute i hallen var med på noterna. Barney dog 2012 och när The Dubliners med Imelda May framförde samma låt i tv-programmet Geantrai na Nollag senare 2012 är jag övertygad om att alla på scenen och vid borden hade Barney i tankarna.
Jag har aldrig varit på Irland och dit vill jag mycket gärna. Bort Hastings kyla, in Dublins mänskliga värme. När jag skulle kolla vilka spelare Björn skulle möta upptäckte jag att det parallellt med den IM-turneringen arrangerades flera andra bergerturneringar på The Talbot Hotel, bland annat det öppna irländska veteranmästerskapet. Wow – min nästa turnering var självklar. Dublin nästa.
När jag skrev till turneringschefen John McMorrow fick jag ett varmt välkomnande svar. Nu har jag anmält mig till veteranmästerskapet, rum på The Talbot Hotel och resa är ordnat. Bengt Hammar nappade direkt, han hänger med. Ett svenskgäng firar nyår i Dublin. Det ser jag verkligen fram emot. Det lovar att bli mycket annat trevligt än schackturneringen. Kanske en konsert på Vicar Street, säkert besök på klassiska pubar.
* * * * *
Veteran-VM i Bukarest – rond 4
Jevgenij Svesjnikov var illa ute i rond 4. Foto: ruchess.ru
Efter fyra ronder är Vladislav Nevednichy ensam i topp i gruppen 50+ på 4 poäng. I förföljargruppen på 3,5 poäng finns bland andra Ralf Åkesson. Där finns också förhandsfavoriten Kiril Georgiev.
I gruppen 65+ delas ledningen av Jose Luis Fernandez och Carlos Garcia Palermo på 4 poäng. Där har Nisse Renman, Jan-Olov Lind och Felix Nordström tätkänning med 3 poäng. Gamla märken som Jevgenij Svesjnikov och Jurij Balasjov finns också med i den gruppen. Svesjnikov har anledning att vara nöjd med det med tanke på de äventyr han var med om i rond 4:
Jevgenij Svesjnikov – Alexander Yakimenko
Svart drar
Här är 42...Df6 med idén Tg7 frestande. Den planen kan förstärkas med att först aktivera springaren i angreppet: efter 42...Sd3! kan vit inte förstärka sitt försvar på något nämnvärt sätt. Det blir ett avgörande angrepp. Men Yakimenko föll för frestelsen att slå till direkt.
42...Df6? 43.Df4!
Ett utsökt försvarsdrag. Med en springare på d3 hade det inte varit möjligt ...
43...Dg7+
Svart får inrikta sig på dragupprepning och remi. Efter 43...Tg7+?? 44.Kf3 är det vit som står på vinst.
44.Dg4 Df6 45.Df4 Dg7+ 46.Dg4 Df6 47.Df4 Dg7+ 48.Kh2 remi
Resultat gruppen 50+
Resultat gruppen 65+
Svenskarnas resultat
Partier
* * * * *
Europacupen i Ulcinj – rond 6
Leinier Dominguez mot Richard Rapport i toppmötet. Foto: sahcg.me
I näst sista ronden vann Lunds ASK mot Modra, medan Wasa SK förlorade mot Tammer-Shakki. Inför slutronden ligger Lund på 39:e plats, Wasa på 53:e. Det skulle kunna sluta med att båda lagen placerar ungefär på de platser de är rankade i detta kvalificerade sällskap.
Wasa SK – Tammer-Shakki 1,5–4,5
Teodor Moreau – Mika Karttunen remi
Rauan Sagit – Pekka Koykka 0–1
Dan Cramling – Jani Ahvenjärvi 0–1
Egons Lavendelis – Janne Mertanen remi
Göran Åström – Markku Iivonen 0–1
Birger Wenzel – Pekka Kaatila remi
Lunds ASK – Modra 3,5–2,5
Björn Ahlander – Miroslav Maslik remi
Drazen Dragicevic – Dusan Schwarz 0–1
Sebastian Mauritsson – Kamil Banas remi
Martin Jogstad – Jozef Federic 1–0
Kaan Kücüksari – Vladimir Skreno 1–0
Kjell Petersson – Ratislav Bury remi
Obiettivo Risarcimento Padova vann toppuppgörelsen mot fjolårsmästarna Mednyi Vsadnik med 4–2. Det var Peter Leko och Gawain Jones som stod för vinsterna, övriga partier blev remi.
Kirill Aleksejenko, Mednyi Vsadnik – Peter Leko, Padova
Svart drar
34...Txh2! 35.Lxh2 0–1
Leko hade det dödliga 35...Dh5 på gång.
Maxim Rodshtein, Mednyi Vsadnik – Gawain Jones, Padova
Svart drar
Hur ska svart försvara sig mot den hotande familjeschacken på f6? Objektivt sett finns det inte någon hållbar parad – men det finns ett sätt att krångla till det för vit och Jones var inte sen att ta den chansen.
42...Txg2+! 43.Kxg2 Te2+ 44.Tf2 Lxd5+ 45.Kg1 Txf2 46.Kxf2 Dxh2+
Här finns bara en vinstväg för vit, men dessvärre för Rodshtein finns det ingen vägskylt.
47.Ke1
Vid korrekt spel är det en remiväg. Vägen till vinst gick via 47.Ke3!, till exempel 47...Dh6+ 48.Kd3 Lf3 49.Dc4+ Kh8 50.Td2 och vits kung slinker undan remischackar.
47...Lf3 48.Dc4+ Kg7 49.Dc3+ Kg8
50.Sf6+
Han ratade 50.Dc4+ med möjlig dragupprepning och remi. Kanske var matchläget sådant att Rodshtein kände sig förpliktigad att göra ett vinstförsök. Objektivt sett är ställningen fortfarande remi efter springarschacken.
50...Kf7 51.Td7+ Kg6 52.Tg7+ Kf5 53.Dd3+
Det är möjligt att offra springaren och ändå ha remin inom räckhåll, men nu börjar vit leva lite farligt.
53...Kxf6
54.Txh7?
Det förlorar men vid det här laget var remivägen smal: 54.Dc3+ Ke6 55.De3+ Kd6 56.De7+ Kd5 57.Df7+ Kd4
analys
58.Txg4+! Lxg4 59.Df4+! Dxf4 patt.
54...Dg1+ 55.Kd2 Dd1+ 56.Kc3 Dc1+
57.uppg.
En total scenförändring. Det är helt kört efter 57.Kb3 c4+! 58.Dxc4 Ld1+ 59.Kb4 Db2+ eller 57.Dc2 Dxc2+ 58.Kxc2 Le4+ och Lxh7.
Resultat
Partier öppen klass
Partier damklassen
* * * * *
Fides GP i Hamburg – final, första partiet
Finalmöte mellan Alexander Grisjtjuk och Jan-Krzysztof Duda. Foto: FIDE.com
Liksom i föregående matcher sträcker sig finalen över bara två långpartier med eventuellt särspel. Det första finalpartiet blev en kampremi.
Finalen
Alexander Grisjtjuk – Jan-Krzysztof Duda remi
Partier