onsdag 6 november 2019

GCT i Bukarest – dag 1

Vy över spellokalen i Bukarest. Foto: Lennart Ootes

Tre snabbschacksronder, det är den dagliga Grand Chess Tour-dosen i tre dagar. Efter första dagens tre ronder är Anish Giri solo i topp med 5 poäng (2 poäng för vinst, 1 för remi). Cristian Chirila tryckte på att Giri spelade mer aggressivt än vi är vana vid och fick en suck till svar. Giri menade att han alltid försöker spela intressant schack, att det inte är tal om att han har bytt stil. Ibland tvingas han helt enkelt in i skarpa varianter – som idag.

I första rondens parti mot Wesley So fick Anish Giri in en nyhet i 26:e draget! Sedan handlade det om ett slutspel med dragtvångstema. Det blev ett snyggt slut:

Anish Giri – Wesley So 
Vit drar

39.Ld8+! uppg.
Efter 39...Kxd8 40.gxh6 Sf6 (40...Sf8 41.Kxb6) 41.Kxb6 kan a-bonden avancera. Hela partiet. För So har det blivit en nedtur efter succén i Oslo.

Sergej Karjakins kommentar till Giri efter ryssens förlust: ”Det är okej – jag slår dig i blixten.” Trash talk med glimten i ögat.

Fabiano Caruana måste nog vinna turneringen för att ha chansen till en finalplats i London i december. De fyra främsta i GCT-serien upp till London Chess Classic får vara med.

Ställningen efter dag 1:
Anish Giri 5; Levon Aronian, Vishy Anand och Anton Korobov 4; Fabiano Caruana, Sjachrijar Mamedjarov och Le Quang Liem 3; Sergej Karjakin 2; Wesley So och Vladislav Artemijev 1 poäng.


Anish Giri har inte lagt om stil. Foto: Lennart Ootes

* * * * *

GP-turneringen i Hamburg – rond 1:2

Vy över spellokalen på Theater Kehrwieder i Hamburg. Foto: FIDE.com

Jan Nepomnjasjtjij slogs ut av Jan-Krzysztof Duda efter dagens maratonparti, som slutade remi efter 132 drag. Där gick nog sista tåget för Nepo att komma med i kandidatturneringen. Han hade inte något till övers för spellokalen i Hamburg: ”Typiskt World Chess-recept: välj det dyraste och trevligaste hotellet och den billigaste och minst lämpliga spellokalen.” Han uttryckte glädje över att slippa spela mer i den lokalen och önskade de som är kvar lycka till. Tilläggas kan att den turneringssajt som World Chess håller sig med är ett skämt: där finns inte ens resultatredovisning.

Alla dagens partier slutade remi, ett par av dem efter mindre än tjugo drag. Ingen minnesrik dag i GP-serien. Fyra spelare är klara för nästa rond: Maxime Vachier-Lagrave, Veselin Topalov, Peter Svidler och Jan-Krzysztof Duda. Fyra par får ägna sig åt särspel imorgon.

Yu Yangyi – Dmitrij Jakovenko 
Vit drar

Yu Yangyi hade sluppit särspel om han följt Nalimovs recept. Han spelade 52.Kc7. Det finns två vinstdrag: 52.Kd5 (matt i 25 drag) och 52.Kd6 (matt i 27 drag).

Till skillnad från vid GP-turneringen i Riga behövdes inte något särspel när Veselin Topalov eliminerade Hikaru Nakamura.

Fides GP-turnering i Hamburg
Maxime Vachier-Lagrave – Wei Yi 1–0, remi
Hikaru Nakamura – Veselin Topalov 0–1, remi
David Navara – Nikita Vitiugov remi, remi
Radoslaw Wojtaszek – Alexander Grisjtjuk remi, remi
Tejmur Radjabov – Daniil Dubov remi, remi
Peter Svidler – Pentala Harikrishna 1–0, remi
Dmitrij Jakovenko – Yu Yangyi remi, remi
Jan-Krzysztof Duda – Jan Nepomnjasjtjij 1–0, remi

Partierna


Peter Svidler går vidare till rond 2. Foto: FIDE.com