tisdag 5 november 2019

GP-turneringen i Hamburg – rond 1:1

Peter Svidler, en av dagens vinnare i Hamburg. Foto: FIDE.com 

Att vi ärrade veteraner tar en och annan snabb remi tycker jag inte är mycket att säga om. Det är annorlunda med professionella stormästare som har ett visst ansvar på underhållningsavdelningen, när de har fått okej startvillkor av arrangörerna. Det leder fram till dagens tråkigaste slutdrag i Hamburg:

Tejmur Radjabov – Daniil Dubov 
Vit har dragit 12.Sd2-b3 

Med Radjabovs tolfte drag följde ett remianbud – som antogs. Det var knappast ett parti som fick någon att svimma av upphetsning. Lyckligtvis fanns det andra aktörer som bjöd till betydligt bättre. Är det månne så att Radjabov har tappat mycket av intresset för GP-turneringarna nu när han har kvalificerat sig till kandidatturneringen via världscupen?

I andra ändan av skönhetsskalan bjöd Peter Svidler på en stark kandidat till dagens roligaste slutdrag. Han fann det bästa sättet att stoppa a-bonden.

Peter Svidler – Pentala Harikrishna 
Vit drar 

47.Txd5! uppg.
Bent Larsen sa något om att han inte gav upp förrän alla i publiken förstod varför. Han hade nog tillåtit 47...a2 48.Td7+! varpå 48...Txd7 besvaras med 49.Ta8 och farväl kantbonde.

Ska man vara överraskad över att Veselin Topalov vann mot Hikaru Nakamura? Nja, det var ju Topalov som slog ut Nakamura vid GP-turneringen i Riga. Ett psykologiskt spel.

Fides GP-turnering i Hamburg (minimatcher)
Maxime Vachier-Lagrave – Wei Yi 1–0 
Hikaru Nakamura – Veselin Topalov 0–1 
David Navara – Nikita Vitiugov remi 
Radoslaw Wojtaszek – Alexander Grisjtjuk remi
Tejmur Radjabov – Daniil Dubov remi 
Peter Svidler – Pentala Harikrishna 1–0 
Dmitrij Jakovenko – Yu Yangyi remi 
Jan-Krzysztof Duda – Jan Nepomnjasjtjij 1–0

Partierna

* * * * *

Anish Giri, makan Sopiko Guramishvili och en selfie i Bukarest. Foto: Grand Chess Tour

Imorgon börjar GCT-etappen i Bukarest konkurrera om uppmärksamheten. Det blir tre dagar snabbschack följt av två dagar blixt med följande startfält: Fabiano Caruana, Levon Aronian, Wesley So, Sjachrijar Mamedjarov, Sergej Karjakin, Anish Giri, Vishy Anand, Vladislav Artemijev, Le Quang Liem och Anton Korobov.